Pašalinti dėmes gali padėti daug virtuvėje laikomų produktų. Toliau pateiktas keleto iš jų sąrašas iš svetainės realtor.com ir paaiškinta, kokiais atvejais jie labiausiai pasiteisina.

Kečupas

Nors daugeliui atrodo, kad kečupas – aršiausias tvarkos ir švaros priešas, jis, pasirodo, puikiai tinka variui šveisti.

„Tiesiog užtepkite jo ir palikite 5–10 minučių, – sako patarimus valymo klausimais savo feisbuko puslapyje dalijanti Leslie Reichert. – Kečupas yra labai rūgštingas, todėl puikiai kovoja su vario oksidacijos padariniais.“

Kad ir koks naudingas staiga pasirodytų šis mėsainių pagardas, Mary Findley, ekologiško valymo patarimų knygos autorė, perspėja, kad juo valyti galima toli gražu ne visus paviršius.

„Kečupas – puiki priemonė nerūdijančiajam plienui ir neporėtiems paviršiams valyti, – sako ji. – Visgi porcelianui jis gali netikti, o plastiko ir audinių juo valyti nė nebandykite.“

Surūdijęs peilis

Bulvės

Jei ant įrankių paviršių pastebėjote rūdžių, bet po ranka neturite sodos, griebkite kauptuką. Teisingai – bulvės, sudėtyje turinčios oksalo rūgšties, turi savybę valyti aprūdijusius paviršius.

„Aš rūdžių nuo kai kurių brangių virtuvinių peilių atsikratau tiesiog patrindama juos bulvėmis, – sako Findley. – Pastebėjau tai atsitiktinai, kai pjausčiau bulves su šiek tiek aprūdijusiu peiliu. Rūdžių nebeliko, vos tik aš baigiau jas pjaustyti. Tai turėtų suveikti su bet kokiu metaliniu paviršiumi virtuvėje ir ne tik.“

Majonezas

Majonezas taip pat yra mažai kam žinomas pagalbininkas. Jį panaudoti galite norėdami panaikinti drėgmės paliktas baltas žymes ant medinių baldų.

Tiesiog ištepkite pažeistą vietą majonezu ir palikite vienai valandai. Vėliau šveiskite dėmę tol, kol ji išnyks ir nublizginkite ją laku. Kaip tai veikia? Aliejus prasiskverbia į apdailą ir išardo drėgmės paliktą žiedą ant baldo.

Dėmės ant baldų

Sviestas

Vietoje to, kad teptumėte ant duonos, sviestą panaudokite kitokiam, šiek tiek netikėtam tikslui. „Paprastas arba riešutų sviestas gali padėti panaikinti lipnumą nuo daiktų, pavyzdžiui, nulupus etiketę, klijus arba kramtomą gumą nuo bet kokių paviršių“, – pataria Reichert.

Vėlgi, aliejai šių produktų sudėtyje sumažina lipnumą, todėl lengviau nugramdyti nepageidaujamų etikečių likučius.

Degtinė

Pasirodo, kad degtinė labai efektyviai kovoja su dėmėmis.

„Alkoholis nesunkiai ištirpdo riebalus, – sako Reichert. – Jūs galite degtine nuvalyti riebalų dėmes.“

Jei turite augintinį, kuris palieka dvokiančias dėmes ant kilimo, valymo guru rekomenduoja papurkšti šias dėmes degtine – garuodama ji pašalins ir kvapą.

Kokakola

Galbūt kai perskaitysite, kas čia parašyta, šio gėrimo jau negurkšnosite su tokiu malonumu, tačiau pateikta informacija tikrai atskleis, kaip dar galėtumėte jį panaudoti.

„Kokakola puikiai šalina rūdis nuo įrankių, – nurodo L. Reichert. – Tereikia nakčiai juos užmerkite į šį gėrimą. Kokakola taip pat galima valyti klozetą. Supilkite į jį du litrus gėrimo ir taip pat palikite nakčiai.“

Kas lemia tokį kokakolos poveikį? Ogi taip pat joje esančios rūgštys. Dažnas, apie tai sužinojęs, tiesiog apstulbsta suvokęs, ką iš tiesų geria.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)