Plieno lakštai yra tvirti, netrapūs, lengvi ir nesunkiai apdorojami. Tokiai dangai sumontuoti nereikia ypatingų stogdengių įgūdžių ar įrankių, pjaustant šiuos lakštus nesusidaro kenksmingų sveikatai dulkių, dūmų, tad stogo dengimo darbai vyksta itin sparčiai. Kiekvieno lakšto ilgis apskaičiuojamas ir gamykloje nupjaunamas pagal konkrečios stogo vietos, kur jis bus tvirtinamas, ilgį.

Dengiant stogą plienine danga, nereikia nei specialaus vientiso pakloto, nei tvirtesnių medinių gegnių ir grebėstų konstrukcijos. Kokybiškais polimerais padengti plieniniai stogai išsiskiria sandarumu ir ilgaamžiškumu, ilgai išlaiko nepakitusią spalvą, gerą išvaizdą. Be to, plieninėms dangoms neribojamas nei šalčio ciklų skaičius, nei maksimalus nuolydžio kampas, ji gali būti montuojama kad ir vertikaliai. Plieninio stogo ar fasado eksploatacija nesudėtinga, pakanka minimalios priežiūros.

– Kokie pagrindiniai pasirinkimo kriterijai renkantis stogo dangą individualiam namui su šlaitiniu stogu? Kaina, saugumas, naudojimo laikas?

– Pirmiausia vertėtų sudaryti išsamią visų medžiagų ir darbų sąmatą. Viską susumavus lengva įsitikinti, kad stogo dangos lakštų kaina sudaro gana nedidelę stogo sąmatos dalį, bet galutinė gera stogo išvaizda, ilgaamžiškumas ir garantijos, pasirinkus kokybiškesnę dangą, skiriasi akivaizdžiai. Renkantis iš plieninių stogo dangų, profilio rašto pasirinkimo galimybės priklauso nuo stogo konstrukcijos nuolydžio. Čerpiniai profiliai tinka visiems stogams, kurių nuolydis ne mažesnis nei 14 laipsnių. Mažesnio nuolydžio stogams galima rinktis trapecinius profilius (nuo 9 laipsnių) arba klasikinius, užkaitinius, profilius (nuo 7 laipsnių). Plieninių stogo dangų spalvų pasirinkimas labai platus.

– Kokie pagrindiniai skardinių stogų trūkumai? Sklinda gandas, kad jie triukšmingi.

– Specialistai vieningai sutaria, kad jei stogas ar palėpės perdanga bus tinkamai apšiltinta, triukšmo namo viduje nesigirdės. Dažniausiai šiltinti naudojamas bent 25 cm mineralinės ar stiklo vatos sluoksnis, kuris puikiai izoliuoja ir garsą. Be abejo, išorėje, t. y. lauke, lyjant stipriam lietui ir būnant šalia plieninio stogo, pavėsinėje arba sodo namelyje su neapšiltintu stogu, bus girdimas didelis triukšmas, palėpė gali prikaisti. Bet jei stogas neapšiltintas, triukšmo ir prikaitimo neišvengsite pasirinkę bet kurią stogo dangą. Žmonės neretai mano, kad metalinis stogas vasarą įkaista, tačiau tai irgi tik mitas, jei stogas yra apšiltintas ir jei tarp šilumos izoliacijos ir stogo dangos yra tvarkingai įrengti ventiliacijai skirti oro tarpai.

Plieninė stogo danga

Ventiliuojamą oro tarpą būtina įrengti visada, nesvarbu, kokia danga dengiamas stogas. Kuo labiau stogo danga įkaista, tuo greičiau oras kyla į viršų ir pasišalina į lauką. Tad įkaitęs oras neužsilaiko, šilumai nėra jokios galimybės įveikti storą apšiltinimo sluoksnį ir patekti į pastato vidų. Montuojant plieninę stogo dangą labai svarbu jos nepažeisti mechaniškai. Jokiu būdu negalima net šalia stogo dangos naudoti abrazyvinių metalo pjovimo diskelių, nes taip galima nudeginti, pažeisti antikorozinį sluoksnį, prarasti garantiją. Lakštams pjaustyti yra skirti specialūs, kaitros nesukeliantys įrankiai. Profesionalūs stogdengiai žino, kad būtina avėti švarius batus minkštais padais, nuvalyti metalo drožles švelniu šepečiu, stogo komplekte gamintojo pateikiamais korekciniais dažais užtaisyti pastebėtus įbrėžimus ir t. t.

– Kokia skardinių stogų lakštų sudėtis – ar ten vien tik plienas ir dažai?

– Ne, ne vien plienas ir dažai. Pirmiausia plieno lakštas padengiamas cinko sluoksniu, toliau eina pasyvuotasis sluoksnis, gruntas ir išorinė polimerinė danga. Be to, ant vidinės pusės per visą lakšto plotį, gamykloje gali būti priklijuojamas ir specialus antikondensacinis, antibakterinis veltinio sluoksnis, labai pagerinantis ir akustines dangos savybes. Svarbu, kad visi tie sluoksniai būtų padengti kokybiškai. Nes, kaip ir automobilių pramonėje, dažai gali būti identiški, tačiau vienų gamintojų kėbulai atlaiko ilgai, o apie kitus kuriami anekdotai – čia viską lemia darbų atlikimo kokybė, cinko, dažų sluoksnių pasiskirstymo tolygumas.

– Kiek vidutiniškai naudojamas skardinis stogas?

– Mes savo vidutinės klasės dangoms suteikiame 10 metų estetinių ir 30 metų techninių savybių garantiją, o aukščiausios kokybės klasės dangoms – net 20 metų estetinių savybių ir 50 metų techninių savybių rašytines garantijas. Lyginant skirtingas kokybės klases, bendroje stogo sąmatoje suma gali skirtis keliais šimtais eurų, tačiau stogo dangos ilgaamžiškumas, gera išvaizda skirsis kone dvigubai, turtas daug ilgiau išlaikys savo investicinę vertę.

– Kaip atskirti kokybišką skardą nuo nekokybiškos?

– Specialios kietumo markės plienas suteikia lakštui tvirtumo – kuo storesni lakštai, tuo tvirtesni. Standartinis plieno storis, matuojamas neskaitant cinko, grunto, polimerų sluoksnių, yra 0,50 mm, o aukščiausios kokybės – 0,60 mm. Minimalus cinko sluoksnis turėtų būti 275 g/m2. Išorinė polimerinė danga gali būti kelių rūšių, nuo jos labiausiai priklauso stogo išvaizda, ilgaamžiškumas, atsparumas atmosferos poveikiui ir UV spinduliams.

Plieninė stogo danga

Be to, kalbant apie plieninius stogus, pati žaliava dar ne viską pasako apie galutinio gaminio kokybę. Jei profiliavimui bus naudojama prasta ar susidėvėjusi įranga, netinkama darbo aplinkos temperatūra ar pan., dar gamybos metu gali atsirasti pažeidimų, dažų mikroįtrūkių, pertempimų. Todėl visuomet reikia gamintojo prašyti rašytinės garantijos galutiniam produktui, ne vien „plikų“ skardos charakteristikų.

– Ar galima skardinį stogą susimontuoti pačiam?

– Žinoma, tačiau būtina pasverti, ar taip tikrai daug sutaupysite. Pirmiausia savarankiškas stogo dengimas – tai nemenkos laiko sąnaudos. Prie bendros sąmatos, be visų reikalingų medžiagų, reiks priskaičiuoti ir specialius įrankius, kurių daugiau gyvenime gali ir nebeprireikti, jei neplanuojate tęsti stogdengio karjeros. Nusprendus pačiam užsidengti savo namo stogą, prieš imantis darbų, būtina pasiskaityti gamintojo pateikiamas montavimo instrukcijas, pasikonsultuoti su pardavėju, patyrusiais stogdengiais.

– Kokios dažniausios montavimo klaidos?

– Dažniausiai pasitaikančios klaidos – mechaniniai paviršiaus pažeidimai, netinkamai įrengti vėdinimo tarpai, stogo plėvelė ar šilumos izoliacijos sluoksnis. Taip pat labai svarbu atkreipti dėmesį į specifinių mazgų sandarumą, apskardinimą: aplink kaminus, stogo langus, stogo ir fasado sandūrose ir pan.