Dar prieš kelis dešimtmečius Pilaitė buvo Vilniaus rajonas

Į vakarus nuo Vilniaus miesto centro, dešiniajame Neries krante, driekiasi vienas naujausių sostinės mikrorajonų – Pilaitė. Ją supa miškas, o netoliese telkšo Gelūžės, Salotės, Baltiešos ežerai. Pilaitė XX a. Pilaitė tebuvo kaimas Vilniaus rajone, vėliau, 1996 metais, ji prijungta prie Vilniaus ir ėmė sparčiai plėstis.

„Ober-haus“ Senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada pažymi, kad niekada nebuvo vystoma kaip prestižinis mikrorajonas. Čia dar sovietmečiu ėmė dygti ekonominės-vidutinės klasės daugiabučiai. Kadangi istoriškai Pilaitė yra vienas iš naujausių Vilniaus sovietmečiu vystytų mikrorajonų, čia statyti pastatai laikomi kiek modernesniais nei kituose sostinės rajonuose.

„Istoriškai jis yra vienas naujausių Vilniaus sovietmečiu statytų mikrorajonų. Jame yra daugiabučių, statytų ir 1990 metais. Tad tie blokiniai namai, palyginus su kitais mikrorajonais, yra naujausi, kvartalai laikomi modernesniais, atstumai tarp daugiabučių didesni, įrengtos bendros erdvės“, – sako M. Čiulada.

Per pastaruosius kelis dešimtmečius, NT eksperto teigimu, labiausiai Pilaitę pakeitė aplinkkelis. Jis šį rajoną padarė patrauklesniu. Visgi susisiekimo infrastruktūra dar turi trūkumų.

„Aplink aplinkkelį ėmė vystytis kotedžų, daugiabučių projektai, visa Pilaitė ėmė plėstis, taip pat joje pradėta intensyviau vystyti komercinės paskirties projektus – biurus. Žinoma, prekybos centrai, tad yra traukos objektų. Nebeliko pojūčio, kad rajonas yra už miesto. Tačiau susisiekimo arterija liko vienintelė, pagrindinis Pilaitės prospektas. Tai, žinoma, yra trūkumas, nes daugėja ir gyventojų, ir ten pastatytų biurų darbuotojų, kurie tuo vieninteliu keliu kasdien naudojasi. Piko metu ten yra spūstys. Tai plėtra lemia gausėjančius iššūkius“, – pažymi M. Čiulada.

Marius Čiulada

Pasak NT eksperto, šio mikrorajono privalumai – jis yra gana naujas, dar yra neurbanizuotų teritorijų, dar galima jį plėsti ir vystyto įvairų turtą. Be to, Pilaitėje nėra industrinių taškų, rajonas ramus, tai vertina ir gyventojai.

„Teritorija patraukli vystytojams, nes nereikia joje įsprausti daugiabučių, galima statyti visą kvartalą tuščiame sklype. Pastaraisiais metais statybos Pilaitėje išaugo ir dėl to, kad buvo didelis poreikis būstui. Tad čia dar yra ką veikti, plėtra ir dabar vyksta, ir ateityje dar bus, kur statyti. Bet svarbu neperkrauti esamos infrastruktūros“, – akcentuoja M. Čiulada.

Vystytojai reaguoja į paklausą

Per pastaruosius 11 metų Pilaitės seniūnijoje gyventojų skaičius padidėjo daugiau nei 45 proc. – nuo 20 iki beveik 30 tūkst. žmonių. Nuolatinę rajono plėtrą iliustruoja ir tai, kad iš visų per pastarąjį dešimtmetį Vilniuje pardavimui pastatytų butų, 13 proc. yra Pilaitėje.

NT plėtros bendrovių grupės „Omberg group“ vadovė Dalia Andrulionienė sako, kad spartus Pilaitės gyventojų skaičių augimas daro įtaką ir jo vystymuisi.

„Pilaitės ateitį lemia du tarpusavyje neatsiejami veiksniai: gausėjant naujakurių, verslas aktyviai kuria rajone jiems patrauklias gyvenimo sąlygas. Savo ruožtu, vis daugiau investuojant į būsto, infrastruktūros ir socialinės aplinkos kokybę, gyventojų skaičiaus augimas dar labiau spartėja. Tad natūralu, kad Pilaitės ateitį galime piešti labai šviesiomis spalvomis“, – bendrovės platintame pranešime žiniasklaidai tikino D. Andrulionienė.

Pasak jos, natūralu, kad paklausesni yra ne tingūs miegamieji rajonai, o bendruomeninės gyvenvietės, siūlančios veiklas, paslaugas ir pramogas gyventojams.

„Matome, kad lengvai pasiekiamos paslaugos ir pramogos būtinos ne tik visaverčiam gyvenimui, bet ir tam, kad gyvenamieji projektai taptų gyvybingomis bendruomenėmis. Dėl to projekto „Vyšnios“ komercinėse patalpose veiks populiariausias kasdienes paslaugas siūlantys verslai. Bendruomeninės infrastruktūros kūrimas – akivaizdi Pilaitės vystymosi kryptis, po dešimtmečio šis rajonas neabejotinai bus dar gyvybingesnis“, – teigė D. Andrulionienė.

Sostinės valdžia teigia Pilaitei skirsianti daugiau dėmesio

Vilniaus miesto architektas Mindaugas Pakalnis tikina, kad miesto bendrajame plane numatyta, jog vis daugiau gyventojų priimanti Pilaitė formuojama kaip savarankiškas miesto rajonas, turintis savą paslaugų infrastruktūrą. Gausėjant gyventojų, Pilaitėje pastaruosius porą metų sparčiai kyla prekybos centrai, biurai, verslo centrai. Tačiau per būsimą dešimtmetį prie paslaugų gausiai prisidės ir naujajame bendrajame plane bei miesto architektūros kokybės reikalavimuose numatyta vizija – pirmuose naujų gyvenamųjų pastatų aukštuose bus įkuriamos komercinės patalpos.

„Pastatų, kurių pirmieji aukštai skiriami komercinei veiklai, tiek Pilaitėje, tiek visame Vilniuje vystoma vis daugiau. Plėtotojams savivaldybė leidžia iki 10 proc. padidinti užstatymo intensyvumą – tai yra sklype leidžiamų pastatyti kvadratinių metrų skaičių – jeigu daugiabučių pirmuose aukštuose yra numatomos patalpos paslaugoms ar socialinei veiklai vykdyti“, – pasakoja M. Pakalnis.

Mindaugas Pakalnis

Jo teigimu, vienas pagrindinių tolesnio Pilaitės ir viso Vilniaus plėtojimo tikslų – įkurti kuo daugiau žaliųjų erdvių, kad kiekvienas miesto gyventojas iki artimiausio miškelio ar parko galėtų nueiti pėsčiomis.

„Nors šiuo klausimu sunkumų yra – teisės aktai numato labai ribotas galimybes paimti želdynams skirtas teritorijas visuomenės poreikiams, o didžioji dalis želdinių yra privatūs ir reikalingos derybos su jų savininkais – želdynų gausėjimas Pilaitėje jau suplanuotas. Tam numatyti žemės plotai turėtų anksčiau ar vėliau pereiti Vilniaus miesto savivaldybės žinion, o tuomet bus pritaikyti visuomenės poreikiams“, – aiškina vyriausiasis Vilniaus miesto architektas.

Pilaitėje per dešimtmetį taip pat turėtų dar labiau pagerėti socialinė infrastruktūra. Miesto bendrajame plane numatyta, kad gyvenamajame rajone atsiras daugiau vadinamųjų specializuotų kompleksų zonų – jos skirtos pirmiausia naujų mokyklų ir darželių statyboms, o arčiau vakarinio greitkelio – darbo vietoms kurti.

„Sparčiai augant naujakurių skaičiui, natūralu, kad susidaro ugdymo vietų trūkumas. Todėl miesto bendrajame plane numatyta augančiam ir jaunam rajonui pastatyti ir daugiau švietimo įstaigų, dėl kurių Pilaitė ateityje taps dar patrauklesniu rajonu. Jame projektuojami keli nauji darželiai, o pietinėje Pilaitės dalyje, kur daugiausia gyventojų, šiemet atidaryta Pilaitės gimnazija, savo koncepcija esanti moderniausia mokykla mieste ir tapsianti dar viena šeimų traukos į Pilaitę priežastimi“, – teigia M. Pakalnis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)