Misija – patekti vidun

Kenkėjų kontrolės ekspertai „Dezinfa“ neseniai gavo iškvietimą iš gartraukio pašalinti žiurkę, rašoma pranešime spaudai. Toji daugiabučio namo virtuvėje, negalėdama ištrūkti iš įrenginio, cypė ir draskėsi tris dienas.

„Pelės ir žiurkės rudenį kelia daug rūpesčių. Itin šilti orai vasarą ir pakankamas kiekis maisto lėmė didelį pelių ir žiurkių prieaugį, juntamas išaugęs pelių ir žiurkių aktyvumas. Beje, jei žiemos orai vėl bus gan šilti, graužikai išliks aktyvūs ir pasibaigus kalendoriniam rudeniui“, – kalba Liutauras Grigaliūnas.

Puikios alpinistės – pelės

Į mūsų namus pelės ir žiurkės gali patekti pačiais įvairiausiais būdais: per atviras duris, langus, plyšius sienose ir grindyse, ventiliacijos angas, vamzdžiais ir kt.

Klientė iš Kauno rajono pasakojo, kad su pelėmis, užplūstančiomis baigiantis vasarai, teko kovoti ne vienerius metus. Pasirodo, šie graužikai pasižymi unikaliu sugebėjimu laipioti, tad patekti į mūsų namus joms vieni niekai.

„Gyvename nuosavame dviejų aukštų name. Daug metų prie pat namo augo vynuogės. Viršutinės jų šakos buvo pasiekusios net antrojo aukšto langus. Džiaugėmės vynuogių derliumi, tačiau rudens ir žiemos sezonai virsdavo košmaru dėl pelių. Spąstai, klijai, liaudies patarimai – išbandėme viską, tačiau tik tada, kai iškirtome vynuogę, pasibaigė mūsų problemos su nepageidaujamais graužikais“, – pasakojo moteris.

L. Grigaliūnas patvirtina, kad pelės yra puikiai prisitaikiusios įveikti net ir didesnius aukščius, ypač jei susiklosto palankios sąlygos: šiuo atveju vynuogių šakos prie pat namo.

„Tenka tik agailestauti, tačiau dideli, šakoti medžiai ar krūmai prie namų daro mums meškos paslaugą. Ypač tai pasakytina apie įvairius vijoklius, kuriais pelės atvėsus orams suguža į patalpas per atvirus langus. Nepamirškime, kad pelės taip pat yra labai šoklios. Taigi patartina tokius augalus sodinti toliau nuo namų arba bent ne po langais“ – situaciją komentuoja L. Grigaliūnas.

Ar pelės įsitaisė ir pas jus?

Jei virtuvėje netoli maisto produktų, aplink kriauklę ir kitose namų vietose pastebite ryžio dydžio juodų išmatų, jei girdisi krebždėjimas sienose arba lubose, o patalpose tvyro nemalonus į amoniaką panašus kvapas, jei pastebėjote skylių sienose, grindjuostėse, o laidai arba / ir maistas pragriaužti, tikėtina, kad erdve dalijatės su pelėmis.

Sprendimo būdai

Jei namuose susidūrėte su pavienėmis pelėmis, kartais pakanka tik spąstų, specialių klijų ar nuodų stotelių prie namų, tačiau kilus bent menkam įtarimui, kad namuose apsigyveno daugiau graužikų, patartina kreiptis į kenkėjų kontrolės specialistus.
„Kad ir koks kiekis graužikų apniko jūsų namus, rekomenduojame dėl sprendimo būdų pasitarti su specialistais. Iš praktikos žinome, kad netinkami metodai, neteisingas pirktinių priemonių naudojimas arba net nepakankamas dėmesys kenkėjų naikinimui gali sukelti dar daugiau bėdų. O kiekvienas nevaldomas užkrėstumas kelia pavojų tiek gyventojams, tiek naminiams gyvūnams ir aplinkai“, – patirtimi dalijasi L. Grigaliūnas.

Prevencija, prevencija ir dar kartą prevencija

Kovoje su graužikais pagrindinis faktorius yra prevencija. L. Grigaliūnas atkreipia dėmesį, kad norint apsaugoti namus nuo pelių ir žiurkių, jau dabar reikia imtis namų sandarinimo darbų, taip pat svarbu susitvarkyti daugiabučių rūsius ir bendro naudojimo patalpas, laikytis tvarkos ir švaros.

Sienas, grindis, net pastoges geriausia sandarinti betonu, metalinėmis detalėmis, kurias graužikams būtų sunku perkasti. Ypatingą dėmesį reikėtų skirti sandėliukams ir rūsiams, kuriuose dažnai tarp įvairių nenaudojamų rakandų, rūbų, popierių ir kitų medžiagų apsistoja pelės, ten veisiasi ir vėliau traukia į gyvenamąsias patalpas.

Pažymėtina, kad pelės gali pralįsti net per monetos dydžio skylę, todėl sandarindami namus turėtume būti itin atidūs, kruopščiai apžiūrėti visus kampus, ventiliacijos angas, ertmes aplink vamzdžius, radiatorius, langus, duris ir kt.

Beje, pelės maitinasi apie 15–20 kartų per dieną, todėl lengvai sudoroja didelius kiekius maisto. Tad būtina visas maisto atsargas spintelėse reguliariai peržiūrėti, birius produktus laikyti sandariuose plastiko, stiklo ar metalo induose. O jei peles naikinate biriais nuodais, juos reikėtų berti net keliose vietose. Taip pat rekomenduojama statyti specialias nuodų stoteles namų išorėje – pasimaitinę lauke, kenkėjai nesibraus į patalpas.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad prevencija, kompleksiniai sprendimai padeda efektyviau kovoti su kenkėjais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)