Ne kartą įrodyta, kad sauna, arba suomiška pirtis, padeda atsikratyti ne tik streso bei nerimo, bet ir kai kurių skausmų, kylančių sergant žvyneline ir artritu.

Net ir tada, kai jaučiamės puikiai, jauki saunos kaitra teikia neapsakomą malonumą, todėl dažnas pilietis imasi iniciatyvos įsirengti ją savarankiškai, nuosavų namų kieme.

Ne paslaptis, kad vadovaujantis tinkama metodika, įsirengti sauną yra stebėtinai paprasta. Įsigijus savarankiškai surenkamos saunos rinkinį, pirties įrengimas pareikalaus minimalių pastangų.

Toliau pateikta keletas patarimų, padėsiančių išvengti galimų klaidų ir įsirengti tokią pirtį, kurią didžiuodamiesi galėsite vadinti savo rankomis sukurta ramybės ir palaimos oaze.

Vietos parinkimas

Vietos saunai parinkimas – vienas iš svarbiausių pirties įrengimo etapų. Taip yra todėl, kad vieta paprastai lemia statybos metodiką. Jei sauną nutarsite statyti lauke, neteks patirti papildomų išlaidų renovuojant būstą. Taip pat nepamirškite, kiek malonumo teiks pro langus į gamtą atsiveriantis vaizdas.

Tiesiog privalote įsitikinti, kad pasirinktoje vietoje žemė yra lygi, sausa ir plotas niekuo neužterštas.

Ten, kur ketinate statyti pirtį, turi būti nesunku įrengti elektros instaliaciją ir prijungti vandens tiekimo sistemas.

Sauna

Medžiagų įsigijimas

Iš bet kokių medžiagų nepriekaištingos saunos nepastatysite. Jums prireiks ypač kokybiškos medienos, specialiai saunai skirto šildytuvo, izoliacinių medžiagų vidinėms ir išorinėms sienoms, elektros laidų, oro kompresoriaus ir kokio nors šilumos šaltinio, pvz., vulkaninės kilmės akmenų arba infraraudonųjų spindulių pagrindu veikiančio šildytuvo. Jei svarbu patirti kuo mažesnes išlaidas, žinokite, kad pastarasis atsieis daug pigiau. Saunos sienoms ir suoliukams tinkamiausia yra kedro mediena.

Rengdami pirties projektą, privalote atsižvelgti į asmenius poreikius bei galimybes, tačiau jei sauną statote lauke, šildymo infraraudonaisiais spinduliais tikrai nepakaks: jis nėra toks efektyvus, kad pasiteisintų užėjus žiemos šalčiams.

Ventiliacija

Sauna turi būti maksimaliai nepralaidi šaltam lauko orui: joje turi būti karšta. Vis dėlto tai nereiškia, kad pirties nereikia vėdinti – juk turime kvėpuoti šviežiu oru. Ventiliacinės sistemos nerekomenduojama montuoti lubose: tai gana sudėtinga užduotis, todėl gali neišvengiamai prireikti specialisto pagalbos.

Sauna

Izoliacija

Sauna, nesvarbu, ar įrengta namuose, ar šalia jų, kurioje nesilaiko kaitra, neturi jokios prasmės. Jei nepasirūpinsite tinkama namuose įrengtos pirties izoliacija, ji ims daryti įtaką vidaus patalpų klimatui. Vidinių saunos sienų karkasą būtina izoliuoti stiklo pluošto medžiaga su garų barjero funkcija. Garų barjeras apsaugo stiklo pluoštą nuo drėgmės, taigi, pailgina jo eksploatavimo trukmę ir pagerina efektyvumą. Jei norite naudoti ekologiškus produktus, rinkitės izoliaciją iš perdirbtos medvilnės, konkrečiai – susmulkinto džinsinio audinio.

Kaitinamasis elementas

Saunai gali tikti keletas kaitinamųjų elementų. Jūsų pasirinkimą labiausiai turėtų lemti vieta, kurioje gyvenate ir kurioje norite įrengti pirtį. Jei ji stovės lauke, neturėtumėte rinktis infraraudonųjų spindulių šildytuvo. Lauko pirčiai geriausiai tiks vulkaninės kilmės akmenys arba elektrinis šildytuvas. Pasirinkus elektra maitinamą įrenginį, neteks sukti galvos dėl kamino arba būgštauti dėl gaisro. Jo eksploatacija pigi, o priežiūra – paprasta.

Elektrinius šildytuvus ne visada paprasta sumontuoti. Geriausia, jei toks įrenginys stovės prie durų ir bus apjuosti apsauginiu aptvaru.

Sauna

Apšvietimas

Saunoje reikia įrengti ir apšvietimą. Jis nėra tiesiogiai susijęs su saunos paskirtimi, tačiau tamsoje, kaip suprantate, kyla tam tikra rizika, pvz., netinkamoje vietoje pastatyti koją. Jei pirtis su langais, dieną apšvietimo gali neprireikti, tačiau vakare be jo neapsieisite.

Jei neturite elektriko patirties arba nesate apsiginklavę išsamiomis instrukcijomis, apšvietimo įrengimą geriau patikėti profesionalui. Beje, galima naudoti ne vien elektros, bet ir saulės arba vėjo energiją.

Galimos klaidos

Neverta aklai pasitikėti visa informacija apie saunas, kurią pavyksta rasti internete. Patarimus kartais dalija mažai apie pirčių įrengimą nusimanantys asmenys. Informacijos šaltiniai turi būti patikimi. Tik specialistų teikiamos nuorodos padės išvengti tipinių klaidų renkantis elektros instaliaciją, kaitinamuosius elementus, numatant pirties dydį, vietą ir kt.

Jei turite dailidės ambicijų, sauną galite pasistatyti nesinaudodami jokiais sukomplektuotais rinkiniais. Tačiau kad pastangos pasiteisintų, o rezultatas nenuviltų ar, neduokdie, nesukeltų rimtų rūpesčių, darbo imkitės viską nuodugniai apsvarstę ir išsamiai pasidomėję ketinamu vykdyti projektu. Prireikus nedvejodami kreipkitės pagalbos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)