Valstybinis koledžas, kuriame mokosi 26 tūkst. studentų, savo miestelio teritorijoje prie Ontarijo ežero planuoja pastatyti 12 aukštų bokštą, kurio karkasas bus medinis. Jame įsikurs kompiuterių technologijų fakultetas ir klimatui palankių statybinių praktikų tyrinėjimo centras. Jis papildys šalimais esantį sveikatos mokslų pastatą ir naują dizaino mokyklą, kuri duris atvers 2019.

Aukščiausias medinukas

Bokštas „The Arbour“, kurį numatoma užbaigti 2024 metais, bus pats aukščiausias, institucinėms reikmėms skirtas medinio karkaso statinys Ontarijo apygardoje ir reikšmingas įvykis, atgaivinant medieną, kaip statybinę medžiagą aukštiems pastatams, rašo theglobeandmail.com.
„Ateitis tikrai priklauso medienai“, - sako architektūros direktorius Shane`as Williamsonas iš architektūros bendrovės „Williamson Williamson Inc.“ Toronte.

Ankstyvosiomis Kanados dienomis mediena buvo pagrindinė komercinių ir gyvenamųjų pastatų statybinė medžiaga, bet, didėjant pastatų aukščiui, praėjusiame šimtmetyje ji pamažu užleido vietą tokioms saugesnėms ir tvirtesnėms medžiagoms kaip betonas ir plienas. Atradus naujus medienos saugumo ir inžinerijos aspektus, prasidėjo užtikrintas aukštų medinių pastatų atgimimas.
Šis sugrįžimas gali dar labiau įsibėgėti, kai šį rudenį federalinė vyriausybė paskelbė naują programą. Iniciatyva „The Green Construction Through Wood“ („Žaliosios statybos iš medienos“) yra skirta dešimties ir daugiau aukštų pastatams, kurių finansavimui per ketverius metus bus skirta beveik 40 mln. dolerių. Programa pradės veikti nuo 2018 metų balandžio, o galutinė data, kai galima teikti prašymus, yra gruodžio 6-oji.

Manoma, kad Otava taip pat peržiūrės Kanados nacionalinį statybų kodeksą ir leis mediniams pastatams peržengti dabartinę šešių aukštų ribą. (Tiesa, skirtingose provincijose šie apribojimai būna skirtingi).

Asociatyvi nuotr.

Prašys paramos

George`o Browno koledžas jau pateikė prašymą gauti dalį finansavimo pagal minėtą programą. „Kanados vyriausybės aukštų medinių pastatų programa yra puiki galimybė sukurti mažai anglies dvideginio skleidžiantį universiteto miestelį, kuris būtų inovatyvus, skatintų studentus mokytis ir reaguotų į mūsų ateities poreikius“, - teigė koledžo prezidentė Anne Sado, kuri tikisi, kad „The Arbour“ taps naujausių dizaino ir žaliųjų statybų technologijų pavyzdžiu.

George`o Browno koledžas ketina skelbti šio pastato dizaino konkursą.

Sh. Williamsonas, kuris taip pat vadovauja Toronto universiteto architektūros magistro programai, teigia, kad kiti statytojai taip pat reiškia „milžinišką“ susidomėjimą, nes iš naujo atranda medienos ekologiškumą ir efektyvumą.

„Kalbant apie pastatų aukštį, tai yra kainos atžvilgiu efektyvus požiūris, - teigia Sh. Williamsonas, kurio architektūros firma neseniai pelnė Kanados miškų tarybos apdovanojimą už privataus, kelioms kartoms skirto namo, kuris buvo pastatytas Ontarijo provincijos Ankasterio mieste, projektą.
„Iki šiol egzistavo sena problema dėl degumo, bet dabartinės taisyklės užtikrina, kad visi jaustųsi patogiai ir saugiai. Dabar galime statyti aukštesnius pastatus“, - sakė jis.

Studentų rezidencija „The Brock Commons“, iškilusi Britų Kolumbijos universitete (BKU), gali būti geriausias Kanados pavyzdys to, apie ką jis kalba.

Greita statyba

18 aukštų daugiaaukštis yra aukščiausias pasaulyje medinis statinys, kuris buvo pastatytas vos per 70 dienų nuo tada, kai į statybvietę atvyko medienos komponentai. Šis pastatas buvo pastatytas iš kryžmai laminuotos medienos (cross laminated timber, CLT), bet jam taip pat buvo naudojamas betonas ir plienas.

Mediena

„Brock Commons“ ir panašūs aukšti mediniai pastatai visame pasaulyje demonstruoja, kad didesniems pastatams yra saugu ir praktiška naudoti pagerintos struktūros medienos gaminius (angl. engineered mass timber), - sakė BKU infrastruktūros plėtros direktorius Johnas Metrasas. – Mažesni medinių pastatų anglies pėdsakai gali atlikti svarbų vaidmenį statant tvarius miestus“.

Jis teigia, kad BKU ir toliau naudos medienos gaminius statyboms – taip elgtis įkvepia teigiami šiais metais atidaryto „Brock Commons“ pastato rezultatai.

Medienos atgimimą skatina ir tobulėjantys jos produktai. Monrealyje įsikūrusi bendrovė „Nordic Structures“ šiuo metu yra pirmaujanti CLT gamintoja. Tarpusavyje suklijuotus penkis sluoksnius pjautinės medienos galima naudoti sienų plokštėms, grindims ar stogų plokštėms. Be to, tokie statybų darbai vyksta kur kas sparčiau.

„Nordic Structures“ Kvebeko mieste neseniai užbaigė statyti 13 aukštų gyvenamąjį namą „Origine“. Ji sugebėjo pastatyti 13 aukštų, kai virtinė kruopščių Nacionalinės tyrimų tarybos Otavoje testų parodė, kad mediena yra saugi medžiaga.

J. Metrasas iš anksto pagamintus medienos komponentus palygino su „Lego“ detalėmis. Tokie medienos gaminiai leidžia efektyviai sumontuoti statinius, sutrumpina statybų laiką, sumažina atliekų kiekį ir prislopina triukšmą aplinkiniams namams bei įmonėms.

„Kai kuriais atvejais CLT netgi gali pakeisti betoną, - priduria Sh. Williamsonas. – Daugeliu atvejų ji pasižymi panašiomis charakteristikomis ir tuo pačiu teikia milžinišką naudą“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)