Baigia valymo darbus

Daugelį metų diskusijų centre buvusi taboro teritorija šiuo metu jau tuščia. Pasak savivaldybės atstovų, beliko išvalyti šiukšles, užtikrinti saugumą šioje vietoje ir surasti investuotoją, kuris laisvoje Vilniaus vietoje sukurs šį tą naujo.

Vilniaus vicemeras Vytautas Mitalas „Delfi Būstas“ pasakojo, kad dalis žemės, ant kurios stovėjo taboras, pagal bendrąjį planą, patenka į valstybinės žemės teritoriją. Ta teritorija pagal sostinės planavimo dokumentus yra pramoninės paskirties (sandėlių), todėl pasak pašnekovo, miestas čia matytų pramoninius objektus.

„Šalia yra oro uostas, aplinkui teritoriją matome logistikos terminalus ar sandėlius. Tai šios teritorijos vystymui reikalingos ir logiškos būtų pramoninės funkcijos. Bet kokiu atveju, kuo greičiau teritorija po taboro iškėlimo taps vystoma, tuo greičiau ji įgaus naują veidą, bus saugesnė ir tarnaus miesto poreikiams. Didžioji teritorija, kuri bendrajame plane nupaišyta kaip sandėliavimo zona, yra valstybinė žemė, tai mes dabar ieškosime būdu, kaip būtų galima aukciono tvarka valstybinę žemę parduoti“, – komentuoja pašnekovas.

V. Mitalo teigimu, savivaldybė ieškos investuotojų, kurie pagal žemės paskirtį sukurs objektą.

„Tikslaus laiko, kada tai įvyks, pasakyti sunku, tačiau pirmiausia, ką mes darome, tai apžiūrėjome, kad ten dar yra baigiamos griauti kai kurie namai, tą teritoriją išvalyti nuo šiukšlių savo jėgomis, bendradarbiausime su policijos pareigūnais, kad būtų ten palaikoma tvarka“, – kas dabar daroma buvusioje taboro teritorijoje, pasakoja sostinės vicemeras.

Pasak vicemero, teritorija tiktų ir logistikos paslaugų teikimui, nes vieta pasižymi geru kelių susisiekimu, taip pat visai šalia yra oro uostas ir geležinkelis.

Mato pramoninę zoną

Kita vertus, kaip Delfi jau rašė, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos vyr. specialistas Artūras Budrys teigė, kad galutinai sunaikinus taborą, ši žemė, kuri dabar yra valstybinė, gali būti sugrąžinta teisėtiems savininkams, kurių tėvams ar seneliams ji priklausė prieš sovietų okupaciją.

Tačiau Nacionalinė žemės tarnyba „Delfi Būstas“ patvirtino, kad dėl šios teritorijos kreipimųsi negauta.

Ką apie buvusią taboro vietą galvoja vystytojai? Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos vadovas Mindaugas Statulevičius sako, kad išvystyti šią teritoriją gali būti sudėtinga. Pirmiausia, dėl savo tamsios praeities, antra – dėl lokacijos, kuri išties tinkamiausia pramoniniams objektams.

„Kalbant apie pačią taboro vietą, tai ten yra valstybinis sklypas, bet pirmiausia reikės pažiūrėti, ar į nebus pretenduojama su nuosavybės teise. Taip pat ta vieta turi savo istoriją, tad, matyt, skubaus susidomėjimo nebus“, – prognozuoja M. Statulevičius.

Pašnekovas tęsia, kad aplinkui buvusį taborą yra išvystyta nemažai logistikos verslų, sandėliavimo, gamybos, prekybos patalpų: „Ta vieta įdomi, nes jinai yra strategiškai patraukli dėl savo lokacijos ir ryšio su geležinkeliu, oro uostu, ir susisiekimą per aplinkkelį turi gana netolimą.“

Pasak eksperto, gyvenamųjų namų ar biurų čia greičiausiai nebus, tačiau pramoninės paskirties objektams ši vieta yra labai tinkama. Kita vertus, šiai teritorijai trūksta kokybiškų kelių ir kai kurių pramonei reikalingų infrastruktūros elementų.

„Bus sujudimas, nes miestas daug tokių teritorijų neformuoja tikslingai, kadangi bandydamas suvaldyti plėtrą, jis nenori išbarstyti žemės plotų. Miestas stengiasi kažkiek tai kontroliuoti, turbūt ir šitoje vietoje taip bus. Jeigu ir grąžintų žmonėms, tai tikrai jie ten nesistatytų namų, jie tą žemę pardavinės. Užsidirbs iš to pinigų“, – svarsto M. Statulevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)