Europos Sąjungos statistikos biuro „Eurostat“ duomenimis, lietuvaičiai tėvų namus palieka vidutiniškai sulaukę 25-26 metų. NT vystytojai pastebi, kad tokio amžiaus žmonėms, besidairantiems pirmojo būsto, labai svarbu, kad naujieji namai būtų pritaikyti prie jų gyvenimo ritmo, o kaina atitiktų turimą biudžetą, todėl didžiausias uždavinys – lūkesčius suderinti su finansinėmis galimybėmis.

Poreikius atitinkanti vieta

Ieškant naujų namų, pirmiausia rekomenduojama įsivertinti poreikius ir nustatyti, koks faktorius yra svarbiausias: ar tai – pirmasis ir laikinas būstas, ar šeimai skirta erdvė, ar daug laiko ketinama praleisti namuose, ar dažniau į juos grįžtama tik vėlai vakare.

„Pastebime, kad pirmąjį būstą besirenkantys jauni žmonės daugiausia dėmesio skiria jo lokacijai: didelę reikšmę įgyja susisiekimas, nedidelis atstumas iki darbo vietos, šalia esantys kultūros objektai, parduotuvės, kavinės, laisvalaikio centrai, parkai. Dėl to šiuo metu perspektyviausiu ir labiausiai besivystančiu Vilniaus mikrorajonu tituluojamas Naujamiestis. Todėl, atsižvelgę į jaunų žmonių poreikį įsigyti būstą arti miesto centro, vystome daugiabučio „FluxRecords“ projektą Vytenio gatvėje“, – įmonės pranešime spaudai sako „Omberg“ direktoriaus pavaduotoja Olga Dainytė.

Finansinės galimybės

Nauji namai – svarbus gyvenimo etapas ir didelis finansinis įsipareigojimas, todėl svarbu emocinius kriterijus suderinti su realiomis finansinėmis galimybėmis. Įsivertinus finansinę situaciją, lengviau pasirinkti iš didelės naujų būstų pasiūlos.

„Besirenkantiems naują būstą visuomet patariame išnagrinėti galimus atsiskaitymo variantus, bankų siūlomas galimybes. Įvertinus, koks turės būti pradinis įnašas ir vėliau kas mėnesį mokama suma, dažnu atveju pastebima, kad kas mėnesį mokėti paskolą bankui yra pigiau, nei nuomotis gyvenamąją vietą“, – pažymi O. Dainytė.

Nekilnojamojo turto ekspertai pastebi ir tai, kad šiuolaikiniam jaunuoliui reikšmingas kainos ir kokybės santykis. Jei būstas patogioje lokacijoje, naujos statybos, A+ energinės naudingimo klasės – o šie aspektai išlaikys būsto vertę ateityje, – jaunas klientas yra pasiryžęs būstą pirkti ir už kiek aukštesnę nei vidutinė rinkos kainą.

Būsto likvidumas

Nors būstas – ilgalaikė investicija, jauni, naujų namų ieškantys gyventojai neprisiriša prie vieno buto ilgam laikui. Iš pradžių jie yra linkę pirkti mažesnės kvadratūros, 1–2 kambarių butus. Nedideli, funkcionalūs, aiškiai suplanuotų, modernių erdvių butai geriausiai atliepia jaunųjų gyventojų poreikius, o palyginti nedidelė kvadratūra ir aukšta energinė naudingumo klasė garantuoja taupų buto išlaikymą.

„Tėvai, padedantys savo atžaloms rinktis butą, turėtų priminti, kad vienas svarbiausių kriterijų – jog būstas ateityje nenuvertėtų, išliktų paklausus, jį būtų lengva išnuomoti ar parduoti. Tad didelį dėmesį reikia atkreipti į statybų darbų kokybę. Investavus į kokybę, techniniai privalumai užtikrins komfortiškas gyvenimo sąlygas ir išlaikys pirmąjį būstą likvidų ateityje, kuomet sukūrus šeimą jį norėsis iškeisti į erdvesnį“, – pataria O. Dainytė.

Pirkėjo smalsumas

Žvalgantis naujų namų labai svarbu išsirinkti ne tik vietą ar dominantį projektą, bet ir apsvarstyti daugybę kitų aspektų, su kuriais susidursite kasdien. Pavyzdžiui, svarbu atkreipti dėmesį, kurioje pastato vietoje yra butas, išsiaiškinti, kokia jo langų kryptis – juk vieni mėgsta keltis su saule, o kiti atvirkščiai – nori ilgesnio šviesaus vakaro.

„Pirkėjai turi būti smalsūs. Rekomenduojame pasidomėti ne tik projekto, buto išskirtinumais, bet ir automobilių stovėjimo aikštelės klausimu, ypač – dairantis būsto miesto centre. Pavyzdžiui, planuodami daugiabutį, numatėme požeminę stovėjimo aikštelę cokoliniame aukšte, o į butą iš jos patenkama liftu. Nors atrodo, kad tai – ne pagrindinis faktorius, vairuojantieji sutiks, jog garantuota parkavimo vieta šalia namų, apsaugota nuo sniego ir lietaus, gerokai sumažina kasdienius rūpesčius“, – tikina O. Dainytė.

Laisvalaikio galimybės

Dar vienas svarbus žingsnis – įvertinti, ar šalia naujų namų turėsite plačias laisvalaikio pasirinkimo galimybes. Jauni žmonės retai būna namuose, jiems svarbu veikti, būti įvykių sukūryje, todėl dažniau laimi būsto lokacija ir jo naujumas, o ne kvadratų skaičius.

Turiningas poilsis yra neatsiejama kokybiško gyvenimo būdo dalis, todėl naujuose daugiabučiuose jau galima atrasti specialiai tam skirtų erdvių. „Jauni žmonės ieško įdomių laisvalaikio erdvių sprendimų. Pavyzdžiui, būsimame daugiabutyje „FluxRecords“ esame numatę įrengti specialią žaliuojančiais augalais apželdintą terasą. Ji bus sukurta ne lauke, šalia namo, o pačiame daugiabutyje, laikantis Niujorko Bruklino rajono stiliaus. Tokioje erdvėje poilsio vietas atras tiek vaikai, tiek ir suaugusieji“, – pažymi O. Dainytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)