Skaičiuojant, kad vienam ten plušančiam žmogui reikia maždaug 10 kvadratinių metrų ploto, tai 20 tūkst. naujų modernių darbo vietų. Tiek per metus Vilniuje nesukuriama ir vystytojai net neslepia, jog užpildant šias erdves jie sieks pervilioti klientus iš jau veikiančių senos sovietinės statybos administracinių pastatų.

Apie tai, ar Vilniuje neatsiras apleistų ir niekam nereikalingų senos statybos pastatų – vaiduoklių, kalbamės su DELFI redakcijoje viešėjusiais nepriklausomu NT ekspertu, „Realdata.lt“ direktoriumi Arnoldu Antanavičiumi ir „Eikos“ generaliniu direktoriumi Domu Dargiu.

Atiminėja klientus

„Biurų statome pakankamai daug ir turiu prisipažinti, kad prieš pusantrų metų dėl būsimos biurų plėtros buvau gana skeptiškas, jog visiems pavyks rasti nuomininkus. Galvojome, kad keletą metų naujų patalpų nebereikės. Rinka bus užpildyta. Taip nenutiko Tačiau paaiškėjo, kad įmanoma išnuomoti po 150 tūkst. kvadratinių metrų naujų pastatų per metus“, – aiškina D. Dargis ir sako, kad, pavyzdžiui, „Eika“ šiandien pradėjo projektą, kurį baigs tik 2019 m.,Su pagrindiniais būsimais nuomininkais jau pasirašytos sutartys.

„Eikos“ vadovas sako, kad šiandien Vilniuje trūksta gerų administracinių pastatų. Todėl tokių objektų paklausa pakankamai didelė. Į naujus kokybiškus pastatus keliasi įmonės, kurios iki šiol buvo įsikūrusios senuose administraciniuose pastatuose. Daugėja užsienio įmonių.

Dabar ekonomikos pakilimas ir vietinės įmonės kasmet didina darbuotojų skaičių. Kovoje dėl žmonių jau reikia siūlyti ir atitinkamas darbo vietas. Reikia geresnių pastatų su patogiu parkavimu, vietomis dviračiams, dušais, poilsiui skirtomis terasomis.

„Tokie projektai patrauks klientus iš senų biurų“, – iš kur ateis daugiau klientų sako D. Dargis.

A. Antanavičiaus duomenimis, vien pernai Vilniuje atsirado 14 tūkst. naujų darbo vietų.

„Pernai, skaičiuojant pagal naujai atidarytų verslo centrų metų buvo pasiektas rekordas. Šiemet rinkai bus pasiūlyta dar daugiau biurų. Tačiau jie kol kas užpildomi užsienio ir vietos įmonių“, – skaičiuoja A. Antanavičius.

Paklausios vietos

Ekspertas sako, kad skirtingai nuo to, kas vyksta būsto rinkoje, grėsmių komercinio nekilnojamojo turto rinkoje mažiau. Čia dirba praktiškai tik profesionalai, rinkos senbuviai, kurie turi pakankamai resursų net jei nuomininkų reikės kurį laiką palaukti.

„Nors projektų pradėta pakankamai daug, tačiau matome ir kitą tendenciją – statybos vėluoja. Be to, čia konkurencija tarp vystytojų mažesnė, nes naujokai į šį segmentą neateina. Tokios įmonės mieliau imasi statyti būstą “, – dėlioja D. Dargis.

D. Dargis, sako, kad seni pastatai, kurie nebetenkina naujų nuomininkų, bus arba rekonstruojami, arba lyginami su žeme. Jei tai miesto centras ar jo prieigos, teritorija bus patrukli ir neliks be dėmesio.

„Kol rinka kyla, investuotojai ieško patrauklių vietų Senamiestyje, kur galima statyti ar keisti pastatų paskirtį. Pastatai bus pritaikomi kitai paskirčiai ir įgaus didesnę vertę nei turėjo senos statybos pastatas“, – sako A. Antanavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)