Prekybos centro „Senukai“ vidaus apdailos specialistė Rasa Vyšniauskienė dalinasi patarimais, padėsiančiais nepasiklysti plytelių gausoje ir išsirinkti geriausiai jūsų poreikius atitinkančias.

Plytelių paskirtis

Tam, kad plytelėmis padengtos sienos ar grindys ilgainiui nepradėtų skilinėti, svarbu išsirinkti konkrečiam paviršiui pritaikytas plyteles. „Svarbu žinoti, jog beveik visos grindų plytelės tinka ir sienoms, tačiau skirtos sienoms, dažnai netinka grindims“, – atskleidžia R. Vyšniauskienė.

Atėjus į parduotuvę vien iš plytelių išvaizdos nuspėti sienoms ar grindims jos skirtos – sunku. Todėl, renkantis plyteles, svarbu atkreipti dėmesį į pakuotėje nurodytus gaminio parametrus. Specialistės teigimu, vieni svarbiausių nusako plytelės atsparumą dilimui, slidumą, atspalvių paklaidą bei matmenų tikslumą.

Plytelių atsparumas

Keraminės plytelės – vienos populiariausių. Jos lengvesnės, plonesnės, papuoštos įvairiais raštais ar piešiniais. Tuo tarpu akmens masės plytelės išsiskiria tuo, kad pasižymi mažesniu vandens įmirkiu. Nepriklausomai nuo plytelių rūšies, itin svarbiu rodikliu tampa jų gebėjimas atlaikyti trintį.

Keraminės plytelės dažniausiai būna glazūruotos. Jų atsparumą nusitrynimui nusako vadinamasis PEI indeksas. Kuo PEI rodiklis aukštesnis, tuo plytelė trinčiai atsparesnė: „Pagal tarptautinius standartus PEI skirstomas į 5 grupes. Neintensyviai naudojamose patalpose pakanka ir 1–2 atsparumo klasės plytelių, o intensyviai naudojamoms patariama rinktis 3–5 klasės plyteles. Pastarosios yra itin atsparios ir gali būti klojamos net lauko terasose“, – teigia R. Vyšniauskienė.

Specialistė atkreipia dėmesį, kad PEI dilumo klasės rodiklis nustatomas tik grindų plytelėms, tuo tarpu keraminėms sienų plytelėms šis rodiklis netaikomas, mat joms tenkanti trintis yra itin maža. Todėl nenustebkite, jei prekybos vietoje ant sienoms skirtų plytelių pakuočių PEI rodiklio ir nerasite.

Virtuvės plytelės

Kalbant apie akmens masės plytelių atsparumą nusidėvėjimui, svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad poliruotos akmens masės plytelės ilgainiui gali prarasti blizgesį, dėl ko gal išryškėti įbrėžimai. Norint to išvengti, intensyviai naudojamoms patalpoms patariama rinktis plyteles su aukštu PEI rodikliu. Jei vis tik išsirinkote poliruotas plyteles su žemu PEI rodikliu, nepakitusią jų išvaizdą ilgiau išlaikyti pavyks vaikštant su minkšta, namams skirta avalyne.

R. Vyšniauskienės teigimu, pirkėjai vis daugiau investuoja į natūralias vidaus apdailos medžiagas, todėl akmens masės plytelių populiarumas auga.

Plytelių skirtumai pakuotėse

Kartais nutinka, kad plytelės iš skirtingų pakuočių viena nuo kitos šiek tiek skiriasi atspalviu ar dydžiu. Vidaus apdailos specialistė teigia, kad tai normalu, nes plytelės gaminamos partijomis. „Pirkėjui svarbiausia atkreipti dėmesį ar sutampa išsirinktų plytelių atspalvis bei matmenys. O jei jie nevienodi – ar skirtumas tarp jų priimtinas“, – sako ji.

R. Vyšniauskienė taip pat atskleidžia, kad norint įsigyti visiškai vienodas plyteles, prieš jas perkant pravartu sulyginti partijos numerius – plytelės iš tos pačios partijos viena nuo kitos nesiskirs.
Jei partijos numerio prekybos vietoje nepatikrinote ir įsigytų plytelių atspalvis skiriasi, situaciją lengvai pataisysite pasitelkę gudrybę: „Klijuodami plyteles, paeiliui jas imkite vis iš kitos pakuotės. Tokiu būdu išklijuotų plytelių skirtumai taps sunkiai pastebimi net profesionalams“, – pataria R.. Vyšniauskienė.

Nerimauti taip pat neverta, jei įsigijote plyteles ir pastebėjote, jog šiek tiek skiriasi jų matmenys. Esama plytelių, kurios papildomai kalibruojamos, t. y. – pjaustomos, tad jų dydžio svyravimai gali būti vos 0.5 proc. Esant didesnei paklaidai, specialistė tarp klijuojamų plytelių siūlo palikti didesnį tarpą – siūlę užpildžius glaistu, plytelių skirtumai vizualiai taip pat išsilygins.

Virtuvės plytelės

Interjero gudrybės

Tinkamai parinktos plytelės gali padėti sukurti vizualiai didesnės ar mažesnės erdvės įspūdį. „Norint vizualiai padidinti mažą kambarį, patariama rinktis didelio formato, šviesių atspalvių plyteles. O norint sumažinti didelę erdvę, pravartu rinktis mažesnes, tamsias plyteles“, – atskleidžia specialistė.

Plytelėmis galima sukurti ir aukštesnių arba žemesnių lubų įspūdį: „Stačiakampes plyteles klijuodami vertikaliai tarsi paaukštinsite kambarį, o horizontaliai – išplėsite erdvę“, – naudingais patarimais dalinasi „specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją