Svarbu įdarbinti vasaros saulę

Dažniausiai Lietuvoje žmonės apie rangos ir statybos darbus pradeda galvoti šiltuoju metų laiku. Pavasarį ir vasarą statybos darbai gali vykti kiek paprasčiau, pavyzdžiui, tikrai nebelieka galimybių, kad per naktį žemę padengs 20 centimetrų sniego, kuris paralyžiuos visą darbą. Tuo tarpu ekspertai šiltojo metų laiko darbus pataria pradėti planuoti iš anksto, ypatingai, jeigu tikslas – nuosava saulės jėgainė.

„Saulės modulių montavimą ant savo namo stogo patariame planuoti mėnesį ar du iki šiltojo metų laikotarpio pradžios – pavasario vidurio. Jeigu saulės jėgainė pradės veikti apie balandį, galime būti tikri, kad pagaminamos elektros kiekis iki rugsėjo bus didžiausias – juk tuomet Lietuvoje yra daugiausiai saulės“, – teigia „Elektrum Lietuva“ Saulės energijos projektų vadovas Kostas Dryžas.

Tuo tarpu apie saulės jėgainę pradedant galvoti vėlyvą pavasarį ar vasarą, dėl ilgų dokumentų tvarkymo laikotarpių bei elektrinės montavimo darbų, prarandamas potencialus per patį aktyviausią metų laiką pagaminamos elektros kiekis. Jėgainės montavimo darbus galima atlikti iš esmės bet kuriuo metų laiku ir net žiemą, jeigu būsto stogas nėra šlapias, apšalęs ar apsnigtas. Vertinant šių metų žiemos pavyzdį – darbus buvo galima pradėti jau vasario viduryje.

Saulės jėgainė – pritaikyta šeimos įpročiams

Jau svajojantiems apie nuosavą saulės jėgainę ir nepriklausomybę nuo svyruojančių elektros kainų ekspertas pataria prieš ieškant rangovų atlikti kelis savarankiškus žingsnius. Tam, kad jėgainės planavimo procesas būtų sklandesnis, vertėtų pasiskaičiuoti mėnesinį ar metinį namų ūkio elektros energijos suvartojimą. Įprastai vienam būstui per metus užtenka ir 5000 kWh elektros energijos, kurią sugeneruotų 5 kW galios saulės jėgainė. Žinoma, kiekviena šeima naudoja vis kitus elektrą vartojančius prietaisus, todėl svarbu įvertinti įpročius. Pavyzdžiui, vieni sprendimai tiks žmonėms, vairuojantiems elektromobilį bei elektrinį paspirtuką ir kiti – labai taupiems elektros vartotojams. Atsakius sau į šiuos klausimus, verta įvertinti ir stogą: kokia jo kryptis, danga, nuolydžio kampas. Norint įsirengti saulės jėgainę reikalingas ir stogo planas arba matmenys bei jo nuotraukos.

Pasitikrinus technines detales, dažnai žmonės pradeda vertinti žmogiškas aplinkybes ir kelia sau klausimus: „kiek laiko gyvensiu šiame name?“, „gal dar palaukti?“ ir panašiai. Įprastai tokias abejones padeda išsklaidyti paprasti faktai. K. Dryžas primena, kad jėgainė gali būti eksploatuojama iki 40-50 metų, pavyzdžiui, pirmasis saulės modulis – pagamintas prieš 60 metų – vis dar veikia. Jeigu nerimaujama dėl žmogaus mobilumo, vertėtų prisiminti, kad net ir keliantis gyventi į kitą vietą saulės jėgainė – naudinga. Po sumontavimo ne tik gaunama iki 70 proc. mažesnė elektros sąskaita – kas gali būti patrauklu pirkėjui, bet ir išauga nekilnojamojo turto vertė.

Kaip sutaupyti laiko ir pinigų?

Tiesa ta, kad anksčiau su jėgainės įrengimu nesusidūrusiems žmonėms objektyviai įvertinti technines smulkmenas gali tapti tikru iššūkiu. Taupantiems savo laiką ekspertas pataria pasidomėti galimybėmis visą saulės jėgainės procesą – nuo stogo apžiūros, pirmojo kontakto su rangovu, leidimų, dokumentacijos tvarkymo iki jau elektrą generuojančios jėgainės – patikėti į vienas ekspertų rankas. Taip pat K. Dryžas rekomenduoja pasidomėti ir valstybės siūloma parama saulės jėgainėms – tai gali padėti sutaupyti ir sutrumpinti atsipirkimo laiką.

„Nuo šių metų gegužės žmonės, norintys gauti paramą saulės jėgainės įsirengimui, galės pradėti pildyti paraiškos dokumentus ir juos teikti Aplinkos projektų valdymo agentūrai. Dirbant su klientais mūsų sukaupta patirtis rodo, kad pildant paramos paraišką žmonės susiduria su daugybe klausimų, į kuriuos ne visuomet randa atsakymų. Todėl pastebėjome, kad procesas tampa lengvesnis, jei pasitariame kartu“, – teigia K. Dryžas.

Šiais metais paramą gauti gali visi individualių namų savininkai, įsirenginėjantys nedideles, iki 10 kW galios, saulės jėgaines savo poreikiams. Už 1 kW galima gauti net 323 eurų paramą, todėl montuojant populiariausią 5 kW galios saulės jėgainę, atgaunama daugiau nei 1,5 tūkst. eurų. Šiais metais parama išskirtinė, nes nebelieka reikalavimo, kad statinys turi būti baigtas ir į ją taip pat gali pretenduoti žmonės, kurie už jėgainę atsiskaito dalimis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)