„Pirmiausia, būsto remontas yra rimtas ir atsakingas žingsnis, kuriam žmonės ruošiasi ilgą laiką, planuoja darbus ir taupo pinigus. Jei pagrindinis statybinių medžiagų pasirinkimo kriterijus yra pažįstamų atsiliepimai, galite prisidaryti nemažai žalos – būstai yra skirtingi, jiems reikalingos skirtingos statybinės medžiagos, tad tos pačios priemonės nebūtinai tiks dviem skirtingiems projektams“, – pastebi „Knauf“ technikas Kastytis Vaseris.

Statybinių medžiagų gamintojo atstovas perspėja, jog jei rekomenduotos medžiagos nepateisins jūsų lūkesčių ir bus netinkamos jūsų būsto sąlygoms, gali prireikti pakartotinio remonto trūkumų šalinimui.

Kaip rodo Spinter tyrimų atlikta reprezentatyvi Lietuvos gyventojų nuomonės apklausa, 49 proc. respondentų svarbiausiu statybinių medžiagų pasirinkimo kriterijumi laiko pažįstamų rekomendacijas – jų dažniau prašo 26-35 m. amžiaus didžiuosiuose miestuose gyvenantys vyrai. Antrasis pasirinkimo kriterijus yra statybinių medžiagų parduotuvės specialistų patarimai (41 proc.), trečioje vietoje – internete esanti informacija (35 proc.).

Specialistas pažymi, jog pakankamai žinių ir kompetencijos patarinėti statybos klausimais turi ne kiekvienas.

„Draugų ir pažįstamų rekomendacijas reikėtų vertinti kritiškai. Iš vienos pusės, tai yra greitas ir lengvas būdas gauti jus dominančią informaciją, tačiau reikia užduoti sau klausimą, kiek žinių ir patirties statybų srityje turi konsultuojantis bičiulis“, – sako K. Vaseris.

Svarbiausias uždavinys – darbų planavimas

Kaip teigia K. Vaseris, atsakingai renkantis statybines medžiagas pirmiausia reikia nusistatyti preliminarų remonto darbų biudžetą, pasidomėti įvairių gamintojų produkcija ir pasikonsultuoti su specialistais.

Pasak jo, statybinių medžiagų pasirinkimas yra išties didelis, tad norint išsirinkti geriausiai jūsų poreikius atitinkančias medžiagas reikėtų nepatingėti tam skirti pakankamai laiko. Specialistas pažymi, jog geriausias ir patikimiausias informacijos šaltinis yra gamintojo pateikta informacija – ją galite rasti gamintojo internetiniame puslapyje arba gaminio informaciniame lapelyje.

„Jei visiškai nežinote nuo ko pradėti ir techninė informacija jums sunkiai suprantama, konsultuokitės su gamintojo atstovu ar darbus atliksiančiu statybininku. Ilgalaikę patirtį statybų srityje turintys profesionalai paprastai ir aiškiai pateiks jus dominančią informaciją, duos praktinių patarimų“, – pataria technikas.

Kad į parduotuvę netektų vaikščioti keletą kartus, sąžiningai atlikite namų darbus – nuosekliai išsimatuokite būstą ar remontuojamą jo plotą. Prieš einant į parduotuvę turėkite su savimi būsto išmatavimus – jei parduotuvėje kils klausimų dėl medžiagų kiekio, visada galėsite pasitikrinti ir pasikonsultuoti su pardavėju.

Pasiruoškite vizitui į parduotuvę

Specialistas pabrėžia, jog iš anksto susidarytas klausimų sąrašas susiaurins pasirinkimo kriterijus ir vizitas į parduotuvę taps gerokai efektyvesnis:

Pasitikrinkite medžiagos paskirtį. Parduotuvėse esančios statybinės medžiagos yra kokybiškos, tačiau nebūtinai tinkamos būtent jūsų būstui. Pasirinkimas yra išties didelis, tad renkantis medžiagas reikia atkreipti dėmesį į sąlygas, kuriose jos bus eksploatuojamos.

Išsiaiškinkite fizinius medžiagos parametrus, darbų atlikimo eigą. Net jei remontą atlieka profesionalus statybininkas, galbūt ateityje pats norėsite užtaisyti atsiradusius įtrūkimus ar atlikti kitas smulkias korekcijas.

Pasiteiraukite ir nepamirškite įsigyti apsauginių darbo priemonių. Gamintojai rekomenduoja darbų metu naudoti apsaugines priemones – dėvėti specialius rūbus, akinius, pirštines ar veido kaukę.

Pasidomėkite laikymo sąlygomis. Tam tikros statybinės medžiagos gali turėti specialių reikalavimų laikymo sąlygoms. Kad medžiagos nesugestų ir būtų tinkamos naudoti net ir po kurio laiko, išsiaiškinkite ar medžiagoms nepavojingi tiesioginiai saulės spinduliai, drėgmė, šaltis.

Paklauskite apie jus dominančios prekės likučius. Jei nutiktų taip, jog pradėję darbus pastebėsite, jog pritrūks medžiagų, žinosite, kur jų galite įsigyti ar kiek laiko reikės laukti papildymo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)