1. Sentimentali netvarka

Tai – jūsų vaiko darbeliai iš darželio, mokyklos laikų, nelabai vykusi brangios tetos dovana, sveikinimo atvirukai, atspausdintos atostogų nuotraukos.

„Tokiais daiktais pasidžiaugiama juos gavus, o paskui jie pamirštami ir atrandami tik ieškant kokio nors pražuvusio daikto“, – teigia sertifikuota profesionali tvarkymo meistrė, kompanijos „Best Results Organizing“ (Tenesio valstija, Čatanugos miestas) vadovė.

Kaip tokio tipo netvarką pašalinti:

„Švelniai“, – teigia profesionali patarėja tvarkos klausimais Felice Cohen iš Niujorko. Ji prašo klientų papasakoti jai su daiktu susijusią istoriją.

„Paskui paaiškinu, kad istorija liks gyvuoti ir be daikto“, – sakė ji.

Namų tvarkymo paslaugas teikiančios kompanijos „Organize2Harmonize“ Los Andžele įkūrėja Robyn Reynolds pataria kaupti prisiminimus, o ne daiktus. Fotografuokite ir išsaugokite nuotraukas elektroniniu formatu arba pasidalinkite jomis socialiniame tinklalapyje.

2. Skaudžius prisiminimus žadinanti netvarka

Tai – vestuvinė suknelė po skyrybų, pikti tėvų rašteliai, sulūžusi mirusios senelės supamoji kėdė ir pan.

Spinta

Kaip tokio tipo netvarką pašalinti:

Knygą apie tvarkymąsi „Making Space, Clutter Free“ („Daugiau erdvės, mažiau netvarkos“) rašanti ir konsultuojanti tvarkymosi klausimais Tracy McCubbin pataria peržiūrėti turimus daiktus, nebetinkamus naudojimui išmesti, o dar gerus padovanoti tiems, kam jų labiau reikia. Taip daiktams suteikiama nauja prasmė, „užuot palikus juos dūlėti namuose, užimant vietą ir žadinant skaudžius prisiminimus“.

3. Klaidingų įsitikinimų sukelta netvarka

Tai – bet kokie daiktai, kuriuos laikote, nes brangiai už juos mokėjote. Pagal ekonomikos teoriją, tokius daiktus pasiliekame tik todėl, kad jie brangiai kainavo (nors dabar nėra naudingi, tik be reikalo užima vietą).

Pirkiniai

Kaip tokio tipo netvarką pašalinti:

„Kartais pakanka tiesiog pripažinti, kad padarėte klaidą, – sako T. McCubbin. – Reikia sąmoningai sau pasakyti: „Na, išleidau šiam daiktui pinigų, bet tikrai jo nenaudosiu.“ Arba: „Mano gyvenimas, pasikeitė, dabar šis daiktas tapo našta.“

Su daiktu bus lengviau atsisveikinti, jeigu padovanosite tam, kam labiau jo reikia, paaukosite labdarai. Jeigu turite laiko ir energijos, galite parduoti daiktą internetu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)