Kaip išsirinkti tinkamus dažus

Anot I. Šapovalovo, pirmiausia reikia žinoti tai, kad ne visos spalvos tinka visoms patalpoms, nes spalvos turi daug įtakos ir žmogaus sveikatai. Pavyzdžiui, miegoti geriau kambaryje, kuriame dominuoja raminančios spalvos, o dirbti tokiame, kuriame vyrauja tonizuojantys atspalviai.

„Atsižvelgiant į tai ir reikėtų atsirinkti dažų gamą. Viskas priklauso ir nuo interjero. Šiuo metu Lietuvoje vyrauja baltų ir pilkų atspalvių tendencija. Bet reikėtų nepamiršti, kad vieną kitą sieną galima akcentuoti ir ryškiu tonu“, – komentavo dizaineris.

Jis atkreipė dėmesį, kad esminis skirtumas tarp dažų sienoms ir luboms, yra atsparumas drėgnam valymui. Taip pat, jie būna skirtingo matiškumo.

Luboms rekomenduojami visiškai matiniai dažai, tokie dažai neatspindi šviesos, todėl patalpoje būti jauku. Sienoms rekomenduojama naudoti drėgnam valymui atsparius dažus, jie gali turėti šilko blizgesį.

I. Šapalovas įvardijo, kad šiuo metu cheminio pagrindo dažus keičia vandens pagrindo dažai. Jie yra ekologiški tiek aplinkai, tiek žmogaus sveikatai.

Norintys išskirtinės spalvos, gali ją susimaišyti, tereikia žinoti, kaip tai teisingai padaryti.

„Bet kokią spalvą galima pasigaminti. Visų pirma, reikia atsižvelgti į gamintojo paletę. Renkantis dažus iš gamintojo paletės, rekomenduojama bazę naudoti to paties gamintojo. Daugelis žmonių renkasi brangesnę spalvą, bet bazę naudoja pigesnę. Dažnas atvejis, kad gautas atspalvis ne idealiai atitinka pasirinktos spalvos“, – aiškino I. Šapovalovas.

Pasak jo, renkantis spalvą iš paletės rekomenduojama imti tonu šviesesnę spalvą, nes ant didesnio ploto ji atrodys tamsiau. Patamsinti nebus sudėtinga, užteks vieną ar du kartus perdažyti, o pašviesinti atspalvį gali būti sunkiau.

dažymas

Kaip paruošti sieną dažymui

E. Kundelis atkreipė dėmesį, kad prieš dažant paviršius, juos reikėtų nuvalyti nuo dulkių ir statybinių medžiagų likučių, senos statybos bute reikia nuvalyti ir senų dažų likučius. Po to laukia svarbiausias procesas – visas sienas nugruntuoti giluminiu gruntu.

„Kodėl reikia gruntuoti giluminiu gruntu? Tai visų pirma, kad glaisto sukibimas būtų geresnis su glaistomu paviršiumi. Tai daro įtaką džiuvimui, dažų lygumui bei faktūrai“, – komentavo E. Kundelis.

Kai gruntas išdžiūva, labai svarbu tinkamai išlyginti ir nuglaistyti sienas. Pasak pašnekovo, tai priklauso ir nuo paviršiaus – ar tai bus gipso kartonas, ar tinkuotas paviršius. Šių paviršių paruošimas yra skirtingas.

„Tinkuoti paviršiai yra labiau porėti, galbūt labiau nelygūs ir juos reikia glaistyti daugiau kartų nei gipso kartono plokštes. Gipso kartono plokštės turi sujungimus bei vietas varžtams, kurias prieš glaistant taip pat reikia išlyginti ir užtepti atitinkamu glaistu“, – komentavo specialistas.

E. Kundelis įvardijo, kad tinkuotą mūrinę sieną greičiausiai gali tekti glaistyti 3-4 kartus. Jis taip pat priminė vieną svarbią taisyklę – geriau glaistyti keletą sykių plonu sluoksniu negu dėti vieną storą sluoksnį.

Po glaistymo sekantis darbas yra šveitimas. Nušveitus visus nuglaistytus paviršius, prieš dažymą reikia dar kartą nugruntuoti sienas.

Specialistas taip pat pasakė, jog tiek glaistyti, tiek dažyti reikėtų patalpoje esant 10-25 laipsnių temperatūrai. Be to, reikėtų vengti skersvėjų, nes tai turi įtakos džiuvimo procesams ir dažų tolygumui.

Daugiau apie dažymo procesą žiūrėkite vaizdo įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)