Anykščių rajono savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja Daiva Gasiūnienė „Anykštai“ sakė, kad Lietuvoje šiuo metu dėl priešgaisrinių reikalavimų medinių daugiabučių statybos yra draudžiamos.

„Tokių daugiabučių negalima nei projektuoti, nei statyti. Remiantis Skandinavijos patirtimi ir praktika norima keisti pasenusį reglamentavimą, tačiau be įrodomojo pavyzdžio tai padaryti nėra galimybės. Šis pavyzdys būtų kalbėjimo apie medinį daugiabutį Lietuvoje preliudija. Konkurso metu būtų sukurtas tipinis medinio daugiabučio su medinėmis konstrukcijomis ir medine apdaila modelis. Viršutiniuose daugiabučio aukštuose įsikūrę gyventojai galėtų suburti darnią bendruomenę ir administruoti pirmame aukšte įrengtas komercines patalpas. Tai būtų toks socialinis medinio daugiabučio projektas“, – pasakojo D.Gasiūnienė.

Pasak D.Gasiūnienės, šiandien medinio daugiabučio projektas Anykščiuose yra nerealus, bet ateityje jis yra visiškai realus.

Žalieji pastatai

Medinių daugiabučių statyboms Anykščiuose yra numatytos ir konkrečios vietos. Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja D.Gasiūnienė sakė, kad viena jų yra šalia Anykščių pirminės sveikatos priežiūros centro, o kita – šalia Aukštaitijos profesinio rengimo centro Anykščių filialo.

Beje, medinis daugiabutis bus projektuojamas be jokio piniginio Anykščių rajono savivaldybės indėlio.

„Mes darniai dirbame su architektų bendruomene ir architektūrinių portalų bendruomenėmis. Taip ir suradome vieni kitus“, – sakė ji.

Pasiteiravus, kokie yra medinio daugiabučio namo privalumai prieš įprastinius, Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja D.Gasiūnienė vardijo: „Tai – jaukumas, ekologija, kokybė.“

Skaičiuojama, kad medinio daugiabučio namo statybos kainuotų ir pigiau. Pastato karkasas jau būtų pagamintas gamykloje ir, pasak D.Gasiūnienės, medinį daugiabutį statybininkams beliktų tik iš atskirų dalių „sunerti“.

„Iki klausimo, kas statytų medinius daugiabučius ir už kokias lėšas dar nepriėjome, kadangi mes dabar kuriame galimybę, kad prie tų norų galėtume prisiliesti. Mūsų dabar tikslas – parodyti, kad medinį daugiabutį pastatyti galima. O statybomis galimai galėtų užsiimti ir privatus sektorius. Pavyzdžiui, sklypus parduotume aukcione, kažkas ateitų ir statytų“, – aiškino D.Gasiūnienė.

Bendrame Anykščių rajono savivaldybės ir portalo „Statyba ir architektūra“ konkurse kviečiami dalyvauti profesionalūs architektai. Jie projektuos trijų – keturių aukštų medinį daugiabutį. Kiek tokiame daugiabutyje galėtų būti įrengta butų, D.Gasiūnienė kol kas atsakyti negalėjo, mat tai priklausytų nuo sklypo, kuriame daugiabučiai būtų statomi, dydžio. Pavyzdžiui, šalia Anykščių pirminės sveikatos priežiūros centro medinio daugiabučio statyboms numatyti 22 arai, o šalia Aukštaitijos profesinio rengimo centro Anykščių filialo – daugiau nei 4 ha. Tiesa, kol kas statyboms šie sklypai dar nesuformuoti.

Žalieji pastatai

Pastebėjus, kad Anykščiai nuo neišsipildžiusių medinės pilies statybų dabar stačia galva neria į medinių daugiabučių statybas, Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja D.Gasiūnienė kalbėjo: „Tai visiškai su tuo nesusijęs projektas. Net minčių tokių negali būti.Galima sakyti taip: „Nuo susiformavusio medinio, itin didelio Lietuvos masteliu, Anykščių senamiesčio, einant per medinę pilį į medinį daugiabutį…“ Va, tada būtų taikliau. Bet medinė pilis yra žaislas, maketas, turizmas, lyg Deivido Dilio Labirintų parkas, o čia yra gyvenimas“.

Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja D.Gasiūnienė pastebėjo, kad šiandien kai kam kalbos apie medinio daugiabučio namo statybas gali kelti juoką.

„Manau, kad jaunimui tai gal ir nebekelia juoko. Aš galiu duoti pažadą – praeis labai mažai laiko ir mes iš tokių dalykų nebesijuoksime. Tai bus taip realu, taip aktualu, kad tik gailėsimės, jog taip negalvojome vakar“, – sakė D.Gasiūnienė.

Medinio daugiabučio projektavimo konkursą remia ir palaiko Aplinkos ministerija.