Nors naujos statybos namų sparčiai daugėja, maždaug du trečdaliai Lietuvos gyventojų vis dar įsikūrę 1961–1990 metais pastatytuose daugiabučiuose namuose. Didžioji dalis butų juose išplanuoti pagal tuometines tendencijas – griežtai atskirtas miegamasis, svetainė, virtuvė, esama ir tamsių, daiktams sandėliuoti skirtų kambarių, kas netenkina dabartinių poreikių. Labai dažnai norima dalį patalpų sujungti ir sukurti erdvės įspūdį, tendencijas apibendrina UAB „Statybų ABC“ direktorius Algimantas Girčys.

„Keičiant buto išplanavimą reikia atsižvelgti į tai, kam jis bus skirtas. Reikia atsakyti į pagrindinius klausimus apie gyvenimo būdą ir poreikius: kiek žmonių bute gyvens; kiek reikia kambarių; ar žmogus dirba namuose; ar mėgsta gaminti maistą; ar daug svečių ir kaip dažnai sulaukia“, – patarimais dalinasi pašnekovas.

Būtina atskirti zonas

Kitas žingsnis, apmąstant tai, kaip atrodys namai – suprasti, kurias sienas galima griauti, mat liesti laikančiųjų konstrukcijų nevalia.

„Yra ir tokios karčios patirties, kai Kaune esančiame daugiabutyje perplanuojant būstą buvo griaunamos sienos, o dabar, skylant viso namo sienoms, bandoma kaltinti tą žmogų. Tad būtinai reikia kreiptis į profesionalus, nes kitaip būsto atnaujinimas gali kainuoti ypač daug ne tik pinigų, bet ir sugadintų nervų“, – įspėja A. Girčys.

Pagal tai, kurių sienų negalima liesti, vėliau kuriamas ir pats buto planas. Jei perplanuojamos didelės patalpos, patariama miegamajame kambaryje įkurti ir drabužinę, o atžalų kambarį projektuoti toliau nuo miegamojo per vidurį paliekant bendrą erdvę. Jei tai sunkiai įmanoma, dėl geresnio tėvų ir vaikų zonų atskyrimo patariama tinkamai izoliuoti vidaus sienas, pataria bendrovės „Rockwool“ techninis vadovas dr. Andrius Buska.

„Šis žingsnis tiesiog užtikrina ramybę. Pavyzdžiui, akmens vata turi savybę sugerti triukšmą ir izoliuoti garsą, tad tiek vaikai, tiek jų tėvai turės kuo daugiau privatumo. Taip pat izoliacinės medžiagos nereikėtų pamiršti įrenginėjant grindis, kad ramiau gyventų ir kaimynai“, – teigia dr. A. Buska.

Būsto įrengimas

Nevalia pamiršti ventiliacijos

Akmens vata gali pasitarnauti atskiriant ir vonios patalpą, mat ji neįgeria drėgmės. Tačiau reikia įrengti ir hidroizoliacinį sluoksnį. Šioje buto dalyje ypač svarbus ir tinkamas vėdinimas, perspėja A. Girčys.

„Būtina apsisaugoti nuo drėgmės plitimo į kitas patalpas – tuomet būtų gadinama apdaila, prastėtų gyvenimo kokybė. Itin didelį dėmesį į tai reikia kreipti, jei keičiama vonios kambario vieta. Tai svarbu ir virtuvėje, kurioje privalu įrengti ne tik bendrą ventiliaciją, bet ir atskirą ventiliacijos atsaką gartraukiui“, – tvirtina A. Girčys.

Anot jo, svetainė dažniausiai projektuojama į pietinę pusę, kad būtų gaunama kuo daugiau šviesos ir šilumos. Štai miegamasis – į šiaurę, nes šviesos ten nereikia, būtina užtikrinti kuo žemesnę temperatūrą. Dėl šviesesnio buto dažnai didiname langus. Tai nėra sudėtinga padaryti, tačiau reikia vadovautis ir viena taisykle.

„Langai ir angokraščiai – vieni laidžiausių šilumai pastato elementų. Prie šilumos nuostolių nemenkai prisideda ir netinkamai užsandarintos sandūros tarp sienos ir lango rėmo. Tad patariama langus montuoti termoizoliaciniame sluoksnyje – tuomet šilumos nuostoliai yra penkis kartus mažesni, lyginant su laikančioje konstrukcijoje sumontuotais langais“, – kalba A. Buska.

„Išplėsti“ plotą gali ir dizaino sprendimai

Kone paskutinis žingsnis keičiant buto išplanavimą – dizainas. Išgriovus dalį sienų prie dar didesnio erdvumo įspūdžio gali prisidėti tinkami apdailos ir interjero sprendimai.

„Vien su didesniais langais namų „plėtimas“ nesibaigia. „Padidinti“ erdvę galima ir projektuojant veidrodžius, blizgius paviršius, tačiau patariama tai derinti su praktiškumu. Pavyzdžiui, klientams patinka medžio parketas, bet jei šeimoje yra vaikų, auginamas didelis šuo, tai labai nepraktiškas sprendimas, nes tokios grindys lengvai susibraižo. Atsižvelgiant į aktyvesnį gyvenimo būdą, siūlau rinktis kietą laminatą. Be to, labai smagu žiūrėti, kaip nuotraukose atrodo butų apstatymo sprendimai su nedideliu kiekiu buitinių daiktų. Galima taip įsivaizduoti ir savo būstą, tačiau pradėjus gyventi jame atsiras daugybė daiktų, o dizainas tiesiog pradingsta juose“, – pataria A. Girčys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)