O labiausiai lietuviai gręžiasi nuo namų, šildomų kietuoju kuru. Būsimajam sezonui specialistai pataria ruoštis jau dabar: mat tiek šildymo sistemų pardavėjai, tiek montuotojai klientams gali skirti daugiau dėmesio ir pasiūlyti racionaliausią sprendimą, rašoma pranešime spaudai.

Dujinis šildymas šiandien ne tik saugus, racionalus, bet išmanus sprendimas. Kauno technologijos universiteto (KTU) Statybos ir architektūros fakulteto tyrėjas Rokas Valančius teigia, jog, pavyzdžiui, šilumos siurbliai kai kuriais atvejais gali efektyvumu nusileisti dujinio šildymo sistemai, ypač senos statybos prasčiau apšiltintuose namuose.

„Jei greta sklypo nėra dujų tinklų, puiki alternatyva gali būti šildymas dujų balionais. Individualiųjų namų savininkams siūloma automatizuota sistema, nereikalaujanti papildomos priežiūros. Be abejo, šildymo dujomis sistemą galima kombinuoti ir su kitais šilumos šaltiniais. Tačiau pastaraisiais metais pastebima tendencija, jog žmonės nori kuo mažiau priežiūros reikalaujančios ir komfortiškos šildymo sistemos, o ir šildymas kietuoju kuru tampa nebe toks pigus. Taigi, sena, daug priežiūros reikalaujanti sistema keičiama į modernesnę, reikalaujančia mažiau priežiūros“, – komentavo R. Valančius.

Šildymas

Bendrovės „Saurida“ Techninių projektų vadovas Aidas Daščioras pastebi, jog dujinio šildymo sistemas, kurios naudoja balionuose tiekiamas propano dujas, pastaruoju metu vis dažniau įsirengia ne tik naujų individualiųjų namų ar kotedžų, bet ir rekonstruojamų būstų savininkai.

Dujinio šildymo sistema puikiai dera ir naujos, ir senos statybos namuose. Dujinis šildymas balionais puikiai tinka namų šildymui, nepriklausomai nuo to, kokia šildymo sistema įrengta – grindinis ar radiatorinis šildymas.

Šildymas dujomis – patrauklus pasirinkimas tiems, kurie nori būti nepriklausomi ir nelaukti, kol jų namus pasieks dujotiekio trasos. Pasak architektų, kompaktiška, nesunkiai lauke įrengiama dujų tiekimo skydinė nedarko namo architektūros, be to, jai įrengti pakanka nedidelio sklypo.

Dujų tiekimo įrenginys, priešingai nei daugeliui įprasti raudoni buitiniai dujų balionai, pastatomas lauke, kas užtikrina gerą vėdinimą, todėl nebelieka rizikos dujų garams pasklisti patalpoje.

Pasitelkus automatinį dujų sistemos valdiklį, galima sutaupyti apie 25 proc. šildymo išlaidų. Namų šildymo sistema yra valdoma tiesiogiai arba nuotoliniu būdu, pasinaudojant išmaniosiomis telefono programomis. Tereikia pasirinkti bei nustatyti komfortišką temperatūrą namuose ir užprogramuoti žemesnę temperatūrą miego metu ar tuomet, kai esate išvykę – tai padeda gerokai sumažinti šildymo išlaidas ir komfortiškai gyventi. Pasirinkus pageidaujamą vidaus temperatūrą, katilas dėl vidaus ir lauko daviklio automatiškai sureguliuos reikiamą pagaminti šilumos kiekį.

Šildymas

Dujinė šildymo sistema seniai nebekelia papildomų saugos ir priežiūros rūpesčių. Žinoma, specialistai rekomenduoja kasmet atlikti profilaktinį dujinio katilo prieš pradedant šildymo sezoną – tai padeda užtikrinti tinkamą katilo veikimą ir dar mažesnius šildymo kaštus. Antra vertus, įvykus gedimui ar trikdžiui, sistemos sutvarkymu pasirūpins specialistai. Įsirengus kietojo kuro katilą ar geoterminį šildymą, trikdžių sutvarkymas gali tapti nemažu savininko galvos skausmu ypač tada kai už lango spaudžia šaltukas.

Senos statybos namuose didžiąją išlaidų dalį sudaro kuras. Energiškai efektyviuose pastatuose kaštai šildymui žymiai mažesni, taigi, esminiu kriterijumi renkantis šildymo būdą tampa pradinės investicijos. Į ekonominius skaičiavimus itin retai įtraukiamas žmogaus laikas. Vertėtų apskaičiuoti, kiek laiko kainuoja katilo priežiūra, kietojo kuro pakrovimas. Naudojant kietojo kuro katilą, itin svarbu įvertinti, kur sandėliuoti malkas ar laikyti granules. Tokiu atveju šildymo dujomis sistema tampa išties patrauklia alternatyva.

Teigiama, jog per metus kietojo kuro katilo „kūrikai“ sugaišta kone 160 valandų savo laiko. Įsirengus dujinio šildymo sistemą nereikia iš anksto kuro ruošti ar jo nusipirkti visam sezonui, taigi, jos tampa racionaliu sprendimu. Ne mažiau svarbu – jos neteršia aplinkos, mat neišskiria kietųjų dalelių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)