Prestižinis rajonas, kuriame statybos kainuoja daug brangiau

Žvėrynas – Vilniaus miesto dalis, esanti į šiaurės vakarus nuo miesto centrinės dalies, dešiniajame Neries krante. Įsikūręs palei Neries upę, per kurią jungiasi su centrine miesto dalimi Žvėryno ir Liubarto tiltais bei pėsčiųjų tiltu su Vingio parku.

Žvėrynas pasižymi neaukštuminiais statiniais, nedidelėmis gatvėmis ir želdinių gausa. Dėl to jis yra ypač vertinamas NT pirkėjų. Sovietiniu periodu Žvėryne pastatyta daugiabučių ir visuomeninės paskirties pastatų. Čia yra įsikūrusių ambasadų ir užsienio diplomatų rezidencijų.

XX a., iki karo, Žvėryne buvo statomi sodybinio tipo namai, nemažai pastatyta vasarnamių. Kai kurie namai suprojektuoti žymių architektų. Tarpukario metais Žvėryne veikė Vilniaus gimnazijos moksleivių bendrabučiai, mergaičių „Birutės“ vardo bendrabutis stovėjo prie Neries.

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos prezidento Mindaugo Statulevičius teigimu, Žvėrynas yra unikali Vilniaus miesto dalis, kuri be abejonės vilioja NT plėtotojus.

„Tai yra unikalus mikrorajonas, prestižinis, saugomas, mažaaukštės statybos, dominuojančio sodybinio užstatymo, vienas žaliausių mikrorajonų, nes yra šalia parkų, teka upė. Turi visus darnaus gyvenimo atributus. Tad vystytojai projektus šiame mikrorajone vertina gerai, stengiasi čia vystyti pavyzdinius projektus“, – pažymi NT ekspertas.

M. Statulevičius akcentuoja, kad statybos Žvėryne kainuoja daugiau. Mat, šioje unikalioje vietoje galioja daugiau reikalavimų statiniams nei sovietiniuose mikrorajonuose.

„Čia yra ir turi būti išlaikomi aukštesni standartai. Miestas laikosi pozicijos, kad šiam rajone turi būti aukštesnė architektūrinė kokybė, kai kurie vystytojai net organizuoja architektūrinius konkursus. Reikalavimai architektūrai yra aukšti, kartais artimi ir tiems, kurie taikomi Senamiesčiui“, – aiškina pašnekovas.

NT brangesnis nei Senamiestyje

Žvėrynas populiarus ir tarp gyventojų. Vilniečiai vertina tai, kad mikrorajonas yra arti miesto centro, pasižymi gerai išvystyta viešojo transporto infrastruktūra, jį paprasta pasiekti ir nuosavu automobiliu. Čia taip yra dviračių, pėsčiųjų takų, žaliųjų zonų, netrūksta maitinimo įstaigų, maisto prekių parduotuvių. Visi šie privalumai, be abejo, turi įtakos NT kainoms Žvėryne.

Tačiau šis rajonas labiausiai patrauklus dėl savo architektūrinio paveldo ir istorijos. „Inreal“ grupės investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas sako, kas Žvėrynas – kontrastų mikrorajonas. Pasak jo, čia sugyvena ir būstai, kurių kainos – vienos aukščiausių Vilniuje, ir seni apleisti mediniai namai. Pastarieji dažnai ne tik pakliūva į kultūros paveldo teritorija, tačiau būna ir kultūros paveldo objektai. NT analitiko teigimu, Žvėryno seniūniją galima išskirti į dvi dalis: senąjį „pusiasalį“, esantį pietuose nuo T. Narbuto ir Sėlių gatvių, bei Saltoniškes – šiaurinėje seniūnijos pusėje.

„Pietinė Žvėryno dalis būsto kainų atžvilgiu nusileidžia nebent Vilniaus miesto senamiesčiui, o kartais jį netgi lenkia. Taip yra, nes Neries upė supa „pusiasalį“ iš trijų pusių ir formuoja sąlyginai didelę aukšto patrauklumo zoną. Tuo tarpu senamiestyje dalis vietų yra kiek labiau apleistos, dar laukiančios savo atgimimo, ir šiuo metu parduodami projektai priversti taikyti kiek žemesnes kainas. Šiaurinė Žvėryno, dalis nors pigesnė būsto kainų požiūriu už pietinę, tačiau lenkia šalia esančias Šnipiškes“, – aiškina T. S. Kvainickas.

Kiek kainuoja būstas Žvėryne?

Pašnekovas tęsia, kad didelė dalis daugiabučių Žvėryne pastatyti iki 1940 metų, nedidelė plėtra vyko apie 1960 metus. Ilgą laiką plėtra iš esmės nevyko, o atgavus Nepriklausomybę, kasmet pastatomas tik vienas kitas daugiabutis. Seniūnijoje – per 4300 butų, jų vidutinis plotas siekia apie 65 kv. m. Absoliuti dauguma daugiabučių 1 – 6 aukštų, mūriniai.

„Naujų daugiabučių plėtra Žvėryne yra ypač ribota. Tą lemia tiek skurdi konversijai tinkamų objektų pasiūla, tiek ypač aktyvi Žvėryno gyventojų bendruomenė. Per abi seniūnijos dalis nuo 2012 metų išvystyta tik kiek daugiau nei 20 gyvenamųjų projektų ar didesnių jų etapų, rinkai pasiūlyta virš 1200 butų (pietinėje dalyje – apie 400, likusieji – šiaurinėje). Vienu metu rinkoje būna iki 5 projektų, siūlančių būstus. Šiuo metu Žvėryne viešai prieinami vos keli projektai, ir tik dviejuose iš jų egzistuoja nors nors minimalus būsto pasirinkimas. Pasiūlos kainos siekia apie 3000 Eur/kv.m. Likusiuose projektuose rinktis galima vos iš kelių ar net vieno buto, o kainos gali siekti ir 5000 Eur/kv.m“, – skaičiuoja NT analitikas ir priduria, kad esamas pasiūlos trūkumas nereiškia, kad jos nebus ir ateityje.

„Turto bankas neseniai pardavė buvusį daugiabutį Studentų gatvėje, planuojamas buvusios infekcinės ligoninės Birutės gatvėje pardavimas“, – sako T. S. Kvainickas.

Žvėryne statomi ne tik daugiabučiai bet ir A klasės verslo centrai. Pietinėje dalyje jų mažiau, tačiau Saltoniškių gatvės klasteris – svarbi Vilniaus naujojo centro dalis.

Antrinėje rinkoje, pasak NT analitiko, 1 – 3 kambarių butų kainų rėžiai yra ganėtinai platūs – nuo 1800 iki 3400 Eur/kv.m, tačiau šiame spektre – tik senesni arba šiaurinėje dalyje esantys butai. Išskirtinių apartamentų kainos siekia 5000 Eur/kv.m. ar net daugiau.

„Individualių gyvenamųjų namų kainos Žvėryne taip pat ypač aukštos. Pirkėjams šie būstai patrauklūs ne tik kaip būstas, bet ir kaip galimybė objektą konvertuoti į didesnio ploto pastatą“, – pažymi pašnekovas.

Projektų ir sklypų – mažai

Viena vertus, NT vystytojams Žvėrynas yra patrauklus mikrorajonas dėl jau anksčiau išvardytų privalumų ir, žinoma, galimybės čia vystyti išskirtinius bei brangius NT projektus. Tačiau plėtotojai, norintys įžengti į šį mikrorajoną, susiduria su keliomis kliūtimis: ypač aktyviu vietos gyventojų dalies pasipriešinimu naujoms statyboms ir sklypų, tinkamų NT vystymui, trūkumu. Kaip aiškina LNTPA prezidentas M. Statulevičius, sklypų Žvėryne trūksta dėl kelių priežasčių.

„Pirmiausia, Žvėryne yra mažo leistino intensyvumo teritorija, mažas leidžiamas aukštingumas, intensyvumas, nes dar iki šiandien galioja senas detalusis rajono planas, patvirtintas šiam mikrorajonui, berods, 1996 metais, tai čia kiekvienas sklype pakeitimas yra sudėtingas, nes reikia koreguoti ir tą detalųjį planą, ir ten tikrai yra sunku keisti paskirtį ir pan.“, – vardija M. Statulevičius.
NT ekspertas tęsia, kad didžioji dalis NT projektų, planuojamų Žvėryne, yra skirti prestižinio būsto segmento pirkėjams. Kita vertus, M. Statulevičiaus teigimu, šiame mikrorajone galima rasti nemažai senųjų medinių namų, kurie yra saugomi kultūros paveldo. Dalis jų, pasak pašnekovo, yra restauruoti, o kita dalis, kuriuose gyvena žemesnes pajamas gaunantys gyventojai.

„Dalis turto priklauso savivaldybei, dalis – mažesnes pajamas gaunantiems žmonėms, kurie nenori kraustytis, o paimti ir sutvarkyti tuos namus, yra labai sunku. Čia norisi ir miesto įsitraukimo, kad prasidėtų realūs pokyčiai, tvarkant medinę architektūrą. Šiaip rajonas nėra tankus, yra gan švarus, ramus, saugus, mėgstamas jaunų šeimų, kurios mėgsta pasivaikščioti, sportuoti, šalia juk yra Vingio parkas. Geri išvažiavimai yra iš Žvėryno, lengvai pasiekiamas miesto centras, Narbuto gatvė. Jungtys puikios. Aišku, čia multifunkcine prasme galbūt mažiau yra darbo vietų. Tai daugiau gyvenamas rajonas, labiau gyvybingas vakare, savaitgaliais, darbo dienomis. Bet jaučiamas jaukumas.“, – tikina M. Statulevičius.

Apie senuosius medinius namus kalba ir T. S. Kvainickas. Pasak jo, Žvėryno gyventojai tokie pat „margi“, kaip ir vietovėje esantys nekilnojamasis turtas. Senuose, kol kas dar nerekonstruotuose pastatuose reziduoja daugiau vyresnio amžiaus gyventojų. Nauja statyba yra ypač brangi, todėl įperkamą tik aukštesnes pajamas gaunančių vilniečių. Neintensyvi, tačiau tolygi plėtra lemia, kad rajone visada yra galimybė atsinaujinti gyventojų amžiui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (117)