Prabangus namas, skirtas ir gyvenimui, ir poilsiui

Laidoje „Keturios sienos“ jau matėte, kokie sodybos kiemo, pastato išorės trūkumai gali pranašauti papildomas išlaidas. Apie tai pasakojo būsto patikros ekspertas Žilvinas Dževečka. Šiandien jis mus kviečia užeiti į šio namo vidų, kur papasakos, į ką atkreipti dėmesį renkantis jau pastatytą nuosavą namą gyvenimui ar poilsiui.

Ž. Dževečkos apžiūrimas objektas yra skirtas nuolatiniam gyvenimui. Būsto patikros ekspertas pastebi, kad name įrengta gera signalizacija, papildomos apsaugos nuo įsilaužimų priemonės. Tiems, kurie planuoja pirkti sodybą ar namą, kuriame bus laikoma brangių daiktų arba tiesiog leidžiama nedaug laiko, taip pat reikėtų pagalvoti apie apsaugos priemones. Name nevengta ir prabangą išduodančiu interjero detalių, vidaus apdailai ir baldams naudotos kokybiškos ir nepigios medžiagos.

„Namas įrengtas klasikiniu stiliumi. Tai kainuoja pakankamai nemažai, pavyzdžiui, padaryti duris, apvadus, grindjuostes iš medžio masyvų kainuoja nepigiai“, – atkreipia dėmesį pašnekovas.

Ž. Dževečka akcentuoja, kad šiame name yra židinys. Tiems, kurie planuoja savo namuose statyti židinį, reikia įvertinti galimas nelaimingų atsitikimų rizikas ir tokią namų detalę įrengti tinkamai, saugiai.

Apžiūrėjęs namo vidaus apdailą, įvertinęs buitinę techniką, būsto patikros ekspertas, kaip ir kiekvienuose jau įrengtuose namuose, rekomenduoja įvertinti santechnikos būklę.

„Įsivertiname santechnikos būklę. Kaip ir viskas gerai, tik matau, kad yra namuose graužikų. Tai viskas gerai, nebent trūksta katino“, – juokauja būsto patikros ekspertas.

Pašnekovas nepamiršta apžiūrėti ir rozečių, įvertinti elektros instaliacijos, apšvietimo, patikrinti ar veikia gartraukis, yra įrengti tvarkingi ortakiai. Pabaigęs virtuvės apžiūrą, būsto patikros ekspertas domisi pirmo aukšto vonia, tualetu, svetainės erdve. Reikėtų patikrinti, ar veikia ir kaip veikia tualeto nuleidimo mechanizmai, ar tvarkingai ir sandariai sumontuota vonia ar dušo kabina.

Perkant jau įrengtą būstą, Ž. Dževečka ragina atkreipti dėmesį į grindų dangą. Šiuo atveju, pasak būsto patikros eksperto, šeimininkai pasirinko kamštinę grindų dangą.

„Danga natūrali, ji kiek minkšta ir jos priežiūra tokia, kad jos jau nepašlifuosi, ji reikalauja tam tikros priežiūros“, – pabrėžia Ž. Dževečka.

Tikrindamas patalpas, Ž. Dževečka randa ir, turbūt, kiekvienuose namuose reikalingą patalpą.

„Čia svajonė turėti tokį šaltą kambarį. Geriausia, kai jis būna orientuotas į šiaurinę pusę, tada išorinė siena patalpos neprišildo ir gerai stovi produktai“, – apie patalpos paskirtį kalba pašnekovas.

Antrame aukšte darbo daugiau

Baigęs pirmojo aukšto apžiūrą, būsto patikros ekspertas kyla į antrąjį namo aukštą. Čia yra dar keli vonios, miegamieji kambariai. Ž. Dževečka įvertina laiptų tvirtumą, kokybę ir būklę. Labai svarbu juos apžiūrėti dėl šeimos narių saugumo ir net gyvybių.

Antro aukšto koridoriuje būsto patikros ekspertas pastebi, kad čia kiek braška grindys. Pasak jo, taip gali būti dėl to, kad jos susuktos ne varžtais, o sukaltos vinimis. Šiuo atveju, būsto patikros eksperto teigimu, problema išsprendžiama sunkiai, nes ant grindų jau priklijuota kamštinė danga. Toliau pašnekovas keliauja į šeimininkų miegamąjį, kuris įrengtas prabangiai, tačiau naudotos apdailos medžiagos arba kai kurie baldai yra pigesni.

Apleista sodyba

Tęsdamas pagrindinio, šeimininkų miegamojo apžiūrą, Ž. Dževečka pastebi šio kambario trūkumą: yra atšokusi vienos sienos grindjuostė. Taip pat būsto patikros ekspertas akcentuoja, kad toliau nuo miesto esančiuose namuose, ypač šalia kurių yra upeliai, miškas, reikėtų pasirūpinti, kad ant langų būtų tinkleliai nuo vabzdžių. Antraip vasaromis gali tekti susidurti su nepatogumais.

Kita patalpa, kurį apžiūri būsto patikros ekspertas – vonios kambarys, skirtas didžiojo miegamojo gyventojams. Pasak pašnekovo, vonios kambariuose reikia tikrinti ne tik santechnikos įvadus, bet ir stebėti šalto vandens spalvą. Būtent ji gali parodyti, kiek vandenyje yra geležies ir ar yra tikimybė, kad santechnika greitai surūdys arba apkalkės. Apžiūrėjęs šį vonios kambarį, Ž. Dževečka patikrina ir kitą, vaikams skirtą vonios patalpą. Čia būsto patikros ekspertas randa daugiau papildomas išlaidas pranašaujančių ženklų.

„Matau, kad yra kažkiek atšokusi PVC dalis. <...> Ir dužusi kriauklė, ją gali tekti pasikeisti“, – sako Ž. Dževečka.

Vaikų kambariuose, Ž. Dževečka pamato pažeistą grindų dangos plotelį. Čia jį nustebina dar vienas radinys – grindys susuktos ilgais gipsiniais varžtais, nors paprastai OSB tipo grindys montuojamos ne tokiais varžtais. Pašnekovas taip pat pastebi tapetų klijavimo broko.

Apžiūrėjęs gyvenamąsias patalpas, būsto patikros ekspertas leidžiasi į namo rūsį. Pasak Ž. Dževečkos, ir šią patalpą būtina patikrinti, nes ji gali išduoti apie svarbias namo problemas.

„Leidžiantis į rūsį, aptikome drėgmės pėdsakų. Drėgmė veržiasi per plytelių siūles. Šalinti tokią problemą gali būti labai brangu. Rūsyje tikrai matau nemažai drėgmės pėdsakų. Šaltas vanduo, kuris ateina iš lauko, nėra aprengtas termoizoliaciniais šarvais. Todėl štai dabar įrenginiai rasoja, juos reikia taip pat aprengti, drėgmės būtų mažiau“, – sako Ž. Dževečka.

2020 05 05 Sodyba viduryje rapsų lauko

Kaina priklausys nuo kokybės ir įrengimo

Šis namas yra įrengtas nuolatiniam gyvenimui, todėl čia be vargo galima leisti laiką ir vasaromis, ir žiemomis. Namas turi dujinę šildymo sistemą, yra vandens gręžinys, nuotekų valymo įrenginiai. Tačiau nekilnojamojo turto skelbimuose galima rasti pasiūlymų pirkti sodo namelius, kurie yra kur kas mažiau įrengti. Kai kurie neturi nei gręžinio, nei nuotekų valymo įrenginio ar net elektros, todėl įsigijus tokį turtą, tektų į jį papildomai investuoti, kad leisti laiką jame būtų patogu ir malonu.

Nekilnojamojo turto brokere Ieva Baniulytė pabrėžia, kad prieš renkantis sodybą, reikėtų gerai apgalvoti, kam ji bus skirta, kiek laiko joje bus leidžiama. Nuo to priklauso ir sodybos dydis, įrengimas, kaina, kitos su sodyba susijusios išlaidos. Pasak I. Baniulytės, jeigu pirkėjas nori įsigyti sodybą pigiai, reikia susitaikyti su tuo, kad patogumų joje bus mažai.

Nekilnojamojo turto brokerė tęsia, kad perkant sodybą tik vasarai, joje neprivalo būti visa kasdien naudojama buitinė technika, tačiau jeigu planuojama joje leisti daugiau laiko, reiktų atsižvelgti, kokių prietaisų gali prireikti.

Panašu, kad šiltąjį metų laiką turėsime praleisti Lietuvoje, todėl tikrai ne vienam kyla minčių įsigyti savo nuosavą, jaukų rojaus kampelį. Tačiau nereikėtų pamiršti, kad sodyba yra didelis pirkinys, tad prieš žengiant šį žingsnį, reikėtų gerai apgalvoti, ar esate pasiruošęs dar viena finansiniam įsipareigojimui.

Visą sodybos patikrą žiūrėkite laidoje „Keturios sienos“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (115)