Vieni skirs šimtus, kiti – nė cento

„General Financing“ užsakymu vasario mėnesį atliktas tyrimas atskleidė, kad beveik kas dešimtas respondentas žada įsigyti naujų baldų, 7 proc. apklaustųjų planuoja dalies buto ar namo remontą, 5 proc. ruošiasi remontuoti visą būstą.

Trečdalis apklaustų lietuvių namų atnaujinimui ketina skirti daugiau nei 400 eurų, 16 proc. išleis nuo 100 iki 150 eurų, 13 proc. tam atseikės 150–200 eurų. Daugiau nei pusė respondentų būsto pokyčius planuoja iš atlyginimo ar kitų einamųjų lėšų, o 49 proc. – iš santaupų.

„Apklausa rodo, kad šalies gyventojai planuoja išlaidas, susijusias su būstu. Iš tų respondentų, kurie planuoja būsto atnaujinimą, didžiausias nuošimtis pasiryžę išleisti nemažą sumą, viršijančią 400 eurų. Visgi svarbu atsižvelgti į tai, kad dabartiniame kontekste gyventojų finansinė padėtis bet kada gali pasikeisti. Tą įrodo ir respondentų atsargumas – 61 proc. apklaustųjų artimiausiu metu jokių pokyčių savo namuose nėra numatę“, – apie apklausos rezultatus kalba bendrovės Klientų sėkmingos patirties vadovas Skirmantas Ketvirtis.

Būsto atnaujinimas

Norai gali būti suderinami su galimybėmis

Paklaustas, kodėl dalis lietuvių vis tik nesiryžta būsto atnaujinimui, finansų ekspertas pastebi – tokie pokyčiai gali tapti tikru iššūkiu biudžetui, ypač šiandien. Tačiau, anot S. Ketvirčio, racionaliai skirstant lėšas bei planuojant darbus, įmanoma ir sutaupyti, ir džiaugtis pasikeitusiais namais. To pasiekti, pašnekovo teigimu, lengviau, kai nusistatomos išlaidų lubos.

„Siūlyčiau iš pradžių susidaryti planą – ko iš tikrųjų namams reikia, kiek pinigų tam galima skirti. Tuomet reikėtų susižinoti pirkinių ir paslaugų kainas, susirašyti jas į biudžetą ir pažiūrėti, kas kainuos brangiausiai. Galbūt dalį medžiagų galima rinktis „draugiškesnių“ piniginei, galbūt tam tikrus darbus atlikti patiems ar ieškoti pagalbininkų tarp giminaičių ar draugų, o ne samdyti meistrus. Biudžeto planavimas bei griežtas jo laikymasis tikrai leis sutaupyti ir laiko, ir finansų“, – pataria pašnekovas.

Asociatyvi nuotr.

Nevaržant vaizduotės, nereiks ir veržtis diržų

Apie tai, kad būsto atnaujinimas ne visada reikalauja milžiniškų investicijų, kalba ir interjero dizainerė Eimantė Nemanė. Ji priduria: tereikia kūrybiškumo bei vaizduotės, ir namai džiugins pokyčiais.

„Norintiems atnaujinti būstą, tačiau tai padaryti per daug neišlaidaujant, nebūtina daryti remontą ar pirkti naujus baldus – užtenka vieno kito, pavyzdžiui, fotelio svetainėje, derančio prie interjero spalvų. Neįprastas jo raštas taip pat gali suteikti erdvei išskirtinumo bei įdomumo. Kartu, galima atnaujinti interjero aksesuarus: staltiesę virtuvėje, patalynę, tekstilę, užuolaidas, pagalvėles ar kilimą. Jei namuose yra audinio atraižų, iš jų patarčiau pasiūti ir naujus užvalkalus turimoms pagalvėlėms. Tokia investicija itin maža, o pokytis ypač pastebimas“, – sako E. Nemanė.

Anot interjero dizainerės, namus atnaujinti taip pat galima vazoninėmis gėlėmis, nauju toršeru, paveikslais, įrėmintais plakatais ar nuotraukomis, papuošiančiais sienas. Pastarąsias E. Nemanė siūlo pokyčiams naudoti nesibaiminant, kadangi užpildytos jos erdvei suteikia daugiau jaukumo.

„Jei namuose yra užtektinai vietos, siūlyčiau perstumdyti baldus ir pakeisti kambario išplanavimą. Puikus būdas atnaujinti senus baldus – juos perdažyti ar pervilkti nauju gobelenu. Interjerą pagyvina ir savo rankomis kuriamos įvairios detalės, kurios suteikia unikalumo bei asmeniškumo namams“, – teigia E. Nemanė.

S. Ketvirtis papildo – toks būsto atnaujinimas gali pareikalauti daugiau laiko, tačiau jis yra geriausias sąjungininkas norintiems pokyčių. Finansų ekspertas pabrėžia – sutaupyti lengviau atsisakant spontaniško pirkimo, kai neskubama įsigyti trokštamo pirkinio: „Galbūt jis netrukus atsidurs tarp išparduodamų prekių, o gal kitas pardavėjas panašų gaminį siūlo geresne kaina“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)