Įtaka ne tik kainai, bet ir sveikatai

Kaip pastebi statybų techninės priežiūros darbų ir pastatų sandarumo tyrimų specialistas Andrius Kirklys, sąskaitų už komfortišką mikroklimatą namuose dydis labai dažnai priklauso ne tik nuo sienoms apšiltinti skirtų medžiagų pasirinkimo, bet ir nuo langų ir durų šiluminių savybių bei sumontavimo.

„Žiemą pro langus ir duris prarandama daugiausiai šilumos, tad normaliai kambarių temperatūrai palaikyti reikia daugiau energetinių išteklių. Vasarą pastebima kita problema: tuomet pro „kiaurus“ langus ir duris į kambarius patenka karštas oras, tad papildomai turi veikti kondicionieriai, kas taip pat galiausiai atsispindi finansinėse eilutėse“, – teigia ekspertas.

Problemas išduoda ir garsas. Pavyzdžiui, palyginus 10 metų senumo ir naują butus, dažniausiai pavyktų pajusti didžiulį skirtumą, nes gerai sumontuoti ir kokybiški langai apsaugo nuo gatvės triukšmo. A. Kirklys akcentuoja, kad netinkamai sumontuoti langai ir durys taip pat daro įtaką santykiniam oro drėgnumui, o tai turi nemenkos įtakos žmogaus organizmui.

„Žiemos metu dėl sauso oro drastiškai išsausėja oda, užsikemša nosis, kitiems – peršti akis. Taip pat odoje atsiveria žaizdelės, kurios yra puiki terpė virusams patekti į žmogaus organizmą. Tuo metu vasarą dėl nesandarių langų ir durų padidėja drėgmė, tampa tvankiau, kas taip pat susiję su virusų sklidimu – jie greičiau dauginasi, net paprasčiausias nusičiaudėjimas tampa pavojingu“, – teigia A. Kirklys.

Remontas


Alternatyvios priemonės – trumpalaikis sprendimas

Pagaliau piniginę paplonina ne tik išlaidos sveikatos gerinimui ar augančios šildymo kainos, bet ir ilgainiui atsiradęs namų remonto poreikis – nors namas ir naujas, maždaug per penkerius metus gali pradėti luptis dažai ir apdaila prie lango rėmo. Nors dažnai broko padarymu kaltinami dažytojai, tačiau problema slypi būtent sandarinime.

Sandarinimas – tarpinis darbas, kurį visada paslepia apdaila. Jei langokraščiai jau paslėpti po gipsu ar kitomis statybinėmis medžiagomis, atsiradus remonto poreikiui viską reikia ardyti. Tad nepatikrinus langų dar tik statant ar renovuojant namą, po to kiekvienas pakeitimas gali kainuoti labai brangiai“, – A. Kirkliui antrina statybinės chemijos produktų vystymo ir platinimo įmonės „Tegra State“ vadovas Povilas Staigis ir priduria, kad siekiant išvengti problemų reikėtų iškart tinkamai pasiruošti langų montavimui, mat jau sumontavus langus tautiečių mėginimai nuo šalčio gelbėti vata, laikraščiais ir sandarinimo juostomis yra trumpalaikis, daug naudos neduodantis sprendimas.

Anot P. Staigio, vis labiau populiarėjantis ir pasiteisinantis durų bei langų sandarinimo būdas – montavimo putos. Tam įtakos turi tai, kad šios medžiagos nereikia maišyti, laikytis kažkokių proporcijų ar turėti specialių įrankių. Taip pat besiplečiančios putos užspaudžia visus tarpus ir užtikrina labai gerą sandarumą.

Dar viena svarbi savybė renkantis montavimo putas – jų elastingumas. „Jis ypač aktualus judančioms konstrukcijoms, nes tokiu atveju putos judės kartu su paviršiumi ir neatšoks. Putų elastingumas svarbus ir stacionariems, nejudantiems paviršiams, kadangi esant mechaninei vibracijai, tokiai kaip durų ar langų judėjimas, putos sugers vibraciją ir neatšoks bei neatplyš nuo sandarintų paviršių“,– priduria specialistas.



Išsirinkti padės šilumos laidumo koeficientas

Renkantis montavimo putas ir siekiant geriausio rezultato, svarbu atkreipti dėmesį į jų šilumos laidumo koeficientą, kuris dažniausiai svyruoja nuo 0,030 iki 0,040 W/mK. Kuo jis mažesnis, tuo mažiau šilumos bus prarandama. Šilumos pralaidumui įtakos turi ir montavimo putų tankumas bei porų struktūra – kuo putos tankesnės ir struktūra vientisesnė, tuo medžiaga geriau sulaiko šilumą. Taip pat specialistai atkreipia dėmesį ir į patį sandarinimo procesą.

„Sandarinimo metu svarbu, jog paviršius, kur pučiamos montavimo putos, būtų švariai nuvalytas, o perteklius privalo būti nupjautas lygiai ir stačiu kampu, glotnus, kad būtų galima tinkamai priklijuoti sandarinimo juostą ir užtikrinti kokybišką nelaidaus garui paviršiaus įrengimą. Viena iš kertinių putų techninių savybių – drėgmės įgertis, kuri yra svarbi nupjovus perteklių. Taip pat reikia nepamiršti, kad dirbant šaltuoju metų periodu būtina rinktis tam specialiai pritaikytas putas. Jei naudojamos įprastos montavimo putos, darbų kokybė gali neatitikti techninių reikalavimų. Visgi, kad ir kokios klaidos būtų padarytos, svarbiausia jas ištaisyti nepabaigus apdailos“, – pataria pašnekovas.
Tinkamai sandarintos durys bei langai gali ženkliai sumažinti sąskaitas už šildymą ir patalpas paversti komfortiškesnėmis, sutaria abu specialistai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)