Lankėsi, kai gyventojų nebuvo namuose

Nuomininkų ir nuomotojų santykiai dažnai būna įtempti. Tačiau kartais konfliktinės situacijos būna neįtikimos. Apie vieną tokių patirčių „Delfi Būstas“ sutiko papasakoti vilnietė Matilda, su draugu gyvenusi bute, kurio savininkė ne tik negerbė poros privatumo, bet ir buvo linkusi, pasak Matildos, pernelyg įkyriai dalintis buities patarimais.

Matilda pasakoja, kad ji su draugu nuomojo butą Pašilaičiuose. Buto savininkė gyveno Londone, todėl Lietuvoje ji būdavo retai. Tačiau grįžusi ji nevengė užsukti į savo išnuomotus namus net tada, kai nuomininkų nėra namuose.

„Kartą ji buvo grįžusi, paskambino man, sako, noriu užeiti, kažko pasiimti (gyvenome trijų kambarių bute, vienas iš jų buvo užrakintas, ten savininkė laikė savo daiktus). Pasakiau, kad šiuo metu mūsų nėra namie, todėl užeiti galėtų už kokios valandos, kai grįšim. Juk nemalonu, kai po tavo namus vaikšto svetimas žmogus“, – sako pašnekovė.

Ji tęsia, kad buto savininkė į nuomininkų prašymą ateiti tuomet, kai jie bus namuose, numojusi ranka: „Gal ir nebūtume žinoję, kad ji vis tiek atėjo, kai mūsų nebuvo. Bet katė buvo išpylusi savo vandenį ir savininkė paskambino persiutusi, kad neva katė šlapinasi ant grindų (nors šalia buvo indelis, o pati katė ne į dėžutę nėra nieko pridariusi). Maža to, ji, pasirodo, ir mūsų virtuvėje pasikniso, nes rado puodą, kuris, anot jos, buvo prastai išplautas.“

Matilda pasakoja, kad po šio konflikto buto šeimininkė išvyko atgal į Londoną ir kurį laiką jos bute gyvenusiai porai priekaištų neturėjo. Tačiau kelioms dienoms grįžusi į Lietuvą, moteris, pasak Matildos, peržengė ribas.

„Buvo darbo diena, bet mano vaikinas nutarė tądien dirbi namie. Vėliau jis man pasakojo, kas nutiko. Jis sėdėjo prie kompiuterio, darbavosi ir, staiga, girdi – rakinamos buto durys. Pagalvojo, kad aš grįžau anksčiau. Pasirodo, ten – buto savininkė. Nepaskambinusi, nepranešusi. Net į duris neskambino, nes galvojo, kad mes abu darbe! Ir ji buvo ne viena – su drauge. Pamačiusi, kad mano vaikinas namie, pasakė, kad tiesiog norėjo draugei parodyti, kokį butą turi“, – sako Matilda.

Laiptinė

Mergina svarsto, kad buto savininkė nieko nepranešusi galėjo užsukti ir daugiau kartų, nes pora darbo dienomis dažniausiai iš namų išvažiuoja anksti ryte, o grįžta tik vakare.

„Kiek kartų ji dar buvo atėjusi mums nežinant – neaišku. Bet tada nutarėme, kad jau laikas mums iš ten kraustytis. Ilgai nelaukę taip ir padarėme“, – tikina pašnekovė.

Išsikraustymas

Trūksta nuomos kultūros

Tokių situacijų, kai buto savininkai nevertina nuomininkų privatumo, pasitaiko neretai. Pasak NT agentūros „Vilniaus Turtas“ vadovo Antano Kudarausko, ir jam pačiam teko susidurti su įkyria buto, kuriame jis nuomojo kambarį, savininke.

„Liepdavo nesimaudyti ilgai, daug vandens nesunaudočiau, jeigu man kažkas skambindavo, tai ji kitame kambaryje taip pat pakeldavo telefono ragelį ir klausydavo, ką kalbame. Tai tų nuomos situacijų yra įvairiausių ir pačių žmonių yra labai skirtingų“, – teigia pašnekovas.

Anot jo, nors nuomos rinka Lietuvoje auga, tačiau pavienių istorijų apie keistus nuomininko ir nuomotojo santykius vis dar būna.

„Gal dėl to, kad nuomos rinka Lietuvoje išvystyta, nėra pilnavertė, ji tik auga ir formuojasi, dėl to yra daug didesnis žmonių noras turėti nuosavą būstą, o ne nuomotis. Labai sunku išsinuomoti būstą su vaikais, augintiniais, nesvarbu, kokie jie bebūtų. Dėl savininkų ne brandos, būna įvairių išimčių tam, kas užsienio šalyse yra priimtina, normali nuomos praktika“, – sako A. Kudarauskas.

NT agentūros „Vilniaus Turtas“ brokeris Markas Kaušinis, daugiausiai dirbantis būsto nuomos segmente, sako, kad visais tokiais atvejais, kai būsto šeimininkai peržengia privatumo ar kitas ribas, reikėtų svarstyti apie kitos gyvenamosios vietos paiešką.

„Vienintelis patarimas nuomininkams būtų – bėgti iš ten. Reikėtų kalbėti apie tai, kaip tokių situacijų išvengti, nes kai jos atsitinka – reikia užjausti nuomininkus ir patarti ieškoti kito būsto, nes savininko nepakeisi“, – tikina pašnekovas.

Nuomininkai

Pasak NT brokerio, jam nuomos segmente dirbant 10 metų, yra buvę situacijų, kai nuspręsta nepadėti žmogui išnuomoti buto, nes tikėtina, kad savininkas gali kelti problemų.

„Pas mane asmeniškai buvo tokių žmonių, kurie prašė išnuomoti, ir aš, matydamas iš anksto, kad bus problemų, atsisakydavau. Nes aš žinojau, kad kai įkelsiu žmones, bus problemų – nuomininkai man skambins, savininkas skambins ir aš turėsiu nereikalingų rūpesčių“, – sako M. Kaušinis.

NT brokeris M. Kaušinis pastebi, kad dažniausiai konfliktai kyla tuomet, kai būsto savininkai yra vyresnio amžiaus žmonės. A. Kudarauskas priduria pastebintis, kad konfliktinių situacijų būna mažiau, kai būstas nuomojamas iš savininkų, kurie profesionaliai užsiima nuoma.

Kaip išvengti nemalonaus būsto savininko?

NT brokeris M. Kaušinis sako, kad užsienyje su nemaloniais nuomojamo buto savininkais susiduriama retai, nes ten būstai dažniausiai nuomojami per agentūras. Todėl, pasak jo, ieškant buto nuomai arba norint jį išnuomoti, vertėtų kreiptis į tarpininką, kuris atrenka ne tik potencialius nuomininkus, bet ir nuomotojus.

„Jungtinėje Karalystėje, Švedijoje, mano žiniomis, kreiptis į agentūras yra privalu. Visi procesai per tarpininką. Pas mus tokios kultūros kol kas nėra, nes nėra įstatyminės bazės. Tokiu atveju visi savininkai, kurie nuomoja butus, turėtų mokėti mokesčius, tad daug nuomotojų išeitų iš šešėlio“, – sako pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (256)