Sienų apdailos ekspertas George’as Kovacsas iš Niujorke įsikūrusios kompanijos „78 and Sunny Wallpapering“ dažymo ir tapetavimo versle sukasi nuo penkiolikos metų ir jis tikina, kad senus tapetus pašalinti labai paprasta.

„Jeigu tapetų klijuotojas naudojo tinkamą gruntą, tapetas turėtų nusiimti labai lengvai“, – tikina specialistas, kuriam yra tekę klijuoti prie geriausių pasaulyje priskiriamus tapetus. – Jeigu tapetai buvo užklijuoti netinkamai, tuomet galite susidurti su problemomis.“

1. Apklijuokite

Prieš nuimant senus tapetus labai svarbu apsaugoti kitus paviršius nuo vandens ir muilo, kuriuos teks naudoti. Tad imkite į rankas dažytojo juostą ir užklijuokite visus kraštus ir lipdinius, taip pat rekomenduojama pakloti kažką ant grindų, kad apsaugotumėte jų apdailą.

2. Nulupkite

Kai kuriais atvejais senieji tapetai gali būti atšokę nuo sienų. „Tokiu atveju galima pabandyti pašalinti juos rankomis, be jokio vandens. Pasiimkite sienų glaistymui skirtą įrankį, raskite kraštą ir pabandykite nugrandyti“, – pataria G. Kovacsas.

Senų tapetų šalinimas

3. Sudrėkinkite

Galų gale ant kambario sienų liks tik tokie plotai, kurių negalima nei ranka nulupti, nei nugrandyti glaistikliu. Kai taip nutinka, metas sienas išpurkšti vandeniu. G. Kovacsas rekomenduoja sienas purkšti šiltu vandeniu – jis padės tapetui atsiskirti nuo sienos. Tam pakaks bet kokio paprasto butelio su purškimo antgaliu, tačiau procesą labai pagreitintų vakuuminis purkštuvas. Ypač sudėtingais atvejais gali padėti karšti garai. Bet kokiu atveju prieš tai neužmirškite uždengti grindų.

4. Nugrandykite

Leiskite vandeniui kelias minutes įsigerti, o tada pradėkite grandyti popierių. Naudokite tą patį glaistiklį, kuriuo tapetus galima grandyti iš kairės į dešinę ar iš apačios į viršų – priklausomai nuo to, kaip jums lengviau. Jeigu ir dabar nepavyksta atsikratyti senų tapetų, purkškite sienas dar kelis kartus.

5. Nuplaukite

Kai visas popierius nuo sienų pašalintas, pats metas jas nuplauti – taip pašalinsite visus klijų likučius. G. Kovacsas rekomenduoja sudrėkinti kempinę ir kelis kartus pereiti ja visas sienas. Tikėsite ar ne, bet tai yra svarbiausias viso proceso etapas.

„Visai nesvarbu, kaip gerai pašalinote tapetus, jeigu nenuplausite senų klijų, bandydami sienas išdažyti ar perklijuoti tapetus, susidursite su problemomis“, – tikina specialistas.

Senų tapetų šalinimas

6. Išlyginkite

Net ir menkiausios klijų dėmės gali sugadinti tolimesnį sienų tvarkymą. Pasak parduotuvės „Family Handyman“ specialistų, jeigu viso to neatsikratysite, dažant sieną galiausiai dažai ims sluoksniuotis ir trūkinėti. Ant viršaus užklijuoti tapetai nueis burbuliukais ar išvis neprilips.

Norint susidoroti su šia problema, ant likusių klijų plotų užtepkite nulupamą gelį, tada jį nuplėškite ir siena bus visiškai lygi.

7. Atnaujinkite

Kai patį sunkiausią – senų tapetų šalinimo – darbą baigėte, pats metas pasimėgauti darbo vaisiais. Metas išsirinkti naujus tapetus! Sienas galite padengti dažų sluoksniu ar papuošti gražiais tapetų raštais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)