Ministro teigimu, kol kas dar ruošiami aiškinamieji aktai.

Krizių valdymo ir civilinės saugos įstatymas, kuriame numatyta priedangų įrengimo prievolė, skamba taip:

„Statant naują visuomenės poreikiams naudojamą pastatą (išskyrus religinės paskirties), kuriame vienu metu gali būti daugiau kaip 100 žmonių, arba aukštybinį (daugiau kaip 5 aukštų) daugiabutį gyvenamąjį namą, jame ar jo priklausinyje (-iuose) turi būti suprojektuota (-os) ir įrengta (-os) šio įstatymo 2 straipsnio 31 dalyje nurodytus reikalavimus atitinkanti (-ios) patalpa (‑os)."

Ši patalpa tai priedanga - statinys, patalpa, inžinerinis įrenginys ar kitas objektas, galintis sudaryti sąlygas gyventojams trumpą laiko tarpą išvengti gyvybei ar sveikatai pavojingų veiksnių oro pavojaus atveju, taip pat apsaugoti nuo netiesioginio apšaudymo ir (ar) kitų kinetinių grėsmių karinės agresijos metu (atakų iš orlaivių, raketų, artilerijos ugnies sukeltų sprogimo smūgio bangų, skeveldrų, nuolaužų ar atsitiktinių kulkų).

Teisės aktas įsigaliojo šių metų sausio 1 dieną, tačiau gairių, kaip jį įgyvendinti, iki šiol nėra. Artimiausiu metu planuojamos diskusijos.

Apie būtinybę turėti bent kažkokias slėptuves pradėta kalbėti vos prasidėjus karui Ukrainoje. Vidaus reikalų ministerija, atsakinga už civilinę saugą Lietuvoje, skaičiavo, kad Lietuvoje vos esančių priedangų užtektų mažai daliai gyventojų, todėl imta kalbėti apie įpareigojimą vystytojams statant visuomeninės poreikiams naudojamą pastatą įrengti priedangą, kuri būtų naudojama oro pavojaus atveju.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją