Visų pirma išsiurbkite užuolaidas dulkių siurbliu su uždėtu švelnaus šepetuko antgaliu – taip pašalinsite dulkes, plaukus ir purvą. Užtruksite ne ilgiau nei 15 min. Tai greitas ir nesunkus būdas paversti savo namus švaria ir jaukia vieta.

Sunkias užuolaidas valykite garais

Sunkių užuolaidų skalbti skalbyklėje ar rankomis nepatartina, nes jos labai ilgai džius, be to, audinys gali išsitampyti. Užuolaidas iš tokių audinių, kaip aksomas ir šenilas, lengviausia išvalyti gariniu valytuvu. Tai taip pat geras sprendimas kai namuose kabo portjeros, kurias sunku nukabinti nuo karnizų. Svarbiausias dalykas valant užuolaidas garais – valyti nuo viršaus iki apatinės dalies. Geriausia naudoti specialų, audinių valymui skirtą antgalį. Jei pastebite, kad audinys drėksta, atitraukite valytuvą toliau nuo portjeros.

Lengvas užuolaidas skalbkite skalbyklėje

Jei tik priežiūros etiketėje nurodyta, kad užuolaidas galima skalbti skalbyklėje, tai yra lengviausias būdas palaikyti užuolaidų švarą. Skalbyklėje skalbti galima užuolaidas iš lengvų audinių, kurie neprisigeria daug vandens. Naudokite įprastą skalbimo priemonę ir nustatykite gležniems audiniams pritaikytą skalbimo režimą. Prieš dėdami užuolaidą į skalbyklę, būtinai perskaitykite jos etiketę. Užuolaidas visada skalbkite atskirai nuo kitų tekstilės gaminių.

Trapias užuolaidas skalbkite rankomis

Jei abejojate, ar audinys ne per gležnas, ir ar skalbiamas skalbyklėje jis nesusitrauks ir neišbluks, geriau nerizikuokite – išskalbkite užuolaidas rankomis. Užuolaidas iš tokių audinių, kaip medvilnė, nėriniai, muslinas ar šifonas, visada reikia skalbti tik rankomis. Gležniems audiniams galima naudoti įprastą skalbimo priemonę arba specialią, gležniems audiniams skirtą priemonę. Griežtai vadovaukitės nuorodomis ant pakuotės, ir dėl viso pikto skalbkite drungname vandenyje.

Džiovinimo procesas

Kad ir kokios būtų šlapios išskalbtos užuolaidos, atsispirkite pagundai džiovinti jas džiovyklėje, nes jos gali taip susiglamžyti ir susigarankščiuoti, kad nepadės nė lyginimas karštu lygintuvu. Geriausias būdas išdžiovinti užuolaidas – pakabinti jas lauke ant virvės arba pakabinti dar šlapias ant karnizo ir įjungti ventiliatorių, plačiai atidarius langus. Kabančios užuolaidos natūraliai išdžius, o raukšlės ir nelygumai išsilygins. Išdžiūvusias užuolaidas galima lengvai išlyginti – jos atrodys dar šviežesnės ir naujesnės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)