Asbestas pavojingas tuo, kad jo nematomi oru sklindantys plaušeliai gali patekti į žmogaus plaučius, ten jie linkę kauptis ir ilgainiui sukelti sunkius susirgimus. Asbestinio šiferio galiojimo laikas skaičiuojamas 20 metų, o vėliau, prasidėjus sparčiam jo dūlėjimui, dėl aplinkos poveikio asbesto skaidulų tokio namo aplinkoje gali gerokai padaugėti. Tačiau dar daugiau jų pasklis, jeigu tokį stogą keisime nemokšiškai ar neatsakingai. Kitaip sakant, bėgdami nuo vilko galime užšokti ant meškos“, – pranešime spaudai sako pavojingąsias atliekas tvarkančios bendrovės „Toksika“ generalinis direktorius Arūnas Dirvinskas.

Jis atkreipia dėmesį, kad Tarptautinis vėžio tyrimo centras asbestą, kaip vėžį sukeliančią medžiagą, į kancerogeninių medžiagų sąrašą įtraukė dar 1976 metais. Lietuvoje lygius ir banguotus asbesto turinčius cementinius šiferio lakštus naudoti statomuose ir remontuojamuose gyvenamuosiuose namuose ir visuomeninės paskirties pastatuose (ligoninėse, mokyklose, vaikų darželiuose ir kt.) uždrausta jau nuo 2000 metų. O nuo 2005 metų visose Europos Sąjungos šalyse, tarp jų – Lietuvoje, uždrausta naudoti asbestą bei jo turinčius gaminius.

Kad žmonės palaipsniui apsišvarintų ir apsisaugotų nuo neigiamo asbesto poveikio, šiose šalyse yra įgyvendinamos asbesto šalinimo programos, gyventojams iš dalies kompensuojant naujiems stogams įsirengti skiriamas išlaidas. Kiti keičia senus stogus, matydami, kad jie susidėvėjo ir kad taisyti jų nebėra prasminga. Tačiau A. Dirvinskas pastebi, kad keisdami pavojingą stogų dangą naują žmonės, deja, nesilaiko saugos taisyklių, šitaip padidindami asbesto keliamą pavojų.

Ką daryti, kad keičiant asbestinę šiferio dangą apsisaugotume nuo asbesto keliamo pavojaus? Pavojingųjų atliekų tvarkymo bendrovės „Toksika“ vadovas primena pagrindines asbestinio šiferio stogų keitimo taisykles.

Keisdami seną asbestinio šiferio dangą nauja:

1. Atitverkite ir pažymėkite vietas, kuriose yra asbestinio šiferio. Naudokite ženklą „Atsargiai asbestas!“

2. Drėkinkite vandeniu šiferį, prie kurio liečiatės keisdami stogo dangą. Tai neleis sklisti oru pavojingoms asbesto skaiduloms.

3. Jokiu būdu nelaužykite asbestinio šiferio. Lūžtant lakštams nematomi asbesto plaušeliai pasklinda plačiai ir dideliu greičiu.

4. Nuėmę asbestinio šiferio dangą, nemėtykite šio šiferio lakštų. Ypač didelis pavojus pasklisti asbesto plaušeliams jūsų aplinkoje kils, jei mėtysite dangos lapus iš aukštai.

5. Net nebandykite senos šiferio dangos panaudoti vietoje skaldos keliui remontuoti. Nuolat judinami seno šiferio gabaliukai gali tapti ilgalaikiu taršos šaltiniu jūsų aplinkoje!

6. Nešluokite smulkių šiferio atliekų. Joms surinkti tiks specialus siurblys ar filtras.

7. Supakuokite asbestinio šiferio atliekas į sandarias pakuotes. Rekomenduojama jas sudėti į 0,2 mm plėvelės storio maišus po 30 kg.

8. Senos stogo dangos atliekas vežkite tik į tam skirtas specialias aikšteles.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)