Visgi prieš čiumpant į rankas volelį ir pamerkiant jį į dažus, svarbu turėti veiksmų planą. Skaitydami toliau, sužinosite, kokiomis strategijomis vadovautis ir į ką atsižvelgti, norint, kad sienų dažymo projektą vainikuotų sėkmė.

1. Susidarykite planą

Pirmiausia, pamėginkite įsivaizduoti, kaip turi atrodyti užbaigtas projektas, ir nepamirškite, kad nesate įsprausti į vienos visų keturių sienų spalvos rėmus. Akcentu turinčiai tapti sienai nebijokite parinkti ryškesnės, drąsios spalvos, o jei ant sienų yra tokių konstrukcijų kaip iškyšos, karnizai arba atbrailos, dažykite jas kontrastuojančiomis spalvomis. Žinoma, nepamirškite pažvelgti į lubas – galbūt ir joms pats metas šviežiai suspindėti.

2. Pasirinkite spalvą

Atidžiai įsižiūrinėti į kiekvieną spalvų kataloge siūlomą atspalvį gal ir neverta. Pirmiausia, pagalvokite, kokia turėtų būti geidžiama spalva: šalto ar šilto tono, neutrali ar sodri ir t. t. Jeigu jau žinote, kokie baldai stovės kambaryje ir kokie paveikslai kabos ant sienų, turite pagalvoti, ar pasirinkta spalva su jais derės. Kai jau suprasite, ko maždaug turite ieškoti, pasirinkite keletą atspalvių ir užsisakykite jų pavyzdžius, kad galėtumėte atlikti testą – pasižiūrėti, kaip konkreti spalva atrodo įvairiu paros metu.

Daugelis dažus gaminančių įmonių savo internetinėse svetainėse siūlo priemones, leidžiančias įkelti norimo perdažyti kambario nuotrauką ir vykdyti skirtingomis spalvomis nudažytų sienų peržiūras. Vis dėlto nepamirškite, kad vaizdas realybėje gali skirtis nuo to, kurį išvysite kompiuterio monitoriuje, todėl dažus vis viena patariama išmėginti ir tikrovėje.

3. Pasiruoškite įrankius ir medžiagas

Kiekvienam projektui būdinga tam tikra specifika, todėl, atsižvelgiant į pasirinktus dažys ir sienų būklę, gali prireikti skirtingų įrankių. Vis dėlto tam tikrų daiktų prireiks neabejotinai. Toliau – jų sąrašas.

• Dažai
• Dažymo volelis
• Dažymo volelio kotas
• Patiesiamosios šluostės
• Dažymo teptukai
• Dažų vonelė
• Švitrinis popierius
• Apsauginė dažymo juosta
• Šluostės
• Glaistytuvas

4. Apskaičiuokite, kiek dažų prireiks

Nesvarbu, ar ketinate dažyti sandėliuką, ar namo išorę, numatydami, kiek dažų įsigyti, turėkite omenyje, kad 37 kvadratinių metrų plotui prireikia 4 litrai dažų, nurodo Carlas Minchewas iš dažų tiekimo bendrovės „Benjamin Moore“.

Vis dėlto tai tik labai apytikris skaičius. Norėdami apskaičiuoti kuo tiksliau (o šitai tiesiog būtina, jeigu projektas didesnio masto), naudokitės dažų kiekio skaičiuoklėmis interneto svetainėse. Šios priemonės leidžia atsižvelgti ir į langų bei durų matmenis, taip pat į tą aplinkybę, kad sienas teks dažyti dviem sluoksniais.

Planuojate nubaltinti tamsiai pilkos spalvos paviršių? Atminkite, kad perėjimas nuo tamsios spalvos į šviesią pareikalaus daugiau dažų. Kita vertus, norint išgauti sodrų atspalvį prireikia daugiau sluoksnių nei dažant šviesia spalva, atkreipia dėmesį Carolyn Noble iš „Pratt & Lambert“. Ryškiai dažyti planuojamas sienas specialistė rekomenduoja padengti pilkos spalvos gruntu: tada, esą, dažų sluoksnių prireiks mažiau.

Jei sienos paviršius grublėtas, patartina įsigyti kiek daugiau dažų, perspėja Julianne Simcox iš „Pratt & Lambert“. Daugiau dažų prireikia ir spintelėms su sudėtingais raižiniais. Taigi, jei dažomas paviršius – su tokio tipo nelygumais, numatytą dažų kiekį turėtumėte padidinti dešimčia procentų.

dažymas

5. Paruoškite sienas ir kambarį

Jūs juk nenorite sugadinti mėgstamiausios sofos arba iš senelės paveldėtos antikvarinės vertybės? Taigi, išneškite iš kambario visus baldus – dažomas kambarys turi likti tuščias. Na, jei bute iš tiesų nėra vietos, sustumkite viską į kambario centrą ir užklokite medžiaga arba apsukite celofano plėvele. Tą patį padarykite su grindimis.

„Būtinai įsigykite patiesalų ir užklokite jais grindis. Dažai tikrai taškysis – tą galima garantuoti“, – tvirtina Naujajame Džersyje įsikūrę pusbroliai Johnas Colaneri ir Anthony Carrino, pažįstami iš Ellen DeGeneres skaitmeniniu tinklu transliuojamų laidų „Grand Design“.

Nusipirkite keletą ritinių apsauginės dažymo juostos ir kruopščiai apklijuokite ja kambario kampus, grindų pakraščius, įvairias ornamentuotas atbrailas, taip pat langų ir durų rėmus, kurie neturi būti nudažyti. Kad šį darbą pavyktų atlikti ypač preciziškai, galite naudotis glaistytuvu – specialia mentele.

„Be galo svarbu užsitikrinti, kad dažai nepateks po užklijuota juosta. Jei tai pavyks, nulupę juostą, kai dažai išdžius, ant apklijuoto ploto neišvysite nė dėmelės," – tikina J. Colaneri ir A. Carrino.

Jei esate pakankamai patyręs ir turite tvirtą ranką, visiškai visko apklijuoti gal ir nebūtina, bet šviesos jungiklius ir sieninių elektros lizdų rėmus visada patartina apsaugoti, nes ant jų paprastai būtinai nuteka dažų.

6. Sumaišykite dažus

Dažus maišyti patogu medine lazdele. Nepamirškite, kad, dažymo procesui įsibėgėjus, tai daryti reikia reguliariai. Jei teko įsigyti daugiau ne vieną skardinę dažų, visus juos sumaišykite didesniame kibire: taip apsidrausite nuo nemalonių staigmenų, tikėtinų, jei skirtingose skardinėse esantys dažai šiek tiek skirtųsi savo atspalviu.

7. Pasirinkite tinkamą dažymo techniką

Dažai jau sumaišyti ir dažymo voleliai paruošti, tačiau atminkite, kad dažymas – griežtos strategijos reikalaujantis procesas. Pradėti reikia nuo viršaus, kur siena jungiasi su lubomis, ir palaipsniui keliauti į apačią. Vieną sieną ketinate dažyti ryškesne spalva? Tokiu atveju pirmiausia nudažykite šviesesnes sienas.

dažymas

„Nesibaiminkite, kad ant sienos, kurią vėliau dažysite ryškiai, gali užtikšti šviesių dažų – tos dėmės kuo puikiausiai pasislėps po tamsios spalvos sluoksniu. Tačiau nudažę sienas šviesiai ir palaukę, kol jos nudžius, kraštus būtinai apklijuokite dažymo juosta, kad dažydami kambario akcentu tapsiančią sieną tamsiais dažais nesuteptumėte greta esančių šviesių paviršių“, – perspėja J. Colaneri ir A. Carrino.

Jei šviesiai tenka perdažyti tamsios spalvos sienas, prireiks trijų sluoksnių: pirmojo – gruntinių dažų ir dar dviejų – pasirinktos spalvos. Tiktai tada buvusi spalva neprasišvies, o naujosios atspalvis nenuvils.

Nesidarbuokite prie visų sienų iš karto – laikykitės nuoseklumo. Sritis prie atbrailų ir iškyšų, taip pat ties kampais dažykite teptuku. Dirbkite keliaudami nuo viršaus į apačią. Tuo pat metu jūsų pagalbininkas gali voleliu dažyti ištisinį sienos plotą. Dengiant dažus voleliu reikia darbuotis W formos judesiais – taip, kad nesusidarytų atkeliant volelį išryškėjančių žymių. Antrą dažų sluoksnį galima tepti tik tada, kada pirmasis išdžiūva (tai nesunku patikrinti paliečiant).

Jei tenka dažyti palei lubas einantį apvadą, langų bei durų rėmus ir apvadą prie pat grindų, pradėti riekia nuo to, kuris yra aukščiausiai. Aišku, pirmiausia būtina palaukti, kol visiškai išdžius sienų dažai, kad šalia minėtų elementų esančias sritis būtų galima apklijuoti juosta.

8. Nepamirškite apie vėdinimą

Vieta, kurioje vyksta dažymo darbai, turi būti gerai vėdinama, taigi, nepamirškite atidaryti langų ir naudokite ventiliatorius.

„Jei kambaryje bus šilta ir veiks ventiliatorius, sienos išdžius daug greičiau. O jei laikysis drėgmė, teks palūkėti kiek ilgiau“, – pastebi J. Colaneri ir A. Carrino.

9. Susitvarkykite

Nors sienos jau nudažytos, ilsėtis dar ne metas. Dabar privalote nulupti dažymo juostas ir surinkti visus patiesalus, kuriais buvo užklotos grindys ir kt. Jeigu naudojote latekso ir vandens pagrindu pagamintus dažus, teptukus galite plauti muilu ir vandeniu. Jeigu dažai – aliejiniai, prireiks mineralinio spirito. Jei dažymo volelį ketinate naudoti pakartotinai, pakiškite jį po tekančiu vandeniu ir užsilikusius dažus nubraukite naudodami specialų dažymo darbams skirtą 5 funkcijų įrankį.

10. Skirkite tiek laiko, kiek iš tiesų būtina

Kiek teks užtrukti, realizuojant dažymo projektą, priklauso nuo sienų ploto, dažymo niuansų ir jūsų įgūdžių. Pavyzdžiai, jei pasirinkote tamsesnio tono dažus, be to, nutarėte nudažyti ir lubas, o kambario sienas įvairina karnizai arba atbrailos, sugaišite daugiau negu dažydami lygias sienas neutralia spalva. Atminkite, kad vienos erdvės nudažomos vos per kelias valandas, bet kitos pareikalauja ir kelių dienų. Dėl viso pikto numatykite daugiau laiko negu projektas pagrįstai turėtų trukti. Žinoma, nepamirškite, kad teks šiek tiek užtrukti, kol pasiruošite, na, o po dažymo – susitvarkysite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)