Pametė raktus

Buto visrakčiu atrakinimo paslauga galbūt ir naudinga, jeigu būsto savininkas išties pametė raktus ir negali įeiti į savo namus. Tačiau tokia veikla taip pat yra ir labai rizikinga: kaip užtikrinti, kad rakinamas butas tikrai priklauso žmogui, kuri pageidauja tokių paslaugų?

„Delfi Būstas“ savo būsto atrakinimo istoriją pasakojusi Karolina ne kartą kėlė tokius klausimus. Pasak vilnietės, jai pametus namų raktus, teko skubiai ieškoti pagalbos. Internete ji susirado meistrą, kuris skelbė, kad gali atrakinti bet kokias duris.

„Išsikviečiau meistrą, jis pasiteiravo, ar tas butas yra mano, ir kad įrodyčiau, kad jis mano. Kadangi būstą nuomojau, negalėjau įrodyti, kad jame tikrai gyvenu, neturėjau jokių dokumentų. Jis pasiūlė skambinti buto savininkei, tačiau ši gyvena užsienyje. Jau praradau viltį, tačiau tuomet meistras pasakė, kad galime iškviesti policiją ir su jos priežiūra atrakinti spyna, o tuomet jau pareigūnai turės įsitikinti, kad čia gyvenu“, – pasakojo Karolina.

Anot merginos, ji sutiko, kad buto durys būtų rakinamos su pareigūnų priežiūra. Šie geranoriškai sutiko atvažiuoti ir stebėti procesą.

„Atvažiavo pareigūnai, paaiškinome situaciją, jie nebuvo nė kiek nustebę, atrodė, kad kasdien ta daro. Meistras atrakino duris, aš jam sumokėjau ir tuomet liko įrodyti, kad šiame bute gyvenu. Tai padaryti buvo paprasta, nes jame buvau palikusi savo asmens dokumentus. Juos parodžiau ir atsisveikinau su pareigūnais“, – patirtimi dalijosi Karolina.

Reikia kliautis sąžiningumu

Šiuo atveju, pareigūnai užtikrino, kad Karolina patektų į būstą, kuriame ji gyvena. Lietuvos raktininkų asociacijos vadovas Jaroslav Chont sako, kad visada, kai būsto atrakinimo paslaugų prašantis asmuo negali įrodyti, jog butas, kurį jis prašo atrakinti, priklauso jam, yra kviečiami policijos pareigūnai, kurie stebi procesą ir vėliau aiškinasi nuosavybės klausimus. Jis taip pat pažymi, kad jeigu žmogui prireikė būsto atrakinimo paslaugų, saugiau būtų dėl jos kreiptis Lietuvos raktininkų asociacijos narius. Jie turi atitinkamas licencijas ir dokumentus verstis tokia veikla.

„Prieš avarinį spynų (buto, automobilio, seifo) atidarymą, patikrinkite, kad asmuo yra šio turto savininkas. Jeigu patvirtinančių dokumentų arba liudininkų nėra, rekomenduojame atlikti paslaugas tik su policijos pareigūnu“, – rašoma raktininkų darbo rekomendacijose.

„Delfi Būstas“ pasiteiravo J. Chont, kokie teisės aktai reglamentuoja avarinio spynų atrakinimo veiklą. Pasak pašnekovo, tikslinės teisinės bazės šiai veiklai nėra, reikia kliautis ir šia veikla užsiimančių meistrų, ir paslaugos prašančių gyventojų sąžiningumu. Patikimesni raktininkai yra tie, kurie turi licencijas. Taip pat, kaip jau minėta, į darbą pasitelkiami policijos pareigūnai. Lietuvos policijos Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis savo ruožtu „Delfi Būstas“ sako, kad policijai svarbiausia įsitikinti, kad būstą atrakinti prašantis asmuo tikrai yra jo savininkas, o tam tinkami bet kokie būdai.

Kaip atrakinamos spynos? Meistrai naudoja skirtingas priemones: spynas rakina specialiais raktais, dar vadinamais visrakčiais, naudojasi naujausiomis technologijomis, arba ardo spynas, nepažeisdami durų apdailos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)