Remontų įkarščio pasekmės

Pasak „Būsto vizija“ direktoriaus Marius Valivonio, šiltasis laikotarpis Lietuvoje yra trumpas, o atlikti remontą per jį skuba daugelis – taip tiesiog patogiau. Pavyzdžiui, dažant sienas ar klijuojant tapetus geriausia atverti langus, kad oras cirkuliuotų – vargiai tai padarysi, kai už lango spaus šaltukas.

„Vasaros sezonas aktualiausias gyvenamųjų patalpų ar jų dalies remonto darbams: vyrauja šiltas, sausas oras, o darbus patogiau derinti su savo pačių dienotvarke, prireikus, pasiimti atostogas. Galiausiai, jei dėl remonto darbų nepavyksta likti namuose, galima išvykti į sodą ar kurortą, kas žiemą vėlgi nebūtų taip patogu“, – pasakoja M. Valivonis.

Aplinkos apsaugos departamento duomenimis, pernai per visus 12 mėnesių gauti 486 pranešimai dėl atliekų netvarkymo, 228 iš jų gegužės–rugpjūčio laikotarpiu. Aplinkosaugininkai taip pat pastebi, kad tikėtina, jog didžioji dalis šių pranešimų susiję būtent su statybinėmis atliekomis.

Už tvarkymą sumoka bendruomenė

Atliekų tvarkymo įmonės „Ekonovus“ vadovas Romas Draskinis pastebi, kad statybinės, stambiagabaritės atliekos prie mišrių atliekų konteinerių paliekamos neįvertinus, jog jos taps rūpesčiu visai bendruomenei.

„Šių atliekų surinkti kartu su komunalinėmis negalima – pagal atskirą grafiką turi būti daromi specialūs reisai, todėl statybinės atliekos prie mišrių atliekų konteinerių neretai lieka ilgam. Galiausiai, jų surinkimas visai bendruomenei kainuoja papildomai (papildomos rinkliavos dydį nustato savivaldybė). Dėl to neatsakingai šias atliekas paliekantis žmogus ne tik kenkia aplinkos vaizdui, bet ir išlaidas, kurios turėjo būti tik jo, „numeta“ visiems kaimynams“, – situaciją paaiškina R. Draskinis.

Pasak jo, dažniausiai neteisingai atsikratoma keramikinių plytelių ir sienų – gipso, tinko ar betono – medžiagų. Be to, paprastai į vieną maišą sumetamos visos susidariusios atliekos, įskaitant ir popierių ar plastiką, todėl kiekvieno maišo turinį dar tenka perrūšiuoti. Visgi, yra ir kitas, sąžiningas kelias – gyventojams užtektų su remontą atliekančiais rangovais susitarti, kad be kitų darbų jie pasirūpintų ir statybinių šiukšlių išvežimu – įprastai rangovai turi sutartis su atliekų tvarkymo įmonėmis.

Atliekas galima atiduoti nemokamai

Jei žmogus remontą daro pats, taip pat gali teisingai – ir netgi nemokamai – pasirūpinti statybinėmis atliekomis. Kiekvienoje Lietuvos apskrityje šias atliekas priima stambiagabaričių atliekų aikštelės – į jas kasmet galite nemokamai atvežti po vieną lengvojo automobilio priekabą, užpildytą šiomis atliekomis. Iš viso Lietuvoje veikia net 96 didelių gabaritų atliektų priėmimo aikštelės.

„Nors statybines atliekas prie mišrių atliekų konteinerių palieka vienas žmogus, tai tampa visos bendruomenės problema. Dėl to, prieš darant remontą, verta apgalvoti, kaip ir kur jas, nekenkdami kaimynams, išmesite. Galiausiai, pastebėjus šias atliekas neteisingai išmetantį žmogų, galima jį sudrausminti ir apšviesti, kad atsikratyti jomis galima nemokamai, minėtose stambiagabaričių atliekų aikštelėse“, – pasakoja R. Draskinis.

Stambių (didelių) gabaritų atliekos, kurias galima palikti Alytaus, Kauno, Klaipėdos, Marijampolės, Panevėžio, Šiaulių, Tauragės, Telšių, Utenos ir Vilniaus apskričių Stambiagabaričių atliekų aikštelėse, apima baldus, naudotas padangas, medienos ir tekstilės atliekas, statybines bei griovimo atliekas, nepavojingas elektros ir elektronikos įrangos atliekas, taip pat buityje susidarančias pavojingas atliekas (dienos šviesos lempas, užterštas cheminėmis medžiagomis, įvairias pakuotes, dažų, lakų likučius, naudotą alyvą, ploviklius, rūgštis, šarmus, tirpiklius, nerūšiuotas baterijas ir akumuliatorius, tepalų filtrus bei atliekas, kuriose yra gyvsidabrio, užterštas pakuotes, užterštas pašluostes).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)