Svarbus ne tik vaizdas

Įrengiant fasadą labai svarbu įvertinti, kokią įtaką jis daro būsto mikroklimatui, teigia „Baumit“ techninių projektų vadovas Edvardas Labakojis.

„Gera savijauta ir sveikas patalpų mikroklimatas yra bene pati svarbiausia savybė, kuri namą paverčia namais. Pasirūpinus tuo, galima pagalvoti ir apie energetinį pastato efektyvumą bei estetinį grožį. Namo sienos ir jų izoliacinė medžiaga bei išorinis fasadas yra vieni pagrindinių elementų, darančių įtakią minimiems dalykams. Pasirinkę tinkamą šilumos izoliaciją ir fasado apdailą užsitikrinsite malonų mikroklimatą ištisus metus, sumažinsite šildymo išlaidas, išvengsite temperatūros skirtumų, apsisaugosite nuo išorės drėgmės ir užskirsite kelią pelėsiui“, – nurodo specialistas.

Egzistuoja daugybė fasado įrengimo būdų, kurie skiriasi ne tik dėl pasirinktų medžiagų, bet ir jų kiekio ar įrengimo eigos. Atsižvelgiant į tai, kad apšiltinant fasadą padarytos klaidos gali nulemti kitas problemas, pasak E. Labakojo, reikėtų rinktis kokybiškas ir kartu derančias medžiagas, o apšiltinimo darbus atlikti nuosekliai.

„Renkantis sistemą atsakingi gamintojai visada teikia konsultacijas, taip pat teikia visokeriopą techninę priežiūrą fasadą šiltinant. Taigi, žmogus nelieka vienas su iškilusiais klausimais ar nekompetentingais, kartais ir nesąžiningais statybininkais“, – tvirtina E. Labakojis.

Svarbu laikytis gamintojų nurodymų

Specialistas akcentuoja, kad gamintojų nurodymų laikytis yra labai svarbu. Skūpūs moka du kartus – tai patvirtinta taisyklė, galinti nulemti, kaip dažnai teks vykdyti atnaujinimo darbus. Pasak E. Labakojo, fasadas gali išlikti kokybiškas net 25 metus, tačiau tik tuo atveju, jei įrengiant fasadą bus laikomasi visų gamintojo nurodymų.

„Reikia suprasti, kad nurodytas eksploatavimo laikas nėra garantija, kurią suteikia gamintojas, tai – tik ekonomiškai pagrįstas pagrindas, padedantis apsispręsti ir pasirinkti atitinkamus produktus. Kaip bebūtų apmaudu, bet net įrengus kokybiškiausią sistemą netinkamai, jos taisymas gali būti brangus, todėl labai svarbu, kad tai darytų patikimi ir savo darbą suprantantys specialistai. Pastarieji žino, jog šiltinant pastatus visuomet reikia rinktis vieno gamintojo medžiagas ir produktus, sudarančius darnią sistemą. Daugelio gamintojų siūlomos sistemos skirstomos pagal tai, kokia šiltinamoji medžiaga naudojama.“

Dažniausiai pasitaikančios klaidos

E. Labakojo teigimu, apie klaidas, kurias daro žmonės įrenginėdami savo būstų fasadus, galima parašyti dvi storas knygas – viena knyga būtų apie tai, kaip reikia teisingai apšiltinti namo fasadą, o antra knyga būtų apie tai, kaip nereikia to daryti. Jo nuomonė apie tai, kas turėtų atlikti fasado įrengimo darbus, gana griežta.

„Dažnai tenka sutikti fasadų apšiltintojus, kurie giriasi, kiek daug metų jie jau šiltina fasadus. Deja, galiu pasakyti, kad tai ne visada yra privalumas, nes dažnai tokie „meistrai“ yra savamoksliai. Paklausus, kur išmoko šio amato, atsako, kad pradėjo kartu su kaimynu, draugu ar giminaičiu ir taip išmoko. Nesakau, kad tai blogas mokymosi būdas, mokytis pas gerą meistrą tikrai didelė sėkmė. Bet, deja, gerų meistrų nėra daug, o ir mokyti jie nelinkę, nes reikia dirbti ir užsidirbti. <...> Ne visada kaltas statybininkas, dažnai jis tik atlieka darbus. Galima pasakyti, kad supranta, ką daro ir kodėl tai reikia daryti būtent taip. Klaidas verčia daryti patys užsakovai ar įmonių vadovai dėl taupymo, kad pardavus namą liktų daugiau pelno. Taupant tokiu būdu naudojamos pačios pigiausios medžiagos, dažnai net neskirtos tokiems darbams, taupoma naudojant prastos kokybės pagalbines priemones (kampus ir kitus profilius)“, – teigia E. Labakojis.

Remdamiesi specialisto patarimais galite pastebėti ar kokybiškai atliekami jūsų būsto fasado darbai. Dažniausiai pasitaikančios klaidos, pasak E. Labakojo, anksčiau ar vėliau „išlenda į šviesą“.

„Dideles pasekmes gali sukelti šiltinimo medžiagų, kurios neatitinka joms keliamų reikalavimų, naudojimas. Šiltinimo sistema įrengiama kombinuojant įvairių gamintojų mišinius, o baigiamoji danga, dekoratyvinis tinkas, dedamas geros kokybės, taip bandant apgauti klientą. Dažnai taupoma šiltinimo medžiagų sąskaita, klijai tepami labai plonai ir siaurai, o kartais net tik keletu taškų. Klijuojant tokiu būdu sistema visiškai netenka prasmės, ji bus tik laikinai graži, bet nešilta. Toliau, labai nuploninamas armavimo sluoksnis, o dar didesnė blogybė, kai pirmiausiai ant šiltinimo medžiagos uždedamas armavimo tinkliukas ir tik tada armavimo mišinys. Tokiu atveju tinkliukas visiškai neatlieka savo funkcijos.

Naudojami profiliai, kurie neskirti naudoti tose vietose – tai daroma dėl nežinojimo arba taupant. <...> Pasitaiko, kai norint sutaupyti fasadiniai tinkai yra tonuojami vidaus dažams skirtais pigmentais. Toks fasadas labai greitai atrodys tiesiog apgailėtinai.

Dažnos klaidos aplink langus, kai šiltinimo medžiagos sudūrimo siūlės sutampa su lango kraštu, neatliekamas įstrižas armavimas arba jis atliekamas toliau nuo kampo ir tokiose vietose atsiranda skilimai. Dažna bėda neįstiklintuose balkonuose, kai šiltinimo medžiaga tiesiogiai remiasi į betoninę balkono plokštę, o lietaus ar tirpstančio sniego vanduo gali netrukdomai gertis į šiltinimo medžiagą, armavimo mišinį ir dekoratyvinį tinką. Netrukus tinkas tokiose vietose pradeda trupėti. Klaidų tikrai yra dar daugiau nei čia minėjau, bet svarbiausia, kad jei padarei klaidą, nesigėdink prisipažinti ir mokėk ją ištaisyti. Kitą kartą jos jau tikrai nepadarysi“, – praktiniais patarimais dalijasi specialistas.

Medžiagas siūlo rinktis ir pagal biudžetą

„Eternit Baltic“ techninių sprendimų ir produktų vystymo vadovas Egidijus Gečas įsitikinęs, kad namo fasadas – tai ne tik priešakinė pastato dalis su savo paskirtimi ir funkcijomis, bet ir statinio „veidas“.

Tačiau rinkdamiesi medžiagas fasadams turėtumėte skirti dėmesį mažiausiai priežiūros ir papildomų išlaidų reikalaujančioms priemonėms, nepamiršti ekonomiškai subalansuoti ir pagrįsti savo pasirinkimą, mano specialistas. Kalbėdamas apie išlaidas, patiriamas įrenginėjant fasadą, E. Gečas nurodo, kad tam reikalingą pinigų sumą reikia nustatyti pagal savo galimybes. Namas tarnauja žmogui, o ne atvirkščiai – mano E. Gečas.

Anot jo, norint sukurti išskirtinį fasadą būtina domėtis naujais sprendimais, pažangiomis technologijomis ir medžiagomis.

„Statybų pramonė, kaip ir daugelis kitų sričių, sparčiai tobulėja atsižvelgdama į vartotojų poreikius bei pateikdama vartotojams aibes naujovių. Ieškant naujovių rekomenduočiau neapsiriboti vien parodomis Lietuvoje, puikių idėjų galima parsivežti iš kelionių kitose šalyse. Gal kartais kur kas paprasčiau panaudoti puikų matytą sprendimą, o ne išradinėti tai, kas jau sukurta“, – rekomenduoja E. Gečas.

Darbų eiga

Jei nusprendėte, kas įrengs jūsų fasadą ir kokiomis medžiagomis jis bus įrengiamas, tai dar ne viskas. Labai svarbu, kokia fasado įrengimo darbų eiga, dėl to sutaria abu specialistai. Anot E. Gečo, prieš planuojant darbus svarbu įvertinti nurodytas statinio ypatybes.

„Norint statinį apšiltinti, pirmiausia būtina įsivertinti jo būklę (jei tai renovuojamas pastatas). Jei statinys statomas naujai, būtina atkreipti dėmesį į daug aspektų: statinio paskirtį ir energetinio naudingumo klasę, šiltinimo medžiagų technines charakteristikas bei panaudojimo galimybes, santykį tarp medžiagų kainos, kokybės ir ilgaamžiškumo, eksploatacines savybes ir t.t. Šiuo atveju dažniausiai kompetetingus sprendimus padeda pasirinkti projektuotojai, konstruktoriai ar architektai, kaip ir renovuojant daugiabučius pastatus. Jei renovuojamas individualus statinys, dažniausiai įtaką darančių specialistų grandinė kur kas ilgesnė, prisideda ir statybininkai su prekybininkais.

Dažnai medžiagų pasirinkimą lemia ir biudžeto limitas, o kartais priešingai – yra noras žengti kartu su draugiškais aplinkai, inovatyviais sprendimais, mažinančiais aplinkos užterštumą, mažinančiais anglies dvideginio emisiją, naudojantis valstybės remiamomis programomis. Įprastai pastato šiltinimas atliekamas tada, kai eksploatacinės išlaidos ženkliai viršija ekonomiškai pagrįstas būsto išlaidas arba fasade naudojamų medžiagų fizinė būklė nebetenkina vartotojo. Taigi, norint atlikti fasado šiltinimą, būtina atlikti visų anksčiau paminėtų kriterijų vertinimą“, – pataria specialistas.

Visgi net ir pasinaudojus specialistų paslaugomis, E. Gečo teigimu, fasadą reikės atnaujinti dėl kelių priežasčių: medžiagos praranda estetinę išvaizdą, prastesnės kokybės apdaila nusidėvi.

„Deja, tai neišvengiama ir tik laiko klausimas, kada fasadą teks perdažyti arba bent nuplauti, jei tai buvo tinkuotas fasadas. Jei apdaila iš įvairiais būdais apdorotų medinių lentų – dažniausiai reikalingas tik perdažymas. Geresnėmis eksploatacinėmis savybėmis ir produktų ilgaamžiškumu pasižymi vėdinami fasadai su fasadinėmis plokštėmis, plokštelėmis, plytelėmis, kasetėmis ir kitomis medžiagomis, kurios neturi tiesioginio kontakto su šiltinimo sluoksniu, o tarp fasado apdailos ir šiltinimo sluoksnio įrengtas ne mažesnis nei 25 milimetrų dydžio oro tarpas, per kurį vyksta susikaupusios drėgmės ar kondensato vėdinimas“, – pataria E. Gečas.

Kalbėdamas apie tai, kokias fasadų įrengimo klaidas dažniausiai jis pastebi, E. Gečas sako, kad viena iš didžiausių ir dažniausiai pasitaikančių klaidų, kurias daro be patyrusių specialistų fasadą įrenginėjantys žmonės, yra laiko patikrintų dalykų nepaisymas.

„Nesilaiko technologinių rekomendacijų, neįsigilina į medžiagų eksploatacines savybes, naudoja neidentifikuoto gamintojo arba pasibaigusio garantinio laikotarpio medžiagas. Dažnai renkasi pigiausius produktus, nevertindami medžiagų eksploatacijos laikotarpio. Nevertėtų tikėtis gero rezultato dirbant su prastos kokybės medžiagomis“, – pabrėžia specialistas.

Ar fasadą įmanoma įrengti be specialistų pagalbos, E. Gečas tiksliai atsakyti negalėtų. Pasak jo, pasisekė tiems, kas sugeba atlikti šiuos darbus arba pažįsta specialistus, tačiau vis tiek įvardina kelis su tuo susijusius niuansus.

„Remiantis patirtimi, patartina geriau kreiptis į kompetetingus specialistus tam, kad išvengtumėte nereikalingo streso, netgi specialių įrankių pirkimo, kurių galbūt daugiau ir nepanaudosite, medžiagų sugadinimo, nekokybiškai įgyvendinto renovacijos ar fasado remonto projekto. Be abejo, rinkoje yra nemažai medžiagų, kurių instaliavimui nereikia ypatingų žinių, tokiu atveju gali padėti ekspertų patarimai arba informacija iš interneto“, – nurodo E. Gečas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)