Istorijų girdėjo įvairiausių

Ieškodama Naujininkuose gyvenusių arba gyvenančių žmonių patirčių, pasiteiraudavau: „gal teko gyventi Naujininkuose?“, ir sulaukdavau labai panašių atsakymų, ir iš gyvenusių šiame rajone, ir iš tų, kurie tik šalimais pravažiuoja: „jo, gyvenau kelis mėnesius – tikrai nepatariu ten ieškoti būsto, „ne, bet jei ieškai būsto, tikrai nerekomenduoju Naujininkų“, „yra tikrai geresnių rajonų“.

Justinos istorija truputį kitokia. Nors pirmasis įspūdis apie šį rajoną buvo nekoks, pagaliau mergina atrado privalumų gyvendama šioje Vilniaus dalyje.

Kai Justina (tuo metu studentė) atsikraustė gyventi į Vilnių, tikina girdėjusi daug istorijų bei atsiliepimų būtent apie Naujininkų mikrorajoną. Mergina pasakoja, kad atvykus į sostinę ir pirmą kartą gyvai pamačiusi šią Vilniaus dalį, pagalvojo, kad niekada nenorėtų joje gyventi.

„Buvo ruduo, vėjas blaškė išmėtytas šiukšles, prie parduotuvės kaukė nusmurgęs, panašu, kad valkataujantis šuo, o šalia jo buvo įsitaisę keli benamiai, kurie nevengė kalbinti praeivių. Žmonės aplink irgi atrodė baugiai“, – pirmuoju įspūdžiu dalinasi Justina.

Niekada nesakyk niekada – pabrėžė mergina. Po kelerių metų, kai teko ieškotis naujo būsto nuomai – būtent Naujininkų mikrorajonas buvo ta vieta, kur kokybės ir kainos santykis pasirodė tinkamas. Kaip pati Justina pasakoja – „surizikavo“ su draugu gyventi jame.

Naujininkai

Justina pasakoja, kad nuo pirmojo momento, kai tik įsikėlė gyventi į Naujininkus, daug domėjosi apie patį rajoną, čia gyvenančius žmones. Mergina sako, geriausiai tokius dalykus galėjo išmanyti ne kas kitas kaip taksi vairuotojai, todėl būtent jiems ir užduodavo šiuos klausimus, o pastarieji vieningai atsakydavo, kad: „Čia jau ne taip kaip anksčiau, rajonas išsivalęs, susitvarkęs, o pavojai gali tykoti bet kurioje miesto dalyje“.

Gyvendama Naujininkuose Justina pradėjo ir pati pastebėti daugiau privalumų, kurie užgožė trūkumus.

„Ilgainiui pastebėjau, kad gyventi čia visai nebaisu, netgi labai patogu, viskas ranka pasiekiama. Centras, oro uostas ir autobusų bei traukinių stotys netoli, darbovietė taip pat šalia, tad beveik nepakliūdavom į miesto spūstis, o ir kaimynystė buvo itin rami <...>. Kaimynų nedaug, tad labai greitai su visais susipažinome, neretai pabendraudavome, o ir vietos automobiliui visada būdavo ne tik mums, bet ir mūsų svečiams“ , – malonią patirtį pasakoja Justina.

Gyvena dvi skirtingos kartos

Nekilnojamojo turto brokerė Jolanta Petrauskaitė pasakoja, kad Naujininkuose susikerta dvi skirtingos kartos – naujai atsikraustantys žmonės, dažniausiai jaunimas, ir senoji karta, Naujininkuose įsikūrusi dar sovietmečiu.

Nepaisant to, kad Naujininkai vis labiau traukia jaunus žmones, dėl itin patogios infrastruktūros – susisiekimas, arti miesto centras, darželių bei mokyklų, aplink esančių įvairių parduotuvių, vis dėlto susiformavęs stereotipinis Naujininkų įvaizdis vis dar gyvas žmonių galvose.

NT brokerė pasakoja, kad būtent įvaizdis neretai atbaido potencialius pirkėjus, tačiau yra ir tokių, kurie nori būsto būtent šiame rajone.

„Nieko prieš Naujininkus (red. past. būsto ieškanti klientė), bet girdėjo daug visko ir sako, kad daug dvejonių buvo. Tai žmonės vis tiek kažkiek tuos Naujininkus deda į šoną, bet yra žmonės, kurie nori buto tik Naujininkuose“, – pasakoja NT brokerė.

Naujininkai anksčiau ir dabar

Naujininkų istorija prasideda XIX a. antrojoje pusėje, kai nutiesus geležinkelį, aplink kūrėsi pramonė. Dėl statomų fabrikų, tuo metu dar užmiestyje, išdygo daug kaminų, todėl dalis Naujininkų vadinti „Kaminais“. Kartu su klestinčia pramone, atsirado gyvenamųjų vietų poreikis. Taigi, aplink pramonę pradėjo įsikurti žmonės, deja, dažniausiai tai buvo miesto vargingiausieji.

Sovietmečiu šis rajonas gavo Naujininkų pavadinimą. Verčiant miestą industriniu, būtent ši sostinės dalis tapo darbininkų gyvenviete ir visas jos vystymas buvo orientuotas į tai. Statomi pigūs, prastai įrengti būstai, skirti žemesniajam gyventojų socialiniam sluoksniui. Taip susiformavo Naujininkų veidas.

Dabar Naujininkus pradedame atrasti iš naujo, kadangi tai labai patogioje vietoje esantis rajonas, turintis savyje daug potencialo. Šį potencialą atranda ir rangovai, kurie siekia sukurti žaliąsias erdves, rengia naujų pastatų, gyvenamųjų namų projektus.

Jau vien dabar galima suskaičiuoti keturis daugiabučių projektus. Be to, senus stereotipus apie šį Vilniaus rajoną keičia ir čia atsikraustanti naujoji karta, kuri po truputį keičia Naujininkų įvaizdį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)