„Gjensidige“ duomenimis, 70 proc. gaisrų atsitinka dėl netvarkingos elektros instaliacijos ar įjungtų elektros prietaisų. Bendrovės statistika rodo, kad elektros instaliacijos sukelto gaisro vidutinė atlyginta žala siekia daugiau nei 6 000 eurų, rašoma pranešime spaudai.

„Dauguma gaisrų kyla gyvenamosios paskirties pastatuose – ten, kur mums atrodo turėtų būti saugiausia. Elektros instaliacijos perkrovimas, pažeisti elektros laidai, vėjo nutrauktas elektros tiekimas, žaibo sukurtas elektros laukas arba gedimai elektros prietaisuose sukelia trumpą jungimą. Jis sugadina įrenginių elektrines dalis, aprūksta paviršiai“, – kalbėjo draudimo bendrovės „Gjensidige“ Turto žalų skyriaus vadovas Giedrius Norkus.

Pasak G. Norkaus, didžioji dalis tokių nelaimių kyla dėl netinkamos žmogaus veiklos ir jo aplaidumo. „Dažnai žmonės neįvertina, kad jų kasdieniniai veiksmai kelia gaisro pavojų. Jiems trūksta saugaus elgesio įpročių, kad nekiltų gaisrai dėl netvarkingos elektros instaliacijos, kad elektros tinklas nebūtų perkrautas“, – kalbėjo draudikas.

Jo teigimu, problemos itin dažnai kyla dėl pažeistos izoliacijos ir kaistančių kontaktinių sujungimų bei perkrovų elektros tinkluose. Taip pat pasitaiko atvejų, kai žmogus neįvertina jam suteiktos leistinosios galios ir jungia galingus prietaisus. „Tuomet kaista elektros maitinimo laidai. Automatiniai išjungikliai, kurių tarnavimo laikas iki 20 metų, paliekami instaliacijoje, todėl jie neatlieka elektros linijų apsaugos nuo perkrovimo“, – akcentavo G.Norkus.

Jis paminėjo atvejį, kai širvintiškių porai išvykus į kapines, jų name kilo gaisras. Jo priežastis – užkaitęs prailgintuvas, į kurį buvo įjungtas televizorius ir jo priedėlis. Nukentėjusiems žmonėms buvo atlyginta 14 tūkst. eurų žala.

Turto žalų eksperto teigimu, projektuojant namus ir daugiabučius anksčiau net nebuvo galima įsivaizduoti, kad kada nors gyventojai naudos tiek įvairiausių buities ir elektronikos prietaisų. „Senas elektros sistemas žmonės turėtų atnaujinti, o atlikdami kapitalinį namų remontą – nepamiršti ir elektros instaliacijos. Dėl minėtų priežasčių gaisrai dažnai kyla ne tik butuose, bet laiptinėse esančiose elektros skydinėse“, – teigė G. Norkus.

Jis atkreipė dėmesį, kad žmonės namuose naudoja itin daug elektros prietaisų ir visiškai nepaiso jo galingumo, kuris ant visų prietaisų yra nurodytas vatais.

„Į vieną buitinį kištukinį lizdą nerekomenduojama jungti daugiau kaip 1200 vatų galios buitinių elektros įrenginių. Paprastai namuose nuolat veikia šaldytuvas, šaldiklis, orkaitės laikrodis, televizoriaus budintis režimas, žadintuvas. Virdulys, kompiuteris, magnetola, elektrinė viryklė ir mikrobangų krosnelė, plaukų džiovintuvas, mobiliojo telefono ir kiti įkrovikliai neveikia nuolat, tačiau jie paprastai yra laikomi įjungti į elektros tinklą. To pakanka, kad atsirastų priežastys gaisrui“, – sakė G. Norkus.

Draudikas įspėjo, kad pavojingiausiais prietaisais būtų galima vadinti virdulius, šaldytumus ir telefonų kroviklius. „Praktika rodo, kad būtent dėl šių elektros prietaisų gedimų namuose dažniausiai kyla gaisrai“, – tvirtino turto žalų ekspertas.

Jis atkreipė dėmesį, kad gaisrų pavojų kelia ir savadarbiai elektriniai šildymo prietaisai. Dėl šios priežasties ypač dažnai dega statybininkų vagonėliai, sodo nameliai, garažai. G.Norkus patarė naudoti tik gamyklinius šildymo prietaisus, žinoma, prieš tai gerai susipažinus su jų eksploatacijos taisyklių reikalavimais.

Patarimai, kaip namuose elgtis su elektros prietaisais ir išvengti gaisro

1.Nejunkite į vieną elektros lizdą kelių prietaisų, o ypač – galingų.
2.Patys neremontuokite elektros prietaisų ar laidų.
3.Nepalikite be priežiūros įjungtų elektros prietaisų, išeidami iš namų juos išjunkite.
4.Pasirūpinkite, kad šalia elektrinių šildytuvų nebūtų lengvai užsidegančių medžiagų ir nedžiovinkite ant jų drabužių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)