Pirmasis individualių namų rajonas

Viktoras Račkovskis, nekilnojamojo turto (NT) bendrovės „Centro kubas“ direktorius, sakė, jog šiuo metu Tarandės rajone, panašiai, kaip ir kituose Vilniaus priemiesčiuose, vystomi mažaaukščiai projektai, dominuoja individualūs gyvenamieji namai ir kotedžai.

Neįrengtų butų ir namų kainos svyruoja tarp 870 ir 1200 eurų už kvadratinį metrą, o įrengtų – tarp 1200 ir 1700 eurų. Pasak eksperto, kainai daugiausia įtakos turi atstumas nuo pagrindinių gatvių ir paties objekto išskirtinumai.

Anot jo, šis rajonas patrauklus dėl pakankamai gerai išvystytos susisiekimo infrastruktūros: daugelis gatvių asfaltuotos, šalia esantis aplinkkelis garantuoja patogų susisiekimą su Vilniumi ir ramybę gyventojams.

V. Račkovskio nuomone, Tarandė, kaip ir kiti panašūs Vilniaus priemiesčių rajonai, patraukli ir šalia esančių miegamųjų rajonų gyventojams, kurie planuoja keisti butą į būstą su žemės sklypu.

„Reikia pastebėti, jog Tarandė buvo vienas iš pirmųjų rajonų, kuriame vystytojai pradėjo formuoti naujų individualių gyvenamųjų namų teritorijas. Matydami sąlyginę jo sėkmę, vystytojai pradėjo daugiau dėmesio skirti ir šalia esantiems Zujūnų, Avižienių, Bajorų ir kitiems rajonams“, – sakė NT ekspertas.

Rajonas buvo vystomas be vizijos

Pasak pašnekovo, Tarandei įtakos turėjo tai, jog jis buvo vienas pirmųjų naujų gyvenamųjų namų rajonų. Rajonas buvo vystomas be vieningos vizijos, kuri numatytų gyventojų patogumui būtinus sprendimus – infrastruktūrą pėstiesiems, darželius vaikams, mokyklas, prekybos centrus ir t.t.

Rajonui augant, šios problemos tik dar labiau išryškėjo. Nepaisant gero susisiekimo, išvažiuoti į pagrindinius kelius tampa sudėtinga dėl kilusių spūsčių. Centrą ir miegamuosius rajonus iškeitę į Tarandę naujakuriai susiduria su problemomis, kurių mieste patirti neteko – tai ribotas viešojo transporto pasirinkimas ir bendrų erdvių trūkumas.

„Šiandien vystytojai ir savivaldybė jau mato tai, jog gyventojams rūpi ne vien būstas, bet ir jį supanti aplinka ir bando šį poreikį patenkinti. Deja, bet kol kas stebimi problemų sprendimo procesai per silpni“, – aiškino V. Račkovskis.

Anot jo, didžiąją naujakurių ar galimų naujakurių dalį Tarandėje sudaro Vilniaus miesto miegamųjų rajonų gyventojai, kurie nusprendė pakeisti savo butą į nuosavą būstą su žemės sklypu. Nemažai projektų rajone yra nedidelio ploto ir itin konkurencingos kainos, kuri neretai būna panaši į buto. O tai patrauklu jaunoms šeimoms.

„Prieš kelis metus, kai Tarandės rajonas sparčiai augo ir tankėjo, paklausa čia buvo sumažėjusi. Nutiesus aplinkkelį, rajonas vėl tampo patrauklus smulkiems individualių namų vystytojams.

Visgi, šiandien Tarandėje vyrauja panašios kainos, kaip ir rajonuose, kurie gyventojams siūlo kompleksiškesnį patogumų paketą (Balsiai, Verkiai, Pilaitė). Todėl, mano akimis, galimi du keliai: arba vystytojai ir savivaldybė imsis greičiau spręsti rajono socialinės infrastruktūros problemas, arba Tarandėje šiandien vyraujančios kainos kris“, – kalbėjo V. Račkovskis.

Rajono perspektyvas vertina teigiamai

Arnoldas Antanavičius, NT analitikas ir įmonės „Real Data“ vadovas, įsitikinęs, jog Tarandė yra viena patraukliausių Vilniaus periferinių lokoacijų. Taip yra dėl kelių priežasčių: ne vienerius metus intensyviai plėtojamas rajonas, statoma infrastruktūra, tad šis rajonas vis labiau integruojamas į miestą. Be to, didelė dalis naujakurių yra jauni žmonės, šeimos su vaikais, tad yra susiformavęs geras gyventojų kontingentas. Kartu Tarandė yra šalia pagrindinių Vilniaus susisiekimo arterijų, tad jos nekamuoja tokia automobilių spūsčių problema, kaip kitus populiarius atokesnius Vilniaus rajonus. Be to, kainų lygis taiko į ekonominę klasę, tad būstas čia yra įperkamesnis, nei kur nors arčiau centro.

Analitiko nuomone, labiausiai šiam rajonui trūksta socialinės infrastruktūros bei vietų, kuriose žmonės galėtų leisti laisvalaikį. Piko metu susidaro dideli automobilių srautai, tad nepavyksta išvengti spūsčių, taip pat kur kas mažiau nei artimesniuose centrui rajonuose išplėtotas susisiekimas viešuoju transportu.

„Šio rajono perspektyvas vertinčiau gana teigiamai, nes artimiausiuose planuose yra numatyta spręsti kai kurias socialinės infrastruktūros ir susisiekimo problemas. Taip pat laisvuose sklypuose planuojami ne tik gyvenamieji, o kai kur ir komerciniai objektai, tad bus kuriamos naujos darbo vietos, rajono svarba bei integracija į miestą didės“, – rajono perspektyvas įvertino A. Antanavičius.

Reputacijai pakenkė ir didelė pasiūla

Pasak Audriaus Šapokos, „Ober-haus“ Būsto departamento vadovo, spartus Tarandės augimas prasidėjo prieš 10-15 metų. Anuomet Tarandė buvo stiprios vidutinės klasės individualių namų rajonas, kurį kai kas būtų galėjęs pavadinti netgi prestižiniu.

„Bet per paskutinius keletą metų Tarandės reputacija rinkoje sumenko. Sumenko ir dėl to, kad šalia Tarandės, aplinkiniuose rajonuose, Vilniaus miesto savivaldybė taip pat aktyviai pradėjo plėstis. Tarandėje kai kurie smulkūs plėtotojai išplėtojo daugiau sublokuotų individualių namų, daugiau kotedžų, atskirų individualių namų, todėl pasiūla padidėjo“, – sakė A. Šapoka.

Pasak pašnekovo, šiek tiek suprastėjo ir pačių būstų kokybė, sumažėjo jų plotai. Tarandė šiuo metu nelabai skiriasi nuo kitų periferinių rajonų ir čia daugiausia vyrauja ekonominės klasės būstas.

A. Šapokos nuomone, Tarandė naujakuriams yra patraukli tuo, kad turi gerą susisiekimą su miestu – tiek nuosavu, tiek viešuoju transportu. Čia taip pat nėra didelė gyventojų koncentracija, vyrauja individuali statyba, todėl tinka tiems pirkėjams, kurie nori matyti daugiau erdvės ir turėti mažiau urbanizuotą kaimynystę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)