Susikaupęs šlamštas yra viena. Tačiau kur kas didesnė problema, kad pasibaigus kai kurių medžiagų galiojimo laikui, jos nebeatlieka savo funkcijų. Tai gali sugadinti galutinį rezultatą ar, dar blogiau, sukelti pavojų jūsų sveikatai.

Kokių medžiagų ir įrankių rekomenduoja atsikratyti ekspertai?

1. Seni dažai

Jeigu jūsų dažai susisluoksniavo – ypač alyvos pagrindu – tai yra geras ženklas, kad pats metas juos išmesti. „Išmaišyti dažus be specialiaus įrankio, pavyzdžiui, mentelės, pritvirtintos prie suktuko, yra tikrai sudėtinga“, – sako populiarios HGTV laidos „Bargain Mansions“ vedėja Tamara Day. Naudoti tinkamai neišmaišytus dažus neverta, nes jų spalva ir padengimas bus netolygus, pažymi T. Day.

Kad neatsiskirtų dažų sluoksniai, sandariai apvyniokite dažų skardinę plastikine plėvele, pataria T. Day. Tai neleis į skardinę patekti orui, kuris ir priverčia dažus atsiskirti. Be to, smulkiems pataisymams namuose laikykite ne visą dažų skardinę, o tik nedidelę dalį dažų, supiltą į sandarų, mažą indelį ir padėtą saugioje vietoje.

2. Susisluoksniavęs beicas

Kaip ir dažai, beicas po kurio laiko gali susisluoksniuoti ir tapti nebetinkamas naudoti, ypač jei gavo oro ar patyrė temperatūrų pokyčius. „Uždarius dėžutę, labai svarbu spustelėti per dangtelio vidurį, – teigė garantinio aptarnavimo direktorius Eamonas Lynchas iš bendrovės „Power Home Remodeling“. – Spustelėdami dangtelį ir gerai užspausdami jo kraštus, jūs pašalinate oro perteklių ir sandariau uždarote indelį“. Ženklas, kad gerai uždarėte beico indelį? Jo dangtelis turėtų būti šiek tiek įdubęs.

dažymas

3. Formą praradę teptukai

„Kai teptukas nebelaiko savo formos, tai reiškia, kad metas jį išmesti“, – teigė T. Day. Jei teptukas nebeturi tos struktūros, kurią turėtų turtėti, dažant jis paliks ruoželius arba netolygiai padengs paviršių. Jei defektai yra minimalūs, pabandykite pamirkyti teptuką terpentine ir sugrąžinti jam pradinę formą, pataria T. Day. Teptuką taip par reikėtų išmesti, jeigu pradėjo kristi jo šereliai. „Tai tikras mirties bučinys jūsų dažymui“, – sakė ji.

4. Uždžiūvę klijai

Kei klijai uždžiūvo ir tapo kieti, tarsi akmuo, jie jau bus beverčiai. Klijų sukietėjimas priklauso nuo to, kiek oro jie gauna, sako T. Day. Jei naudojate medienos klijus ar superklijus, pirmiausia smeigtuku užkiškite jų antgalį, ir tik tada užsukite dangtelį. Ir, žinoma, įsitikinkite, kad dangtelis uždėtas ir užsuktas teisingai.

5. Uždžiūvusios sandarinimo medžiagos

Tas pats galioja ir sandarinimo medžiagoms, pažymi T. Day. Labai svarbu, kad pirmiausia užkimštumėte skylutę antgalyje, ir tik tada uždėtumėte dangtelį. „Jei tik ši medžiaga uždžius, nieko daugiau su ja nebepadarysite“, – teigė ji.

Remontas namuose

6. Sukietėjęs glaistas

Glaistas yra labai greitai džiūstanti medžiaga, sako E. Lynchas. „Rinkitės tokį glaisto kibirą, kuris turėtų užspaudimus ties dangčio kraštais. Jie padės sandariau uždaryti kibirą, – teigė jis. – Jei kurio nors užspaudimo nepanaudosite, į vidų pateks oras ir jūsų glaistas sukietės, sujaukdamas jūsų remonto planus“. Jei rinkdamiesi glaisto kibirą pastebėsite, kad kuri nors dangčio vieta nėra tvirtai užspausta, šio kibiro neimkite. Glaisto dangtis turi nusiimti sunkiai. Jeigu dangtį nuėmėte lengvai, glaistas veikiausiai bus gavęs oro ir gali būti sukietėjęs, aiškino jis.

7. Lipnios arba sudžiūvusios dažymo juostos

Dažymo juostų būklė taip pat priklauso nuo laikymo sąlygų. Jei dažymo ar izoliacines juosteles laikysite garaže, kur karštį keičia šaltis ir atvirkščiai, jų tarnavimo laikas tikrai bus trumpesnis, teigia T. Day. Jeigu jūsų dažymo juosta bus bloga, ji neapsaugos tų vietų, kur bus užklijuota, ir dažant nepadės išgauti tiesių bei ryškių linijų. Kad pratęstumėte dažymo juostų tarnavimo laiką, saugokite jas sandariuose plastiko maišeliuose ir stenkitės saugoti nuo temperatūros svyravimų, sako T. Day.

8. Tapetų klijai

Susimaišykite tik tiek klijų, kiek prireiks vienai dienai, pataria viena iš dizaino svetainės „Wicklewood“ įkūrėjų Rosie Axford. Tapetų klijai gali būti saugomi tik vieną ar dvi savaites, ir tai tik sandariose talpose. „Jei tapetų pasta pasidarė pernelyg skysta, išmeskite ją – tai ženklas, kad ji nebetinkama naudoti“, – teigė R. Axford.

9. Sena mediena

Nors ne vienam meistrui gali kilti pagunda pasilikti medienos likučius ir, galbūt, panaudoti juos ateityje, mediena yra puikus maistas pelėsiui, be to, sudrėkusi mediena gali išlinkti, persisukti ar tiesiog supūti. „Jeigu neturite galimybių laikyti medieną pakeltą nuo žemės sausesnėje aplinkoje, saugiau bus, jeigu ją išmesite, o ateityje įsigysite naujos ir sausos medienos, kuri tarnaus ilgiau“, – sakė E. Lynchas.

Be to, su laiku nuo drėgmės mediena gali pasunkėti, pažymi E. Lynchas. „Kartais priduodant medieną į atliekų aikšteles, mokestis paskaičiuojamas pagal jos svorį. Taigi kuo ilgiau delsite, tuo sunkesnė nuo drėgmės taps jūsų mediena, taigi galiausiai už jos išmetimą sumokėsite daugiau“, - atkreipė dėmesį jis.

10. Sugedę ar sulūžę darbo įrankiai

Seni ir sulūžę įrankiai ne tik užima vietą, bet ir blogiausiu atveju gali sukelti grėsmę jūsų saugumui. Pasistenkite kad bet kokie įrankiai su ašmenimis būtų saugomai sausai, kad nesurūdytų, sako T. Day. Rūdis nuo įrankių įmanoma pašalinti specialiomis priemonėmis ar net actu – įdėjus nemažai pastangų. Tačiau jei jums nepavyko to padaryti, to įrankio naudoti nebegalima. Taip pat pasistenkite bet kokius mechaninius įrankius ar įrankius su varikliais, pavyzdžiui, žoliapjoves, sutepti alyva. Tokią techniką bent kartą per metus, nelygu naudojimo dažnis, reikėtų patikrinti pas techninės priežiūros specialistus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)