„Pareigūnai nusipelno geriausių darbo sąlygų ir aprūpinimo. Tai yra vienas pagrindinių mūsų tikslų. Naujos, modernios patalpos ne tik didins pareigūnų motyvaciją, bet ir prisidėt prie energetinių išteklių taupymo, kas šiandien yra itin svarbu“, – pranešime spaudai ceremonijoje sakė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Projektas išsiskiria iš kitų Turto banko projektų ir tuo, kad vykdomas nuo nulio – jo metu bus pastatytas visiškai naujas, modernus, beveik 10 tūkst. kv. m ploto pastatas, kurį sudarys administracinė dalis su specialios paskirties patalpomis bei dviejų lygių požeminė automobilių aikštelė. Taip pat bus sutvarkyta transporto infrastruktūra 300 m ilgio Sietyno gatvės atkarpoje: įrengta dviejų juostų važiuojamoji dalis, dviračių bei pėsčiųjų takai.

„Tai vienas iš keliolikos valstybės turto atnaujinimo projektų, finansuojamų iš lėšų, gautų pardavus valstybės funkcijoms vykdyti nereikalingus, nugyventus, prastos būklės pastatus. Šios programos tikslas aprūpinti tokias gyvybiškai svarbias valstybei ir visuomenei institucijas, kaip policija, ugniagesiai gelbėtojai, sveikatos priežiūros įstaigos ir kitos, moderniais, šių įstaigų poreikius atitinkančiais pastatais. Tokiu būdu mes ne tik geriname šių įstaigų ir juose dirbančių žmonių darbo sąlygas, bet ir kuriame naujos kokybės patalpas““, – įsitikinęs finansų viceministras Gediminas Norkūnas.

Naujajame pastate bus sukurta net 560 šiuolaikinius reikalavimus atitinkančių darbo vietų, jame įsikurs Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato ir Policijos departamento prie LR Vidaus reikalų ministerijos padaliniai.

„Policijai nauji pastatai jau nėra naujiena, tai ne tik motyvuoja pareigūnus, bet ir leidžia sutaupyti energijos išteklius. Linkiu, kad pareigūnai čia atvažiuotų tik į įkurtuves“, – juokavo Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojas Saulius Tamulevičius.

A++ klasės naujasis policijos pastatas bus vienas efektyviausių statinių šalyje. Pastatas yra suprojektuotas skaitmeninio modeliavimo būdu (BIM), kuris ypač pasitarnauja projektavimo etape ieškant geriausių energetinio efektyvumo bei CO2 emisijų mažinimo sprendimų. Pastatas iš dalies pats save aprūpins elektros ir šilumos energija – ant stogo planuojama įrengti saulės jėgainę, sklype bus sumontuoti šilumos siurbliai. Automobilių aikštelėje bus įrengtos 4 elektromobilių įkrovimo stotelės.

„Sprendimai, leidžiantys padidinti mūsų statomų ar administruojamų pastatų energetinį efektyvumą, šiandien yra būtinybė ir labai svarbi mūsų, kaip valstybės turto valdytojo, misijos dalis. Visada malonu bendradarbiauti su policija – konstruktyviu ir patikimu partneriu“, – tvirtina Turto banko generalinis direktorius Mindaugas Sinkevičius.

Pastatas suprojektuotas taip, kad kuo mažiau užgožtų mišką gyventojams ir šioje vietoje užsukantiems pasivaikščioti lankytojams. Taip pat pastatas tarnaus kaip akustinė siena, bent iš dalies sumažinanti nuo Vakarinio aplinkkelio sklindantį triukšmą. Šio objekto rangos konkursą laimėjo bendrovė „Infes“, atlikti darbus pasiūliusi už 14,34 mln. eurų. Statybų techninę priežiūrą vykdo UAB „Statybų inžinerinės paslaugos“.

„Sieksime, kaip tikri statybininkai, kad viskas būtų atlikta laiku ir kokybiškai. Ne tik policija, bet ir bendruomenė pajus pasikeitusią aplinką – bus įrengiama moderni gatvės atkarpa su dviračių takais ir šaligatviais“, – sakė Arvydas Markevičius, rangovo „Infes“ direktorius.

Tai vienas pirmųjų Turto banko projektų, kuris suprojektuotas pasitelkiant BIM metodą. Rangos darbų metu skaitmeninis modelis užtikrina sklandų ir tikslų bendravimą tarp rangovo, projektuotojo ir užsakovo, o tai leidžia sklandžiau ir greičiau vykdyti darbus. BIM leidžia patogiai išsaugoti visą su pastatu susijusią informaciją, kuri vėliau bus naudojama pastato gyvavimo cikle.

„Moderniu BIM modeliavimo būdu iš anksto patikrinome būsimo pastato energetinį efektyvumą, natūralios apšvietos rodiklius ir kitus parametrus. Projektas jau pripažintas praėjusių metų geriausiu visuomeninių pastatų kategorijoje“, – sakė Ieva Puidokaitė, „Atamis“ architektūros padalinio vadovė.
Naujojo pastato statybas ketinama baigti 2023 metų trečiąjį ketvirtį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją