Visuomenė suklaidinta

Su redakcija susisiekė sunerimę vartotojai Tadas ir Linas (vardai ir pavardės redakcijai žinomi – DELFI), kurie, sureagavę į tekstą „Sparčiai populiarėjančios įtempiamos lubos: kas slepiasi už mažos kainos?“, atkreipė dėmesį, kad didelė dalis visuomenės yra klaidinama ir nežino, kokį produktą iš tikrųjų perka.

Anot Tado, įtempiamos lubos Lietuvoje yra labai populiarus produktas, tačiau dauguma tų, kurios parduodamos, neatitinka privalomų standartų, sveikatos ir priešgaisrinės saugos reikalavimų, taip pat tiekimo rinkai sąlygų, neturi statybos produktams privalomų eksploatacinių savybių deklaracijų.

Pašnekovai tikino, kad iš PVC (polivinilo chlorido) plėvelės pagamintų lubų Lietuvoje galima rasti ir kokybiškų, tačiau nemažai įmonių tiekia vartotojams nesertifikuotą produkciją.

„Tai yra netgi ne lubos, tai plėvelė, kurią veža, klijuoja ir gamina ne gamyklose, o tikriausiai kažkokiose pagalbinėse patalpose. O tada jas pristato kaip įtempiamas lubas. O įtempiamos lubos, kaip produktas, yra baigtinis pačiame fabrike. Tai yra ne tik plėvelė, bet ir specialus kraštas, kurį gamyklos padaro – jie turi laboratorijas, patikrina tiek degumą, tiek cheminę sudėtį, ir tik tada išduoda eksploatacinių savybių deklaraciją“, – aiškino Linas.

Kokybiškos lubos turi būti brangesnės

Pasak jo, šis procesas pakelia ir galutinę produkto kainą, todėl jeigu lubos kainuoja iki 20 eurų už kvadratinį metrą, jų kokybe vertėtų suabejoti ir jas patikrinti, nes tokia suma turėtų būti kokybiškų lubų savikaina.

Pašnekovas taip pat pastebėjo, kad nereikia pulti kaltinti meistrų ir montuotojų, kurie ir patys gali būti suklaidinti iš tiekėjų gaudami neva kokybiškas, tačiau iš tikrųjų galimai pavojingas medžiagas.

Svarbus aspektas yra tas, kad sertifikuotos įtempiamos lubos yra gaminamos be cheminių priemaišų, iš organinių medžiagų. Tos, kurios atvežamos iš Kinijos, dažniausiai yra neaiškios sudėties, todėl sunku nustatyti, kokį pavojų sveikatai jos gali kelti.

„Jeigu vartotojas perka tokį produktą, jis gali nemokėt pinigų, jei nėra įsitikinęs, kad toks dokumentas (eksploatacinių savybių deklaracija – DELFI) yra. Jis tiesiog kreipiasi į Vartotojų teisių apsaugą ir jam, pagal galiojančius įstatymus, tas subjektas, kuris montavo arba pardavė daiktą, privalės pakeisti tinkamu arba grąžinti pinigus“, – pabrėžė Linas.

Už reikalavimų neatitinkančias lubas turi būti grąžinti pinigai

Statybos produktai pagal jų tiekimo Lietuvos rinkai sąlygas skirstomi į dvi grupes, aiškino VVTAT Tarptautinių ir viešųjų ryšių skyriaus vyresnioji patarėja Giedrė Nenartavičiūtė.

Viena iš jų yra darniosios srities statybos produktai, t. y., turintys darniąsias technines specifikacijas – darniuosius standartus arba Europos vertinimo dokumentus, kurių pagrindu rengiami Europos techniniai įvertinimai. Jų tiekimą rinkai nustato tiesioginio taikymo Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas, kuriuo nustatomos suderintos statybos produktų rinkodaros sąlygos.

Taip pat yra ir nedarniosios srities statybos produktai – tie, kurie neturi darniųjų techninių specifikacijų ir kurių tiekimą rinkai reglamentuoja Statybos įstatymas. Reglamentuojamų statybos produktų sąraše nurodyta, kad įtempiamos lubos turi atitikti standarto LST EN 14716:2005(D) reikalavimus. Neįvertintos (neišbandytos) lubos pagal šį standartą yra laikomos neatitinkančiomis nustatytų reikalavimų.

Įtempiamos lubos

Tarnybos atsakyme teigiama, kad 2018 ir 2019 metais buvo vykdomos dvi įtempiamųjų lubų tikrinimo programos ir nustatyti atvejai, kai prekiaujama nesertifikuotais produktais. Iš viso vykdydami Įtempiamųjų lubų atitikties ženklinimo ir saugos reikalavimams tikrinimo programą Tarnybos apskričių skyriai patikrino 16-os įtempiamųjų lubų atitiktį ženklinimo ir saugos reikalavimams, 12-os patikrinimų metu buvo nustatyti pažeidimai.

Komentare taip pat parašyta, kad vartotojai turi teisę įsigyti kokybiškas prekes bei paslaugas. Reglamentuojančių teisės aktų neatitinkančių statybos produktų montavimas draudžiamas ir vartotojai turi teisę atgauti už tokią prekę sumokėtus pinigus bei reikalauti atlyginti kitas dėl to patirtas išlaidas.

Reikia atkreipti dėmesį, jog norint susigrąžinti pinigus svarbu turėti gaminio įsigijimą patvirtinantį dokumentą.

Norėdamas atskirti sertifikuotą ir reikalavimus atitinkantį gaminį vartotojas turi pareikalauti gaminio atitiktį patvirtinančio dokumento – eksploatacinių savybių deklaracijos.

„Prekyba reikalavimų neatitinkančiais produktais draudžiama. Įtempiamas lubas įsigiję vartotojai į Tarnybą dėl jų kokybės ar saugos beveik nesikreipia. Jeigu vartotojas mano, kad įsigijo nekokybišką produktą ar pareikalavus jam nebuvo pateikta eksploatacinių savybių deklaracija, jis turi teisę kreiptis į Tarnybą“, – pažymėjo G. Nenartavičiūtė.

Ne visos įmonės sutiko pateikti deklaracijas

Atkreipus dėmesį į teiginį, kad įtempiamos lubos, kurių kvadratinis metras kainuoja iki 20 eurų, gali būti laikomos nekokybiškomis, balandžio 11 dieną, apie vidurdienį, DELFI Būstas pamėgino susisiekti su penkiomis atsitiktinėmis įtempiamomis lubomis prekiaujančiomis įmonėmis, kurias pavyko rasti per „Google“ paieškos sistemą, ir paprašė jų pateikti eksploatacinių savybių deklaracijas iki ketvirtadienio (balandžio 11 d.) 17 valandos. Dalis įmonių deklaracijas pateikė, tačiau kita dalis tai padaryti atsisakė.

Įmonės „Briliantinės lubos“ atstovai atsiuntė eksploatacinių savybių deklaraciją ir kitus dokumentus, turinčius įrodyti tiekiamų gaminių kokybę. Deklaracijoje rašoma, kad ji priklauso Vokietijos kompanijai „Pongs“.

Įmonės „Vestos grupė, kuri turi dar vieną svetainę, pavadintą „Prabangios lubos“, vadybininkė atsiuntė VVTAT raštą, kuriame nurodyta, kad buvo tikrinama įmonė „Vestos grupė“. Dokumente pažymima, kad įmonė neprekiauja įtempiamomis lubomis, o tik siūlo jų montavimo paslaugą. Estų kompanijos gaminamos lubos, kurias įmonė siūlo klientams, turi eksploatacinių savybių deklaraciją ir atitinka keliamus reikalavimus.

Tarnybos paprašius pateikti informaciją apie „Prabangios lubos“ vardu registruotą įmonę, ar jai nėra nustatyta jokių pažeidimų, atsakė, kad jokių duomenų apie tokią bendrovę neturi.

„Grando lubos“ įmonės atstovai tvirtino, kad eksploatacinių savybių deklaraciją turi, nes jų tiekiamus gaminius taip pat patvirtino Tarnyba, tačiau nei patvirtinimo dokumento, nei eksploatacinių savybių deklaracijos nepateikė – gaminių kokybės įrodymo rekomendavo ieškoti VVTAT puslapyje. Išnaršius tiek Tarnybos, tiek pačios įmonės puslapį, jokio patvirtinimo rasti nepavyko. Anot įmonės atstovų, deklaracijos pateikti jie negali, nes baiminasi, kad kitos bendrovės gali pasidaryti jos kopiją.

Bendrovės „Idealios Lubos“ atstovas teigė, jog taip pat buvo tikrinami Tarnybos, tačiau dokumentus, įrodančius tiekiamų įtempiamų lubų kokybę, pateikti atsisakė.

Iš bendrovės „Vittali stretch ceilings“ perskambinęs vyras patikino, kad dokumentą, patvirtinantį gaminių kokybę, atsiųs, tačiau iki nurodyto laiko to nepadarė. Penktadienio vakarą įmonės atstovas atsiuntė estų gamintojo pasirašytą deklaraciją anglų kalba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (282)