Turbūt ne kartą yra tekę susidurti su svylančiais laidais, sugedusia rozete ar kitomis panašiomis elektros instaliacijos bėdomis. Tai dažniausiai nutinka senos statybos daugiabučiuose, kuriuose elektros instaliacija suprojektuota panaudojant aliuminius laidus, kurie iki šiol daugelyje namų nėra pakeisti ir visiškai nebeatitinka šiuolaikinių standartų.

UAB „Deisima“ vadovas Modestas Sinkus sako, kad žmonės pradeda rūpintis savo saugumu tuomet, kai patys susiduria su svylančių laidų problema ar nuolat gendančiais įrenginiais. Dažnai pradėjus svilti rozetei dėl per didelės apkrovos nesureaguoja net ir saugikliai, todėl jei namie paliksite įjungtą skalbimo mašiną, o jūsų tuo metu nebus, toks gedimas gali baigtis labai skaudžia nelaime.

Per ilgą naudojimo laikotarpį aliuminiai elektros laidai dėvisi, jų srovės pralaidumas yra mažesnis negu varinių laidų ir faktas, kad jie jau neatitinka šių dienų reikalavimų. Todėl situacija senos statybos daugiabučiuose yra kritinė. Nuo to laiko kai buvo statyti daugiabučiai praėjo daug laiko, labai išaugo elektros energijos suvartojimas, o esant didelei apkrovai (buto instaliuotas elektros galingumas yra 2,5 iki 5 kW ir jeigu vienu metu sujungiame daugiau prietaisų, viršijamas instaliuotas buto galingumas.) laidai gali imti kaisti, ar net užsidegti. Standartas vienam butui yra 4,5 kW.

Žinoma, kai kurie gyventojai, nepagalvodami apie galimas pasekmes neleistinai pasikeičia automatinį jungiklį į galingesnį. Nors elektros energijos galingumas padidėja, bet tuomet kyla gaisro pavojus, nes ima kaisti magistraliniai laidai ir laidų sujungimai.

Už elektros instaliaciją savo bute atsako pats savininkas

Siekiant išvengti pavojų, rekomenduojama senos statybos daugiabučių gyventojams modernizuoti elektros skydinę, pakeisti magistralinius laidus bei atnaujinti elektros skydelių įrangą laiptinėse, keisti netvarkingą elektros instaliaciją rūsiuose. Svarbu paminėti, kad iš pagrindų atnaujinus viso namo elektros įrangą, galima sumažinti bendros elektros energijos suvartojimą.

Už elektros instaliacijos pakeitimo darbus yra atsakinga jūsų daugiabutį prižiūrinti įmonė arba namo bendrija. Todėl jei žinote, kad jūsų name elektros instaliacija nėra atnaujinta, kreipkitės į namo priežiūros įmonę, kad ši organizuotų atnaujinimo darbus.

Tiesa, reikia paminėti, kad bendrija arba atsakinga, namą prižiūrinti įmonė yra atsakinga už elektros instaliaciją iki jūsų skaitiklio. Jūsų bute esantys laidai yra jūsų pačių atsakomybė. Tačiau patariama netaupyti ir nelaukti kol prireiks daugiau lėšų atstatyti padarinius po nutikusios nelaimės.

Pasirūpinkite savo ir savo artimųjų saugumu bei turtu. Pasikeiskite senus aliuminius laidus ir atnaujinkite juos į naujus, atitinkančius šių dienų reikalavimus.

Bute galima atnaujinti tik svarbiausias elektros instaliacijos dalis arba pilnai renovuoti visą instaliaciją, įskaitant rozetes bei jungtukus. Ar juos keisti reikia išduoda keli požymiai:

  • sunkiai galite įkišti jungtuką į rozetę, tenka panaudoti ir jėgą;
  • rozetė ar jungtukas kliba, šiek tiek išsitraukę iš savo įprastos vietos (kartais gali užtekti tiesiog išardyti ir iš naujo surinkti bei suvaržyti visas dalis, tačiau kartai to padaryti nebeįmanoma, todėl geriausia išeitis – nauja rozetė ar jungtukas);
  • jaučiate, kad kaista jungtukas ar rozetė – tai vienas iš požymių, kad šie įrenginiai nebeatlaiko apkrovos ir gali pradėti stipriau svilti laidai;
  • jei sienoje yra nepaslėptų laidų, juos būtina sutvarkyti ir tvarkingai paslėpti.


Kalbant apie laidus, svarbu paminėti, kad seni, aliuminiai kabeliai buvo dedami be įžeminimo. Tuo tarpu įrenginėjant naują elektros instaliaciją yra dedami trijų lygių laidai – fazinis, nulinis ir vienas skirtas įžeminimui.

Žmonės dažnai vengia elektros instaliacijos keitimo savo bute jei jis yra tvarkingas ar suremontuotas, kadangi dažnai laidai yra paslėpti po tinku sienose. Žinoma, niekas nenori ardyti sienų ir vėl iš naujo remontuoti namų. Tokiu atveju kai tik nuspręsite, kad metas atnaujinti namų sienas, būtinai susiplanuokite ir elektros instaliacijos renovacijos darbus. Tačiau ir tokiu atveju nepamirškite, kad turėtumėte iš anksto susiplanuoti kur kokie įrenginiai stovės ir kiek jų bus naudojama vienu metu. Taip pat apgalvokite kiek gali jų atsirasti naujų. Tai padės apskaičiuoti kiek Jūsų bute ar name bus suvartojama elektros ir taip bus galima pritaikyti elektros instaliaciją pagal Jūsų poreikius.

Kas gali atlikti elektros instaliacijos darbus?

Jei elektros instaliacijos renovacija yra planuojama atlikti daugiabutyje, tuo turi pasirūpinti už Jūsų daugiabučio priežiūrą atsakinga įmonė. Jei esate bendrija, reikėtų kreiptis į kvalifikuotus, bei tinkamą ir galiojančią atestaciją turinčius specialistus. Geriausia kreiptis į vieną įmonę, kurioje dirba ne vienas asmuo. Tokia įmonė tinkamai pasirūpins elektros instaliacijos keitimo darbais – pateiks tikslią ataskaitą apie atliekamus darbus, taip pat nustatys visus gedimus bei esant reikalui pašalins smulkius gedimus, prižiūrės bendrojo naudojimo patalpose esančius apšvietimo prietaisus bei rūpinsis jų saugiu veikimu.

Dažnai bendrijos sudaro sutartis su elektros priežiūros paslaugas teikiančiomis įmonės ir bendradarbiauja toliau, kad visi elektros įrenginiai būtų prižiūrimi bei įvykus gedimui operatyviai sutvarkomi.

Elektros instaliacija savo bute taip pat rekomenduojama rinktis tik kvalifikuotus ir atestuotus darbuotojus, kurie žino ką ir kaip daryti. Taip būsite garantuoti, kad darbai atlikti laikantis visų saugumo reikalavimų. Kadangi dažnai pasitaiko, kad darant remontus namuose, elektrą sutvarko apdailininkas, santechnikas ar kitas asmuo, kuris šiek tiek išmano apie elektrą, bet iš tikrųjų neturi kompetencijos atlikti tokių darbų. Tokiu atveju Jūs smarkiai rizikuojate, kadangi dažniausiai tokiam žmogui trūksta visų reikiamų žinių, neapgalvojami svarbūs dalykai ir vėliau vis tik tenka kreiptis į profesionalus.

Kalbant apie elektrą, svarbu negalvoti kaip sutaupyti – čia svarbiausia jūsų ir jūsų būsto saugumas. Todėl jei žinote, kad jūsų name ar bute elektros instaliacija pasenusi, pats metas pradėti planuoti elektros instaliacijos atnaujinimą. Ypač kai artėja šildymo sezonas, kurio metu elektros instaliacijos apkrova dar labiau padidėja. Rūpinkitės savo ir savo artimųjų saugumu!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)