Brangu, jei nevertini įrengimo

„Nesiginčysiu, elektra tikrai yra brangiausias šilumos energijos šaltinis ir kilovatvalandė šilumos, gaunama iš kitų šaltinių, kainuoja mažiau. Bet, jei namas yra gerai apšiltintas, tai suvartojamos šilumos kiekis yra toks, kad kainos skirtumas per mažas, kad apsimokėtų įrenginėti rimtas katilines, jos tiesiog neatsipirks“, – pasakoja savo namą elektra šildantis Laurynas.

Šildymo būdą vyras pasirinko aktyviai naršydamas lietuviškuose forumuose bei statybų tinklaraščiuose, kai ruošėsi namo statyboms. Nusprendęs individualų namą šildytis elektra, susilaukė nuostabos, kaimynas statybininkas tiesiai rėžė, kad daro nesąmonę ir jį tiesiog apgavo šildymo kabelių pardavėjai.

Tačiau Varėnos rajone 100 kv. m. plota namą iš SIP skydų statęs Laurynas vis tik nusprendė pasitikėti ne kaimynu, bet matematika. Namo energetinis vertinimas rodė, kad šildymo poreikis metams bus vos daugiau kaip 2,5 tūkst. kWh. Toks nedidelis poreikis paskaičiuotas įvertinus ne tik namo apšiltinimo sluoksnį, bet ir ketinamą įrengti rekuperatorių, kuris namui tiekia vos 5 proc. vėsesnį orą, nei pašalina.

„255 EUR šildymui bei 1.075 kWh arba 108 EUR karštam vandeniui metams. Taigi 363 EUR šildymui ir karštam vandeniui. Na gerai, dauginam iš dviejų ~700 EUR metams ir vis tiek man priimtina. Taigi, pas mus jokių kaminų, pečių, geoterminių ar kitokių šilumos siurblių, jokių radiatorių ar vandens vamzdelių grindyse. Pora ritinėlių „DEVIflex“ elektros kabelio, kurį apgyvendinsim plokštuminių pamatų betone ir tik pora, bet labai protingų termostatų, valdomų telefonu iš bet kur“, – savo blog‘e įsirenginėdamas namą rašė Laurynas.

Pirmos žiemos rezultatas – džiuginantis

Šią žiemą nustatyta, kad 6.30 ryto miegamajame turi būti 21 laipsnis šilumos, gyvenamojoje zonoje 23,5. Tokia pat temperatūra turi būti vakare nuo 19 iki 24 valandos. Antrame aukšte šildymas išvis neįrengtas, pasitikėta tuo, kad šiluma kyla į viršų, tad turėtų pakakti iš pirmo aušto pasiekiančios šilumos.

Šildymo režimas paskaičiuotas taip, kad namas naudotų kuo daugiau šilumos naktį, kai galioja naktinis tarifas, o dieną kuo daugiau būtų išnaudojama masyvaus plokštuminio pamato akumuliuota šiluma. Šią žiemą apie 70 proc. suvartotos elektros energijos – nakties ir savaitgalių režimu.

„Nors pirmoji žiema pagal temperatūrą lauke labiau primena rudenį, tačiau rezultatais esame labai patenkinti, gyventi buvo šilta ir pigu. Manau, kad ir atėjus šaltesnei žiemai, skaičiai nebūtų gąsdinantys“, – pasakoja Laurynas. Vyras vedė šildymo kabelių sunaudotos elektros energijos apskaitą, kuri parodė, kad nuo spalio, kai pradėjo šildymo sezoną, iki balandžio pabaigos šildymui sunaudota 2031 kWh elektros energijos, tai, pavertus pinigais, yra 244 eurai.

„Jei pasistatytumėte geoterminį, oras-vanduo, oras-oras šilumos siurblius, jūsų sąnaudos šildymui būtų apie 3 kartus mažesnės, taigi sakykime mano namui šildymas kainuotų 80 EUR sezonui, sutaupyčiau 160 EUR per metus“, – skaičiuoja vyras. Tačiau, įvertinus, kiek kainuotų minėtų įrengimai, jie vyrui atsipirktų lėčiau.

Šildymo kabeliai ir šilumos valdymo prietaisai 2017 metų pabaigoje kainavo 629 eurus.

Sezono pamokos

Pirmosios pilno sezono gyvenimo tokiame name pamokos yra kelios.

Žiemą antrame aukšte temperatūra yra apie pora laipsnių žemesnė nei pirmame, tad jei ten būtų įrengtas miegamasis (jis įrengtas pirmame aukšte), viskas būtų gerai, nes miegamajame turi būti vėsiau. Tačiau darbo kabinetui ir vaikų kambariui temperatūra kiek per žema ir ateinančią žiemą planuojama pastatyti nedidelius atskirus radiatorius, kurie pašildys erdves tuo laipsniu ar dviem, kurių trūksta.

Dar vienas tokio šildymo trūkumas prieš kai kuriuos kitus šildymo būdus – elektra tik šildo, bet nevėsina, o vasarą gerai apšiltintame name darosi per karšta. Pavyzdžiui, įsirengus sistemą oras-vanduo, ja namus galima ir vėsinti. Tačiau namų vėsinimui galima pasirinkti ir kitų metodų – Laurynas planuoja statyti specialų priedėlį prie rekuperatoriaus, kuris vėsins orą ir tieks jį vėdinimo ortakiais.

Šildymo sąnaudos 2019-2020 sezono metu:
2019 spalis 132 kWh / 15 EUR
2019 lapkritis 335 kWh / 38 EUR
2019 gruodis 411 kWh / 46 EUR
2020 sausis 414 kWh / 52 EUR
2020 vasaris 346 kWh / 43 EUR
2020 kovas 296 kWh / 38 EUR
2020 balandis 97 kWh / 12 EUR
VISO: 2031 kWh / 244 EUR

Šildymui naudota 70 proc. nakties ir savaitgalių režimo elektros energija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (114)