„Šios dangos pagrindas pagamintas iš stiklūno, aplieto aukštos kokybės bitumu – galima sakyti, stiklo pluoštas armuoja čerpę, taip suteikdamas jai ilgaamžiškumo. Viršutinis čerpės paviršius yra padengtas spalvotu mineraliniu pabarstu, kuris ne tik saugo paviršių nuo atmosferos reiškinių ir išorinio užsidegimo, bet ir suteikia jai unikalią spalvą. Tai – lengva, elastinga ir estetiška stogo danga, tinkamiausia šlaitiniams stogams su nuolydžiu nuo 12 laipsnių“, – teigia bituminių čerpių „Technonicol shinglas“ pardavimų vadovas Povilas Smaliukas.

Pasak žinomo architekto, profesoriaus Gintaro Čaikausko, kita svarbi tokia danga dengto stogo savybė – triukšmo neutralizavimas: „Šalyje, kurioje didžiąją laiko dalį lyja, įkyrus lietaus lašų beldimas į stogą ir griaustinis bei stiprus vėjas gali sutrikdyti visos šeimos poilsį – tai ypač aktualu šeimoms su mažais vaikais, kurių miegas (jaunos mamos puikiai tą žino) yra itin jautrus. Kadangi ši danga yra elastinga, visi krituliai amortizuojami, o išorės triukšmas dėl kelių bituminių čerpių sluoksnių neutralizuojamas, tad namuose papildomų garsų nesigirdi. Be to, žiemą banguotos čerpių linijos sulaiko susikaupusį ant stogo sniegą nuo netikėto nusileidimo – reiškia, ir galimų traumų“, – privalumus vardija architektas.

Tačiau didžiausias bituminių čerpių privalumas – jų kaina, kuri yra bene mažiausia iš kitų stogo dengimo medžiagų. Tiesa, papildomai kainuos specialus paklotas, ant kurio montuojamos čerpės, tačiau šis derinys užtikrins geresnę hidroizoliaciją ir ilgesnį stogo „tarnavimo“ laiką – apie 30-40 metų – tereikia kruopščiai sumontuoti ventiliacinį tarpą po čerpėmis, kad stogo konstrukcija gerai vėdintųsi. Svarbu ir tai, kad jomis stogą galima įsirengti patiems, o lengvai pritaikoma forma garantuoja mažą medžiagų likutį net dengiant netradicinius ar netaisyklingos formos stogus.

Tamsios ar šviesos spalvos čerpėmis dengti stogą?

„Statant ir įsirengiant namą, įprastai pagrindinis dėmesys skiriamas interjero estetikai, patogumui bei koloritui, eksterjerui priskiriant tik funkcines savybes – kad namas būtų iš kokybiškų medžiagų ir neeklektiškas, tačiau retas žino, kad net stogo čerpių spalvos pasirinkimas turi didelės įtakos namo energetinei klasei.

Stogas dažniausiai užima didžiąją namo eksterjero dalį ir gauna daugiausiai tiesioginių saulės spindulių, todėl nuo stogo dengimui parinktų medžiagų priklauso, kiek saulės šilumos pateks į būsimus namus. Ir čia stogo dangos spalva ima griežti pirmuoju smuiku“, – sako P. Smaliukas.

Aišku viena – šviesesnės spalvos įprastai atspindi ne tik saulės šviesą, bet ir jos generuojamą šilumą, tamsesnės spalvos šią energiją sugeria ir išlaiko. Šviesus stogas karštą vasarą yra tikras išganymas, nes visą saulės šviesą atspindi ir gautą šilumą grąžina į atmosferą – namuose būna maloniai vėsu ir sutaupoma energijos kondicionieriams bei elektriniams vėjeliams. Be to, atspindėdamos šilumą šviesios bituminės čerpės tarnauja ilgiau, nes jose esančias granules saulė veikia mažiau ir pastarosios išlaiko visas savo gerąsias savybes.

„Svarbu nepamiršti, kad kai kurios bituminių čerpių rūšys pagal savo technines specifikacijas yra pritaikytos konkrečiam geografiniam regionui – šiltesniuose kraštuose jų poreikis yra kitoks nei šiauriniuose Europos regionuose. Ypač čerpių funkcinės savybės svarbios didele temperatūros kaita pasižyminčiose šalyse“, – sako G. Čaikauskas.

Kadangi gyvename šiaurės klimatinėje zonoje, saulės per metus matome ne tiek jau ir dažnai – svarbiau tampa, kaip šilumą namuose išlaikyti ne tokiu dėkingu ir maloniu – šaltuoju – periodu. Taigi, tamsesnių spalvų bituminių čerpių stogo danga dėl savo šiluminių savybių yra tinkamesnė mūsų kraštui – sugėrusi šilumą iš aplinkos, ji palaiko namuose šilumą ilgiau, taip sumažindama šildymo kaštus.

Gintaras Čaikauskas

Namas su bituminėmis čerpėmis – nekilnojamo turto investicija?

„Tikri, grynieji architektūros stiliai niekada nesensta, neišeina iš mados ir nepraranda vertės – jie tiesiog keičia vieni kitus, išlikdami pasaulio kultūros istorijos ir civilizacijos raidos ženklais. Laikui bėgant, stilių grynuolių vertė tik kyla, tad tai – patikima nekilnojamojo turto investicija, prilygstanti meno kūriniams. Gaila, kad dar ne visi šių dienų pastatų statytojai tai supranta, – sako G. Čaikauskas. – Bituminių čerpių panaudojimas stogo dangai šiais laikais susijęs su projektuotojų sumanymais, statybinėmis technologijomis bei ekonominiais skaičiavimais. Ne paslaptis – teko taikyti šias medžiagas ir savo projektuose, kai reikėjo suformuoti gana sudėtingos geometrijos stogo formą, kurią padiktavo plastišką gamtos kontekstą atspindintis architektūros sprendimas. Objektai gana sėkmingai eksploatuojami jau daugiau nei penkiolika metų.“

Net nežiūrint taip toli, stogas yra viena svarbiausių namo dalių, todėl į jį verta investuoti – jis saugo nuo vėjo, šalčio, saulės ir kritulių, tad net menkiausia klaida jį klojant gali sumažinti komfortą, o vėliau – pareikalauti papildomų lėšų klaidų taisymui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)