Vonios kambarys – tai erdvė, kurią dažniausiai norime įsirengti ilgam, nes bet kokie pakeitimai čia reiškia rimtą remontą. Tad šioje erdvėje priimami sprendimai turi būti ne tik kokybiški, bet ir apgalvoti bei paremti individualiais poreikiais. Nors neretai vonios kambario planavimas nėra naujakurių prioritetų sąraše, tačiau, ekspertų teigimu, tai yra didelė klaida. Būtent šioje erdvėje esantys įrengimai yra susijęs tarpusavyje, priklausomi vieni nuo kitų, tad jų parinkimas ir derinimas turi vykti esant ankstyvai projekto stadijai. Apie santechnikos sprendimus reikia pradėti galvoti dar prieš statybas, tada, kai būsimi namai tik projektuojami.

Interjero studijos „Blank Page“ organizuojamame edukaciniame seminare apie vonios kambario įrengimą vonios inžinerinių sistemų specialistas Regimantas Mikučionis pabrėžė, kad vonios inžinerija nėra labai sudėtingas uždavinys, jeigu jos įrengimo procesai atliekami nuosekliai ir atsakingai. Ekspertas išskyrė svarbiausius dalykus, kurie padės į vonios inžineriją pažvelgti paprasčiau.

Vonios kambario inžineriniai įrenginiai („TECE Baltikum“ nuotr.)

Integruojami, potinkiniai rėmų moduliai

R. Mikučionis pabrėžia, kad klaidinga manyti, jog visi integruojami potinkiniai moduliai yra sukurti pagal vieną standartą. Jų yra įvairių, ne tik skirtingos paskirties, gylio, bet ir aukščio.

„Vienas naujausių – 75 cm aukščio WC rėmas, sukurtas tam, kad praustuvą ir unitazą būtų galima montuoti prie tos pačios sienos, išlaikant tą patį spintelės aukštį. Šis sprendimas padeda taupyti vietą ir atrodo estetiškai, nes išvengiama skirtingo aukščio horizontalių paviršių. Kitas, ypač plonas 8 cm potinkinis rėmas su bakeliu taip pat užims nedaug vietos, jis gerai tiks nedideliame vonios kambaryje“, – paaiškina „TECE Baltikum“ komercijos direktorius.

Nuo rėmo parinkimo priklauso mygtukų asortimentas

Skirtingų gamintojų potinkiniai WC moduliai ir vandens nuleidimo plokštelės dera tik tarpusavyje. Kaip pasakoja R. Mikučionis, kai kurie gamintojai santechnikos įrangą netgi gamina serijomis. Tokiu atveju atitinkamos serijos potinkinis modulis dera tik su tos pačios serijos plokštele. Taigi, apie vandens nuleidimo plokštelę, kad ir kaip būtų keista, reikia pradėti galvoti labai ankstyvoje projektavimo stadijoje, kai pasirenkamas pakabinamo unitazo rėmas. Kitu atveju gali tekti rinktis ne tai, ko norite, o tai, kas jums tinka pagal jau sumontuotą potinkinę sistemą.

Vonios kambario inžineriniai įrenginiai („TECE Baltikum“ nuotr.)

Vandens nuleidimo plokštelės vaizdas plytelių siūlių atžvilgiu

R. Mikučionis sako, kad dažnai iš anksto neapgalvojama vieta, kurioje tiksliai apdailos plytelių siūlių atžvilgiu atsidurs vandens nuleidimo plokštelė.

„Suklijavę plyteles pamatysite, kad plokštelei reikalinga konkreti vieta, o ji jau bus nulemta: prie sienoje paslėpto bakelio. Gerai tai, kad moduliai gaminami su teleskopinėmis kojelėms, todėl galima šiek tiek reguliuoti plokštelės poziciją ir vėlesniuose etapuose. Svarbu žinoti, kad galima keisti bakelio pozicionavimą rėmo ribose, t.y. mes galime reguliuoti jį aukštyn, žemyn. Tačiau geriausia yra nusimatyti galutinį vaizdą iš anksto ir atitinkamai norimoje vietoje statyti pakabinamo unitazo rėmą su visais jo priedais“, – pataria ekspertas.

Dušo latakai estetikos mylėtojams

Dėl šiandienių sprendimų dušo erdvė neprivalo būti atskirta atskiru dušo padu. Ją galima laisvai kurti bendroje grindų plokštumoje, tačiau tokiu atveju būtina suformuoti nuolydį dušo zonos grindyse ir nuolydžio pabaigoje montuoti grindinį dušo lataką. Taip pat R. Mikučionis primena, kad prieš atvedant vamzdžius ir pasirenkant sifoną latakui, turime žinoti, kokio galingumo bus dušo galva.

„Galime nežinoti formos ar spalvos, bet privalome žinoti jos vandens debitą, t.y. kiek litrų per minutę dušo galva išpils vandens, nes sifonas turi spėti vandenį surinkti. Jei šie elementai nesuderinti ir išbėgančio vandens kiekis per didelis sifono pajėgumams, rizikuojame maudydamiesi duše stovėti baloje. Jei dušo galva išpila ypač daug vandens, kartais net standartinio diametro vamzdžio nepakanka. Per mažo pralaidumo sifono problema sprendžiama tik ardant grindis ir keičiant jį pralaidesniu. Arba teks pasitenkinti tokia dušo galva, kuri būtų tinkama sumontuotam sifonui, o ne tokia, kokios norisi“, – pabrėžia ekspertas.

Vonios kambario inžineriniai įrenginiai („TECE Baltikum“ nuotr.)

Meistras žino geriau. Ar teisinga taip manyti?

Dažnai įrenginėjamose naujuose objektuose meistrų žodis tampa svarbesnis negu kliento ar dizainerio norai ir poreikiai. Ar tikrai visada meistras žino geriau? R. Mikučionis siūlo įvertinti, ar meistro nuomonė ir pozicija pagrįsta plačiu žinių bagažu, ar jis aiškiai argumentuoja, ar tiesiog perša savo variantą, nes jis yra vienintelis, kurį moka.

„Apskritai, renkantis meistrą verta pasidomėti jo kvalifikacija, ar jis yra tas, kuris nuolat tobulėja, seka naujienas ir geba jas pritaikyti. Meistrystėje visuomet yra, kur tobulėti. Įrengiant inžinerinius tinklus meistro darbas yra labai svarbus, todėl labai svarbu, kad jis ieškotų sprendimo, tinkamų medžiagų, naujų, pažangesnių technologijų. Ar jums pavyko rasti, suprasite pagal meistro reakciją į jūsų išsakytus poreikius“, – tikina R. Mikučionis.

Patarimai. R. Mikučionis priduria, kad visuomet reikia patikrinti, ar su vonios įrangos tuščiomis dėžėmis neišmetėte smulkių detalių. Atliekant montavimo darbus pamestos dalys yra viena dažniausiai pasitaikančių problemų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją