Statytųsi ir antrą kartą

Lietuvis Eugenijus DELFI pasakojo, kad skydiniais namais pradėjo domėtis jau labai seniai. Prieš septynerius metus atsitiktinai perskaitęs straipsnį apie tai nusprendė pasistatyti namą iš SIP skydų.

Pasirinkimą lėmė ir tai, kad vyras jau nuo senų laikų apskritai domėjosi statybomis bei ilgą laiką dirbo toje srityje.

„Tai greita ir nesudėtinga, jei lygintume su alternatyviais statybos būdais. Pirmo aukšto sienas man trys žmonės surinko per savaitę be jokios keliamosios technikos“, – aiškino pašnekovas.

Jis patikino, kad jau antrą žiemą su šeima gyvena skydiniame name. Nors dar nėra galutinės apdailos, jie labai patenkinti savo sprendimu ir antrą kartą statytųsi tokį patį namą, tik mažesnį.

Namas, kuriame šeima šiuo metu gyvena, yra 136 kv. metrų. Neskaičiuojant sklypo kainos ir kitų papildomų darbų, namas su stogu, langais, santechnika bei elektra kainavo apie 60 tūkst. eurų.

Tvirtesni negu karkasiniai

Vaidas Morkevičius, įmonės „Bakūžė.lt“ direktorius, įvardijo, kad, norėdamas pastatyti namą iš SIP skydų, žmogus pirmiausia turi turėti architektūrinį brėžinį, tada tas namo brėžinys tarsi sukarpomas į atskiras dalis – SIP skydus. Pagal tai tie skydai pagaminami gamykloje.

SIP skydiniai namai

Vėliau, kai skydai būna pagaminti, jie sudedami tarsi lego kaladėlės.

Anot V. Morkevičiaus, SIP skydinių namų sienos tvirtesnės negu karkasinių. „SIP skydas yra vienareikšmiškai tvirtesnis iš visų pusių. Ir iš viršaus nuo gniuždymo, ir iš šonų, ir nuo drebėjimų apsaugo. Jis tvirtesnis negu karkasinis namas. Iš kitos pusės, kadangi SIP skydų termoizoliacinė medžiaga yra putplastis, jam nereikia ventiliuotis, tai ant tokio namo sienos galima dėti kokią tik nori išorės apdailą. O karkasinis namas turi būti su kokiu nors ventiliuojamu fasadu“, – kalbėjo pašnekovas.

Namą pastatyti galima per porą mėnesių

Jis įvardijo, kad namo pastatymo greitis priklauso nuo architektūros. Elementarios architektūros nedidelį namą su daline apdaila galima pastatyti per 2–2,5 mėnesio. Sudėtingesnio namo statybos gali užtrukti nuo 3 iki 6 mėnesių.

V. Morkevičius teigė, kad patį namo karkasą galima surinkti ir per savaitę, tačiau viso namo tikrai neįmanoma pastatyti per tiek laiko, nebent yra tam tikra technika.

Pasak jo, iš SIP skydų galima pastatyti beveik bet kokios architektūros namą – jam pačiam dar nėra tekę susidurti su tokiu projektu, kurio nebūtų įmanoma įgyvendinti.

SIP skydiniai namai

„Esam statę ir apvalių, ir su didžiulėmis vitrinomis, dviejų aukštų su užbetonuotomis perdangomis kaip mūriniame name. Nesame statę tik daugiabučio, praktiškai“, – kalbėjo specialistas ir įvardijo, kad itin didelių pastatų iš SIP skydų statyti neapsimoka, nes bus tiesiog per brangu.

Vis dėlto, anot V. Morkevičiaus, namai iš SIP skydų nėra daug pigesni negu karkasiniai ar mūriniai . Jo teigimu, visi namai yra panašūs, skiriasi tik laikančioji konstrukcija.

„Visų betonuojamos grindys, sukamos gipso kartono plokštės, išorės apdailos irgi visų labai panašios“, – tvirtino ekspertas. Jo nuomone, tam, kad būtų galima palyginti kainas, reikėtų statyti tris analogiškos architektūros namus ir tuomet lyginti – būtų aiškūs skirtumai.

Pastatytam namui, remiantis įstatymu, priklauso 10 metų garantija. Pasak V. Morkevičiaus, per šį laiką tikrai neprireikia jokios renovacijos. Jis taip pat nemano, kad taip pastatytas namas apskritai gali nors kiek prasčiau tarnauti už mūrinį.

SIP skydiniai namai

Kuo skiriasi nuo karkasinio namo?

„SIP Baltic“ atstovas Andrius Plukas paaiškino, kad pagrindinis dalykas, kuo skiriasi SIP skydiniai namai nuo karkasinių, tai konstrukcijai apšiltinti naudojamas putų polistirenas, o karkasiniams namams naudojama vata.

„Karkasiniai namai statomi etapais – iš pradžių montuojamas medinis karkasas, paskui jis apšiltinamas. Montuojant SIP skydų konstrukciją, iš karto gauname apšiltintą sienos ar stogo konstrukciją, surinktą iš gamykloje paruoštų detalių. SIP skydinių namų statyba yra lyg baldų surinkimas pagal instrukciją – tokius vis dažniau renkasi žmonės, kurie nori patys pasistatyti namą, tai greita ir paprasta“, – tvirtino A. Plukas.

Jis pabrėžė, jog statybos trukmė priklauso nuo namo dydžio ir sudėtingumo, oro sąlygų statybos metu.

„Paprastos architektūros apie 100 kv. m A+ energetinio naudingumo klasės SIP skydinio namo konstrukcijoms surinkti prireikia 2–3 savaičių, visa išorės ir dalinė vidaus apdaila atliekama per 2–4 mėnesius nuo statybos pradžios“, – sakė pašnekovas.

Įvardijo, kiek kainuoja toks namas

Kiekvieno namo kaina taip pat būna skirtinga – priklauso nuo projekto pasirinkimo, sklypo grunto savybių, sklypo reljefo, namo energetinio naudingumo klasės, lauko inžinerinių tinklų tipo, apdailos medžiagų pasirinkimo, langų tipo ir t. t.

Anot A. Pluko, standartiniu atveju apie 100 kv. m A+ energetinio naudingumo klasės namas su visa išorės apdaila, be vidaus įrengimo kainuoja nuo 450 eurų už kv. m. Vidaus dalinei apdailai įrengti prireiks dar apie 250 eurų už kv. m, įskaitant vidaus elektros, grindinio šildymo, vandentiekio, santechnikos tinklų išvedžiojimą ir vidaus pertvarų įrengimą.

„Svarbiausi argumentai, renkantis SIP skydinius namus, – statybos greitis ir paprastumas. Ši technologija taip pat leidžia nesudėtingai pasiekti aukštą energetinę klasę, puikius namo sandarumo rezultatus, išvengti didelio statybinių atliekų kiekio statybos laikotarpiu.

Kalbant apie trūkumus, reikėtų paminėti kiek ribotą architektūrinių sprendimų pasirinkimą, prastesnius garso izoliacijos parametrus“, – aiškino A. Plukas.

Kada rinktis neverta?

Pašnekovas atkreipė dėmesį, kad ne kiekvieną namo projektą verta įgyvendinti pagal SIP skydinių namų technologiją.

„Jei namo projektas palankus SIP skydinių namų technologijai, namą galima pastatyti per labai trumpą laiką ir nemažai sutaupyti. Jei namo projektas nepalankus, gali būti, kad statyba pagal šią technologiją kainuos brangiau, nei renkantis tradicinius statybos būdus. SIP skydinių namų statytojai dažniausiai turi labiausiai šiai technologijai tinkamus tipinių namų projektus, kurie gali būti pritaikyti pagal asmeninius poreikius“, – teigė specialistas.

Paneigė dažniausiai pasitaikančius mitus

Pasak jo, dažniausiai tenka girdėti mitus, kad namo konstrukcijose apsigyvens pelių, kad namas stovės iki pirmos audros, tačiau tai netiesa.

Statant namą visada įrengiama mechaninė apsauga nuo graužikų, kad pelės ar kiti gyvūnai negalėtų patekti į namo ertmes ir ten apsigyventi. A. Plukas pastebėjo, kas su problema dėl graužikų daugiau susiduria pasirinkę tradicinę stogo konstrukciją, nes pelėms pragraužti plėvelę ir apsigyventi vatos apšiltinimo sluoksnyje daug paprasčiau, nei pragraužti SIP skydo OSB plokštę.

„Apie namo tvirtumą mitų kyla iš to, kad polistireninis putplastis žmonėms neturi jokios asociacijos su tvirtumu. Vis dėlto pagaminti ir sumontuoti SIP skydai yra kelis kartus stipresnė ir standesnė namo konstrukcija, palyginti su karkasiniais namais“, – pabrėžė A. Plukas.

Neigiamas požiūris užsilikęs nuo sovietmečio

VGTU Statybos fakulteto Gelžbetoninių konstrukcijų ir geotechnikos katedros vedėjas Juozas Valivonis teigė, jog šios statybų technologijos trūkumų jis nemato.

SIP skydiniai namai

„Kiekvieno tipo name galima surasti trūkumų, bet kažkokių esminių čia nėra. Aš manau, kad turėtų būti padaryta protinga sąmata, kad būtų protinga kaina tokio namo. Jeigu pagal dabartinius įkainius, kiek aš esu girdėjęs, tai nėra reali kaina, ji turėtų mažesnė būti.

Tai yra amerikietiško tipo namas, kurį pastatau, pagyvenu, po kažkiek laiko nebepatinka – parduodu, tada kitą statausi. Jis labai lengvai ir greitai statomas, tai vienas iš pliusų. O kas dėl šiluminių ir techninių reikalavimų, tai jis juos visiškai tenkina“, – aiškino J. Valivonis.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad, parinkus blogą, nekokybišką šilumos izoliaciją ar netinkamai ją įdėjus, gali kilti problemų. Pavyzdžiui, palubėse gali šalti.

J. Valivonis taip pat priminė, kad skydiniai namai Lietuvoje – toli gražu ne naujiena, mat buvo gaminami dar sovietiniais laikais.

„Tai buvo vokiška technologinė įranga, taip ir buvo gaminami tie namai. Bet buvo naudojamos sovietinės medžiagos, kokybė prasta. Žmonės buvo nepatenkinti, nes peršaldavo namas“, – sakė pašnekovas.

Pasak jo, Lietuvos kaimuose pilna nekokybiškų skydinių namų, todėl ir atsirado įsitikinimas, kad toks statybos būdas – blogas. Tai, kad jis pigesnis, taip pat nereiškia, kad blogesnis, nes sutaupoma darbo jėga, už kurią reikia daugiau mokėti statant karkasinį arba mūrinį namą. Skydinį namą galima surinkti net ir pačiam.

SIP skydiniai namai
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (264)