Lietuviai perka ir jau pastatytus namus, ir sklypus, kuriuose projektuoja savo svajonių namus. Tačiau naujakuriams dažnai trūksta žinių, kokių patalpų gali prireikti jų naujuose namuose, ko nevalia pamiršti. „Capital Architects“ architektė-projektų vadovė I. Pavilonė sako, kad pradedant projektuoti namą, pirmiausia, reiktų įsivertinti ir apgalvoti savo poreikius. Kokio namo jūs iš tiesų norite, kokie jūsų įpročiai, koks asmenų skaičius gyvens naujame name – visi šie klausimai labai svarbūs tam, kad architektai galėtų pasiūlyti tinkamiausius ir geriausius sprendimus.

„Taip pat labai svarbu atkreipti dėmesį į pasaulio šalių orientaciją ir pagalvoti, kokioms namo zonoms ir patalpoms teikiate prioritetą. Standartiškai garažas ir visos techninės, pagalbinės patalpos turėtų būti planuojamos šiaurinėje pastato dalyje, nes joms saulės šviesos nereikia, miegamuosius kambarius rekomenduojame planuoti rytinėje arba vakarinėje pastato dalyje, pietinę pusę paliekant pačiai svarbiausiai namų erdvei, kurioje standartiškai visa šeima praleidžia daugiausiai laiko, t.y. svetainės ir virtuvės zonai. Žinoma, ši namų erdvė gali būti planuojama ir vakarinėje ar pietvakarinėje sklypo dalyje, taip pat kaip ir rytinėje ar net šiaurinėje pusėse. Viskas priklauso nuo sklypo ir įvažiavimo į sklypą orientacijos, namo architektūrinės išraiškos ir jūsų norų. Nes būtent jūs turėtumėte įvertinti, kuriuo dienos metu, kokiose patalpose jums svarbu natūrali saulės šviesa, o architektai padės įgyvendinti jūsų norus ir patars, kokie sprendimai būtų tinkamiausi būtent jūsų namo ir sklypo atžvilgiu“, – pažymi ekspertė.

Namo statybos

Architektės teigimu, pagrindinėse namų gyvenamosiose patalpose reikia natūralios saulės šviesos, tačiau nėra taisyklių be išimčių: pasitaiko atvejų, kai dėl namo architektūros, orientacijos sklype ir užsakovo norų, svetainės erdvė planuojama šiaurinėje namo dalyje, numatant langus į rytus ar vakarus, priklausomai nuo situacijos.

„Taip yra todėl, kad ne visi mėgstame pietinės saulės kaitrą ir visi turime skirtingus poreikius bei viziją savo namams. Žinoma, reikėtų nepamiršti, kad architektai projektuojant turi vadovautis Higienos normomis bei Statybos techniniais reglamentais“, – sako I. Pavilonė.

Papildomos daiktų laikymo patalpos

Neretai naujakuriai pamiršta papildomas patalpas. I. Pavilonė sako, kad jos yra labai svarbios siekiant namuose komforto ir estetikos.

„Svarbu apgalvoti ir kartu su architektais suplanuoti papildomas erdves, patalpas ar zonas, drabužių, įvairių namų apyvokos ar buities daiktų laikymui. Tvarką namuose tikrai padės palaikyti ir racionaliai suplanuotos spintos bei erdvi drabužinė, tiek miegamųjų, tiek holo zonoje. Taip pat labai svarbu nepamiršti suplanuoti skalbyklos zonos ar patalpos, kuri kartu galėtų būti ir sandėliukas įvairiems buitiniams daiktams. Šis sprendimas šiuo metu tampa vis populiaresnis, nes dauguma nori estetikos ir erdvesnių vonios kambarių, neužkrautų buitiniais įrenginiais. Todėl be skalbyklės ir džiovyklės ši patalpa galėtų būti skirta ir siurbliui, šluotai, drabužių džiovyklai bei buitinei chemijai laikyti. Rekomenduočiau ją planuoti toje namų dalyje, kurioje cirkuliuoja jūsų rūbai, t.y. arti miegamųjų ir vonios kambarių, bet ne prie garažo, įėjimo ar virtuvės zonos ir tuo labiau ne kitame namų aukšte. Jeigu jūsų miegamieji suplanuoti antrajame namų aukšte, jame racionaliausia planuoti ir skalbyklos patalpą, kad netektų skalbinių nešioti laiptais aukštyn, žemyn“, – pataria pašnekovė.

Techninė patalpa

Kita svarbi pagalbinė namų patalpa, kurios reikėtų nepamiršti, yra sandėliukas arba papildoma zona virtuvės erdvėje, kurioje galima patogiai laikyti visus papildomus ir rečiau naudojamus prietaisus, virtuvinius kombainus ir t.t. Šioje patalpoje, architektės teigimu, taip pat patogu laikyti ir sandėliuoti įvairius maisto produktus, ir ilgiau stovinčias šaknines daržoves, ir konservuotus ar kitaip apdorotus maisto produktus, kuriems virtuvės spintelėse vietos nepakanka.

„Labai patogu, kai turime papildomą patalpą būtent šiems produktams laikyti. Jeigu baiminatės dėl to, kad papildomos durys virtuvės zonoje gali neestetiškai atrodyti, galiu nuraminti, kad viskas tikrai išsprendžiama, kuriant namų interjerą, pavyzdžiui, paslepiant duris aukštų virtuvės spintelių zonoje. Tuomet atrodo, kad tai tik dar viena aukšta spintelė, o iš tiesų pro ją patenkame į sandėliuką“, – pažymi ekspertė.

Viena svarbiausių patalpų nuosavame name – katilinė. Svarbu apgalvoti ne tik jos vietą, bet ir kas joje bus.

„Jūsų užduotis prieš projektuojantis namą pradėti domėtis ir apgalvoti, kokių įrenginių jums reikės, t. y., kokią namų šildymo sistemą norėsite pasirinkti. Iš praktikos galėčiau pasakyti, kad šiuo metu populiariausios ir racionaliausios sistemos tam, kad pasiektume A++ energinio naudingumo klasę, yra oras-vanduo šilumos siurblys arba geoterminis šildymas. Oras-oras sistema mažiau patraukli, nes labai sausina orą, o esant dujiniam ar kieto kuro šildymui sunkiau pasiekti reikiamą energinio naudingumo klasę, bet pasidomėkite patys, kokia sistema jums patraukliausia, nes valdyti ir suprasti ją vis tiek turėsite jūs“, – naujakuriams pataria I. Pavilonė.

I. Pavilonė

Katilinės patalpa ypatinga tuo, kad joje dažniausiai slepiamas boileris. Tad reikia apgalvoti, kokios talpos jis bus. Jo dydis paprastai priklauso nuo gyvenančių asmenų skaičiaus. Taip pat reikia įvertinti, ar naujakuriams reikalinga išmaniųjų namų sistema. Įvertinus šiuos niuansus architektai galėtų suplanuoti pakankamą patalpą visiems įrenginiams sutalpinti.

Garažas ar stoginė?

Šiandien naujakuriams vis dažniau kyla klausimas, ar jiems reikalingas garažas. Kai kurie renkasi paprastesnį sprendimą – stoginę automobiliui. I. Pavilonės teigimu, šis klausimas yra labai individualus.

„Kiekvienas turėtumėte įsivertinti, kokie jūsų poreikiai. Jeigu garažas jums būtų tik vieta automobiliui laikyti, tuomet drąsiai galite projektuoti tik stoginę automobiliui ir erdvią pagalbinę patalpą prie automobilių stoginės, kurioje tilptų visi kiemo ir sodo įrankiai, žoliapjovė ir t.t. Automobiliui dideli temperatūrų skirtumai labiau kenkia nei padeda, o stoginė puikiai apsaugo jį nuo apledėjimo ar apsnigimo žiemą. Žinoma, jeigu bus pakankamo dydžio ir racionaliai suprojektuota. Tačiau, jeigu žinote, kad garaže norėsite remontuoti automobilį arba turite, o gal planuojate turėti motociklą ar keturratį, tuomet jums reikia erdvaus garažo ir erdvios pagalbinės patalpos prie jo, kad garažas nevirstų tik dideliu sandėliu, kaip dažnai pasitaiko, o transporto priemonės ir visi sodo daiktai turėtų savo vietas“, – pataria pašnekovė.

Ekspertė priduria, kad svarbiausia nepamiršti, kad jūsų namai yra apie jus ir turite labai gerai apgalvoti, kokie yra jūsų poreikiai ir ko namuose reikia būtent jums.

„Žinoma, turint omenyje ir bendrus standartus ir tai, ko reikia visiems. Ypač, jeigu žinote, kad tai dar ne paskutinis jūsų namas, o tik laikina stotelė ir vėliau planuosite jį parduoti, pagalvokite ir apie tai, ko šiais laikais reikia daugumai. Pavyzdžiui, papildomas darbo kambarys ar darbo zona bendroje erdvėje jums gali būti nereikalinga, bet turėti labai didelę reikšmę ir pridėtinę vertę namo pardavimo metu. Tad planuokite atsakingai ir pasitikėkite architektais“, – akcentuoja I. Pavilonė.

„Delfi būstas“ primena, kad svajonių namo galite ir nepasistatytu, jeigu įsigysite netinkamą sklypą. Kaip rinktis sklypą, skaityti ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)