R. Pletero teigimu, šiuo metu šalies NT rinkoje 99 proc. naujos statybos būstų yra siūlomi su daline apdaila, kai parduodamas būstas nėra pilnai įrengtas. Tokiu atveju pirkėjui tenka įsirengti jį pačiam, tačiau reikia suprasti, kad nėra vieno apdailos standarto, todėl renkantis būstą su daline apdaila dera aiškintis, kas jau įtraukiama į kv. metro arba bendrą to būsto kainą ir ką reikės įsirengti pačiam papildomai.

„Dalinė apdaila dažnai suvokiama kaip vienas standartas, kai perkamas būstas su plikomis sienomis ir langais, tačiau tik labiau įsigilinus suprantama, jog kone kiekvienas vystytojas siūlo skirtingas dalinės apdailos apimtis“, – pranešime spaudai pabrėžia R. Pleteras.

Pavyzdžiui, eksperto teigimu, dalinė apdaila gali būti numatyta su rekuperacijos ortakių išvedžiojimu bute arba be jo. Kiekvienas metras – papildoma kaina, kurią tenka mokėti vėliau, įsirenginėjant būstą savarankiškai. Lygiai taip pat reikia aiškintis, kokia šildymo sistema numatyta dalinės apdailos pasiūlyme.

„Jei tai grindinis šildymas, pirkėjas taip pat turėtų klausti, ar dalinėje apdailoje numatytas jo išvedžiojimas – nuo vatos ir tinklelio paklojimo iki pačių vamzdelių išvedžiojimo ir grindų betonavimo“, – aiškina R. Pleteras.

Statybos

Taip pat vystytojai kartais rašo, jog projekte numatytas grindinis šildymas, tačiau tokiais atvejais reikia suprasti, jog jis ir yra tiesiog numatytas, o įsirengti jį teks patiems, kas sudarys papildomus kaštus.

R. Pleteras pataria atkreipti dėmesį į balkonų arba terasų planus bei kas juose numatyta. „Gali būti taip, kad pirkėjas tikisi tam tikra danga iškloto balkono arba terasos, tačiau dalinėje apdailoje tokio pasiūlymo nėra. Be to, pasitaiko atvejų, kai vystytojai balkono ar terasos plotą įtraukia į bendrą būsto plotą, todėl ir čia reikia būti atidiems“, – teigia NT ekspertas.

Kalbant bendrai, R. Pleteras pabrėžia, kad šiandienos rinkoje kiekvienas vystytojas gali gan skirtingai interpretuoti bet kurios apdailos sąvoką, nes nei vienas būsto įrengimo variantas – nei pilnos, nei dalinės apdailos – nėra aiškiai reglamentuotas.

„Vienas statytojas gali pasirūpinti visomis būsto detalėmis nuo baldų iki įrankių virtuvėje, o kitas pirkėjui atiduoti buto raktus, kuriame tik pilkos sienos. Todėl perkant būstą visuomet pravartu detaliai žinoti, ką tiksliai gausite pasirašę notarinę sutartį“, – sako „Bonava Lietuva“ vadovas.

Pašnekovas įspėja, kad dažnai galima susivilioti mažesne kv. metro kaina už būstą su daline apdaila, tačiau tokiais atvejais būtina profesionaliai įsivertinti, kiek ta kaina augs, kai būstas pagaliau bus įrengtas taip, kad jame būtų galima gyventi.

„Įsigijus būstą su pilna apdaila, jame dažniausiai galima gyventi iškart, be statybos darbų išlaidų. Tokią praktiką užtikrina ir dabar galiojantys teisės aktai, nes šiuo metu rinkoje siūlomi būstai su daline apdaila jau turi visą elektros instaliaciją su priedais, tokiais kaip elektros lizdai ir jungikliai, šildymo ir vėdinimo sistemas, pastatytas ir dažytas sienų pertvaras, įrengtą grindų dangą bei san. mazgo apdailą ir įrangą. Kitaip sakant, pilna apdaila, tai gyvenimui paruoštos sienos, durys, grindys, lubos, įrengti vonios kambariai su santechnika. Prireiks tik baldų ir šviestuvų“, – vardija R. Pleteras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją