Štai keli svarbiausi su neutraliomis spalvomis susiję faktai ir patarimai, kaip lengvai jas įkurdinti savo namuose.

Neutrali spalva – kas tai?

Neutralia spalva – rami, neryški, neintensyvi. Tai visi kreminiai, rusvi, dramblio kaulo atspalviai, juoda, balta ir pilka spalvos. Tokie spalviniai sprendimai darniai įsilieja į aplinką, praktiškai išnyksta kambarių ir erdvių fone. Būtent dėl šios priežasties neutralios spalvos puikiai tinka drąsių spalvų ar raštų elementams išryškinti, nes paprasčiausiai su jais nekovoja dėl žmonių dėmesio.

Ar žalia – neutrali?

Techniškai ne, tačiau gausu su ja susijusių spalvų – pilkai žalia, šokolado ruda, tamsiai mėlyna, pilkai rožinė, kurios pasižymi neutraliems atspalviams būdingomis savybėmis interjere. Iš esmės visos natūralios gamtos spalvos ir tokios medžiagos kaip nedažytas ir neapdirbtas medis, oda, versta oda yra neutralios.

Gamtoje žalia spalva dominuojanti, mūsų akys prie jos įpratę, tad ji tikrai labiau ramina nei, pavyzdžiui, raudona ar violetinė (kurios, beje, labai tinka prie žalios). Žinoma, šiuo atveju nekalbame apie žaliosios citrinos žalumą ar elektrinę žalią. Tamsi alyvinė ar visi pilki žalios atspalviai puikiai tinka raminančiam ir akis ilsinančiam bei harmoniją spinduliuojančiam interjerui (juo labiau, kad šias spalvas skolinamės iš miško paletės).

Neutralios spalvos

Kokios natūralios spalvos geriausiai tinka svetainei?

Balta – bene populiariausia svetainės erdvės spalva, nes tinka viskam ir su viskuo (tiesiogine to žodžio prasme). Balta atriša rankas drąsiau rizikuoti su spalvomis meno kūriniuose, balduose ir interjero detalėse. Svarbu nepamiršti, kad balta baltai nelygi. Renkantis tiek baltą, tiek kitas neutralias spalvas, labai svarbu atsižvelgti į natūralios šviesos situaciją. Tokiu atveju, jei svetainė gauna daug dienos šviesos, galite drąsiai rinktis skaisčią šaltesnių tonų baltą.

Jei patalpoje mažai langų ir kliaujatės dirbtiniu apšvietimu, rinkitės šiltesnius atspalvius: kreminę, rausvai pilką, švelniai pilką ir kitas. Juk nenorite, kad jūsų svetainė atrodytų pernelyg sterili ir be gyvybės? Todėl ir reikia šiek tiek pigmento.

Kokios neutralios spalvos optiškai padidina erdvę?

Lengvesnės ir šviesesnės neutralios spalvos padės į kambarį pritraukti daugiau šviesos, tad patalpa atrodys didesnė. Rinkitės šviesiai pilką ar smėlio spalvą. Be to, galite išbandyti neutralų savo mėgstamos spalvos variantą: švelni rožinė, blanki mėtų, levandų ar net šviesiai mėlyna.

Neutralios spalvos

Kokios spalvos dera su neutraliais atspalviais?

Su neutraliomis spalvomis dera visos spalvos, net ir kitos neutralios. Čia ir slypi dekoro neutraliomis spalvomis paslaptis. Jos tarsi atspirties taškas dekoruojant bet kurią erdvę – kartais tereikia pakeisi tokios erdvės tekstilinius elementus bei aksesuarus, ir ji atgimsta naujai. Ryškios ir drąsios spalvos neutralių fone atrodo dar šauniau. Galite rinktis bet kurią spalvų paletę – tiek šiltų, tiek šiltų atspalvių.

Kokie dekoro stiliai dera su neutraliomis spalvomis?

Neutralios spalvos – nepretenzinga klasika, tai puikus pagrindas bet kuriam dekoro stiliui.

Kaip pagyvinti neutralias spalvas ir išvengti nuobodulio prakeiksmo?

Paprasčiausiai įliekite daugiau spalvos ir raštų! Viename interjere galima išbandyti kone visas įmanomas neutralių spalvų kombinacijas ir derinius. Neutralių spalvų sluoksniavimas gali virsti netikėtai stilingu sprendimu. Tik nepamirškite žaisti faktūromis, puikiai dera mezginiai, dirbtinio kailio apklotai, austi daiktai ir net metalo užuominos. Nuobodu? Niekada.

Neutralios spalvos

Patarimai tamsių neutralių spalvų gerbėjams

Jei norite, kad jūsų namai būtų itin jaukūs, sienoms rinkitės tamsias neutralias spalvas. Kuo daugiau natūralios šviesos patalpa gauna, arba kuo ji didesnė, tuo smagiau jausitės šlapio asfalto, juoda, tamsiai mėlyna ar tamsiai alyvine spalva išdažytų sienų apsuptyje. Tamsios neutralios spalvos taip pat puikiai tinka kilimams ar sofoms (ne tik gražu, bet ir praktiška, nes ne taip į akis krinta dėmės).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)