Namai, panašūs į jūrinius konteinerius

Bendrovės „Ryterna Modul“ rinkodaros projektų vadovas Vainius Gabalis teigė, kad, paparastai kalbant, moduliniai namai yra jūriniai konteineriai sujungti į vieną pastatą.

„Tačiau apart to, kad vizualiai jis padarytas iš jūrinių konteinerių, daugiau jokių asociacijų su jais nėra. Mes viską gaminame nuo nulio, nuo plieno lakštų, lankstom ir darom namelius“, – aiškino V. Gabalis.

Pašnekovas įvardijo, kad modulinio namo rėmas gaminamas iš plieno, o sienos daromos atsižvelgiant į žmogaus poreikius, ko jam tiksliai reikia. Dažniausiai lietuviai renkasi „sandwich“ plokštes. Tokias plokštes statyboms naudoja ir prekybos centrai – jos gaminamos iš skardos ir putų poliuretano arba kitokio užpildo. Pasak V. Gabalio, tai suteikia pakankamai didelę šilumos izoliaciją ir greitą statybą.

Nereikia painioti su skydiniais namais

Neįsigilinusiam į statybų sritį žmogui gali pasirodyti, kad modulinis namas panašus į skydinį. Visgi, ekspertas galimus panašumus tarp šių dviejų statybos būdų paneigė.

„Modulinis namas skiriasi nuo skydinio tuo, kad pastarajį renka iš atskirų skydų. Pavyzdžiui, atvažiuoja viena siena, kita, tada tos keturios sienos susiremia ir tarpusavyje susitvirtina. Jeigu kalbame apie modulinį namą, atvežamos visos keturios sienos, stogas ir grindys vienu kartu. Čia kalbu apie paprasčiausius variantus. Tai atvažiuoja visas namas jau surinktas, reikia tik nukelti nuo vilkiko ir jį pastatyti į numatytą vietą“, – pasakojo V. Gabalis ir pridurė, kad skydinio namo statybos vyksta vietoje.

Jis pastebėjo, kad modulinio pastato statybos procesas priklauso nuo to, kokio dydžio projektas. Pavyzdžiui, jeigu statomas modulinis darželis, kurių jau yra Vilniuje, tuomet privežama daug nedidelių namelių, kurie jungiami tarpusavyje – taip formuojamos erdvės. Pasak pašnekovo, panašiai, lyg būtų statomas lego.

Modulinis namas

Namas – vos per porą savaičių

V. Gabalis taip pat įvardijo, kad statiniui iki 70 kv. metrų ploto nereikia jokių leidimų, jeigu statoma nuosavoje žemėje. Kalbant apie miesto zoną, reikia derinti projektą su miesto architektu, kuris turi patvirtinti, kad viskas gerai ir leidžiama statyti tokį modulinį namą.

Pasirinkus tokį statybos būdą, reikėtų iš anksto apgalvoti, kaip namas turėtų atrodyti, koks bus jo išplanavimas, galbūt reikėtų paderinti su architektu. Tuomet su projektu reikia kreiptis į gamintoją ir tuomet pagaminamas namas. V. Gabalis sakė, jog pats gamybos procesas, jei tai yra 60-80 kv. metrų ploto namas, užtrunka iki poros savaičių. Tačiau jis atkreipė dėmesį, kad reikia sulaukti, kol ateis jūsų gaminio eilė.

Namo surinkimas užtrunka keletą dienų. Pastatytas jis būna jau su daline apdaila, tačiau galima užsisakyti ir pilną įrengimą. Ekspertas nurodė, kad standartinių projektų nėra, nes kiekvienas žmogus renkasi savitą namą, todėl sunku įvardinti, kiek gali kainuoti toks namas. Visgi, gyvenamojo namo su pilna apdaila vieno kvadratinio metro kaina galėtų siekti 800 eurų + PVM.

Toks namas nebus pigesnis nei tradicinis

Paklaustas, ar toks namas kainuoja pigiau nei tradicinis mūrinis arba karkasinis namas, V. Gabalis atsakė, kad galiausiai viskas kainuoja panašiai. Pasirinkę tokį namą, žmonės išlošia tik greitesnę jo statybą.

„Tarp gyvenamos statybos mes matome, kad poreikis didėja – bent jau žmonės klausia daugiau. Vis dėlto išlieka tos pačios kertinės problemos, kad tai yra dar dalinai asocijuojama su jūriniais konteineriais. Kitas dalykas, klientas vis dar tikisi, kad modulinis pastatas bus ženkliai pigesnis, kas yra netiesa, nes apart plytų, visos medžiagos naudojamos tos pačios, kurios naudojamos ir įprasto namo statyboje. Tai sutaupymo nėra“, – pabrėžė ekspertas.

Modulinis namas

Pasak V. Gabalio, žmogus turi pakankamai platų pasirinkimą, kaip namas galėtų atrodyti. Kai kurie gamintojai gali pasiūlyti ir nestandartinių sprendimų, ko Europoje jau daug kas nebedaro, nes nestandartiniai, dideli namai reikalauja didelių resursų, todėl jų gaminti neapsimoka.

Trūkumai, anot pašnekovo, priklauso nuo kiekvieno asmeninio požiūrio – ar žmogui apskritai patinka modulinė konstrukcija, kuri iš principo yra dėžutė. Visgi, šis trūkumas gali būti išprendžiamas uždengiant fasadą. Dar reikia atkreipti dėmesį, jog kadangi tai yra modulinė konstrukcija, yra didesnis garso pralaidumas, tačiau V. gabalis patikino, kad tai galima išspręsti.

Siūlo ir už 14 tūkst. eurų

DELFI Būstas pasidomėjo, už kokias kainas modulinį namą siūlo skirtingi pardavėjai. Skelbimų portale alio.lt yra pasiūlymų vos nuo 14 tūkst. eurų. Namas už tokią kainą yra labai nedidelis – vos 12 kv. metrų ir maža terasa, tačiau parduodamas jau pilnai įrengtas.

Už 33 tūkst. eurų galima nusipirkti taip pat nedidelį, 36 kv. metrų ploto modulinį namą, taip pat pilnai įrengtą. Toks namas yra kilnojamas, rašoma, kad tinkamas gyventi visais metų laikais.

Vieni gamintojai įvardija tikslias kainas, kiti nurodę, kad kaina priklauso nuo projekto. Kai kur rašoma, kad kainos, priklausomai nuo objekto dydžio, svyruoja maždaug nuo 20 iki 50 tūkst. eurų.

Visgi reikia pastebėti, jog dažniausiai tarp skelbimų dominuoja nedideli, iki 50 kv. metrų moduliniai namai, daugiausia tokių, kurie užima vos per 30 kv. metrų plotą.

Ribotas išplanavimas ir architektūrinis vaizdas

VGTU Statybos fakulteto Gelžbetoninių konstrukcijų ir geotechnikos katedros vedėjas, profesorius Juozas Valivonis įvardijo, kad vienas iš esminių modulinių gyvenamųjų namų privalumų – greita statyba. O kadangi moduliai yra surenkami gamykloje, tokio namo statybų darbo sąnaudos taip pat yra mažesnės.

„Vienas iš trūkumų yra statinio išplanavimas, nes dažniausiai daromos dėžutės. Taip pat modulis turi būti atvežtas į statybos vietą ir gali būti problematiška dėl privažiavimo. Reikalingas pakankamai didelis automobilis, turi būti galimybė kranui pastatyti“, – aiškino profesorius. Jis taip pat pridūrė, kad visi šiluminiai bei techniniai sprendimai tokiam namui tikrai gali būti kokybiškai ir nesunkiai įgyvendinti, todėl problemų dėl kokybės kilti neturėtų.

Anot J. Valivonio, kalbant apie tokio namo patalpų išplanavimą bei architektūrinį vaizdą, reikia turėti omenyje, kad jie yra gana riboti. Netipinių ar išskirtinių erdvių tokiame name nereikėtų tikėtis, nors teoriškai gali atrodyti kitaip.

Jis teigė, jog toks namas yra tinkamas pasirinkimas tiems žmonėms, kurie nori greitos statybos bei neketina jame praleisti visą gyvenimą. Tačiau jis pabrėžė, kad tokį namą pasistatyti sodų bendrijoje būtų itin sudėtinga, todėl tokiuose sklypuose, kur erdvės yra mažai, geriau rinktis kitokią statybą.

Nors alternatyvūs statybos būdai Lietuvoje po truputį populiarėja, profesorius įsitikinęs, kad tradicinės statybos išstumti iš rinkos nepavyks ir jie netaps dominuojantys.

„Jie gali užimti tam tikrą rinkos dalį, bet ta dalis tikrai nebus labai didelė, tokie namai netaps vyraujantys“, – tvirtino J. Valivonis.

Modulinis namas

Kokios yra banko finansavimo sąlygos tokiam namui?

DELFI Būstas pasidomėjo, kokias sąlygas bankas suteikia tokio namo finansavimui. Kaip pastebėjo SEB Baltijos šalių mažmeninės bankininkystės vadovė Sonata Gutauskaitė-Bubnelienė, bankas teikia būsto kreditus individualių namų statybai, kai planuojamas statyti namas atitinka gyvenamosios paskirties būstui keliamus reikalavimus ir yra registruojamas kaip gyvenamosios paskirties namas. Specialių sąlygų ar reikalavimų modulinių namų statybos finansavimui (lyginant su kitų tipų namais) bankas nėra nustatęs.

„Kai klientas kreipiasi dėl būsto paskolos, kiekvieną atvejį bankas analizuoja ir vertina individualiai. Įvertiname asmens, o jei kreipiasi su sutuoktiniu / partneriu – ir jos / jo, finansines galimybes, pajamų tvarumą, turimus kitus finansinius įsipareigojimus, kredito istoriją (ar klientas yra vėlavęs, vėluoja vykdyti įsipareigojimus), taip pat atsižvelgiame į prašomo kredito sumą ir terminą, nuosavų lėšų dalį, kt. ir pagal tai sprendžiame, kokiomis sąlygomis ir kokio dydžio paskola bus suteikta.

Taip pat atkreipiame dėmesį, kad priklausomai nuo konkretaus statybų projekto, būsto kredito suteikimo procesas gali trukti ilgiau nei suteikiant kreditą jau pastatytam būstui įsigyti. Klientas, planuojantis skolintis statyboms, turi turėti suderintą projektą ir statybų leidimą, tiksliai įsivertinti namo statybų ir jo įrengimo kaštus, ar pavyks per sutartą laikotarpį užbaigti statybas, kt.“, – aiškino S. Gutauskaitė-Bubnelienė.

Ji pabrėžė, kad kiekvienas būsto kredito suteikimo atvejis yra individualus, nes sprendimas priimamas atsižvelgus ir įvertinus daug skirtingų aspektų, susijusių su konkrečiu asmeniu ir jo situacija. Todėl asmenims, kurie svarsto galimybę imti būsto paskolą, pirmiausia patariama pasikonsultuoti su banko specialistu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (329)