Dizaineriai ne tik pataria, kokius baldus ir dekorą parinkti, kaip juos išdėstyti erdvėje, bet ir žino, kaip teisingai išdėstyti visas komunikacijas, perdangas ir kaip tai pavaizduoti techniniame plane darbininkams, rašo the-village.ru.

Projekto techninė užduotis. Projekto pradžia

Neatsitiktinai šį punktas atskirai išskirtas dizaino projekte. Jei prašote dizainerio sukurti gražų, funkcionalų interjerą, jis atliks šią užduotį, pasiūlys kelis variantus. Interjeras bus funkcionalus ir gražus, tačiau jis nebūtinai jums patiks, juk visi turi savitą suvokimą, matymą. Kad projektas būtų iš tiesų patogus, gražus ir realizuojamas, jūsų techninėje užduotyje turi būti:

-nuostatos visiems šeimos nariams,

-minimalūs reikalavimai dėl baldų kiekio ir tipo kiekvienoje zonoje,

-pavyzdžiai (vaizdiniai) su elementais, kurie patinka, ir su elementais, kurie nereikalingi,

-informacija apie techninius sprendimus (išmanus ir protingas namas, ventiliacija, signalizacijos),

-projekto biudžetas.

Vienas iš svarbiausių dalykų šiame etape – suderinti tarpusavyje visus išvardintus punktus. Jei yra koks nors konfliktas, pavyzdžiui, tarp norų ir biudžeto, mes nepradedame dirbti su dizaino projektu. Patyręs dizaineris gali preliminariai pasakyti, ką galima realizuoti su užsakovo skirtu biudžetu, o kas niekaip nepavyks.

Planas

Plano schema – brėžinys, vaizdas iš viršaus, baldų ir sienų išdėstymas. Remdamasis reikalavimais baldams ir dienotvarkei, dizaineris gali patogiai suplanuoti buitį. Patogu bus ne pagal kokius nors abstrakčius kriterijus, o atsižvelgiant konkrečiai į visų šeimos narių dienotvarkę.

Planuojant reikia turėti omenyje ir biudžetą. Sumanus dizaineris šiuo etapu pateiks standartinius saugojimo sistemų dydžius – pavyzdžiui, nestatys spintų, kurias reikėtų gaminti pagal užsakymą dėl individualių sudėtingų dydžių. Jis labiau laikysis standartų, kad realizuojant užsakovas nesusidurtų su didelėmis išlaidomis.

Dizaineris žino, kad, pavyzdžiui, papildomi 10 cm virtuvėje gali padidinti jos kainą 20–40 proc. Dizainerio užduotis – rasti kainos ir kokybės balansą. Naudojant standartinius dydžius, bus galima pasirinkti brangesnes ir kokybiškesnes apdailos medžiagas, nei užsakant už tuos pačius pinigus nestandartinius gaminius iš panašios kokybės medžiagų.

Eskizai ir apimtis

Įprastai eskizai atrodo kaip paprasti 3D formato brėžiniai, pagal kuriuos galima įsivaizduoti interjero apimtį. Čia kertiniai dalykai yra stilius ir piešiniai iš projekto techninės užduoties. Dizaineris, žinodamas, kokios formos patinka ir kokios nepatinka užsakovui, siūlo eskizų variantus. Čia svarbu tai, kad eskizai turi būti realizuojami.

Kai dizaineris piešia eskizus, jau siūlo kažkokius konkrečius dirbinius biudžeto rėmuose. Žinoma, tai nereiškia, kad dizaineris šiuo etapu iš karto parinko visas medžiagas ir baldus iš IKEA, jei pagal biudžetą ir poreikius pageidaujama baldų iš masyvo. Ir atvirkščiai. Viena iš dizainerio užduočių – rasti aukso vidurį ir siūlyti realizuojamas idėjas.

3D vizualizacija ir baldų bei apdailos medžiagų parinkimas

Šiuo etapu užsakovas mato fotorealistinį interjero atvaizdavimą. Dizainerio užduotis – atspindėti savo darbą, parenkant medžiagas ir baldus, fotorealistiniame pavaizdavime. Dizaineriai turi savų metodų, nėra neteisingų projektų ir vizualizacijų kūrimo būdų. Man atrodo, vizualizacijoje svarbu pateikti konkrečias medžiagas ir baldus, kad matytųsi konkretūs dalykai. Ir net jei kokia nors medžiaga bus keičiama, ji turi būti panaši į tą, kuri naudota kuriant vizualizaciją.

Kalbant apie medžiagų ir baldų parinkimą, reikia turėti omenyje, kad šiuo etapu užpildome lentelę, pagal kurią galima nupirkti viską, kas reikalinga objekto realizavimui. Jei užsakovas pats ieško prekių rinkoje, dizainerio užduotis – nurodyti konkrečias medžiagas ir pavadinimus, kad juos būtų lengva rasti internete.

Darbų dokumentacija

Remonto brėžiniai

Bene svarbiausia dizaino projekto stadija – perkelti viską, ką sugalvojo dizaineris, į brėžinius ir rekomendacijas darbininkų brigadai.

Yra du variantai, nuo kurių priklauso tolimesnis bendradarbiavimas. Galima padaryti kiek įmanoma išsamesnį projektą su daugybe brėžinių, kampų, visų sienų skleistinėmis, lentelėmis ir visų medžiagų paskaičiavimu. Taip dirbant, darbininkams kils mažiau klausimų – juk kuo išsamesnė instrukcija, tuo mažiau klausimų ir tuo pačiu netikslumų bei nesusipratimų, kurie kainuoja pinigus.

Antras variantas – padaryti bazinę darbinę dokumentaciją su nedideliu kiekiu brėžinių ir instrukcijų. Tokiu atveju dizaineris nuolat atsakinės į klausimus ir spręs užduotis, aiškindamas darys atskirus brėžinius.

Abu variantai veiksmingi, tik nusiteikite iš anksto, kad remontas neįmanomas be klausimų ir kylančių nestandartinių situacijų, kurias teks spręsti ir ieškoti kompromiso. Juk remontas – procesas, kuris sieja daug žmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)