Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI, Inspekcija) kreipėsi į teismą, prašydama, panaikinti rašytinį pritarimą statinio projektui, kurį išdavė Vilniaus miesto savivaldybės administracija bei panaikinti deklaracijas apie statybos užbaigimą ir paskirties keitimą, kurias surašė UAB „Pilaitės kotedžai“ ir UAB „Exvero“, rašoma pranešime spaudai.

„J. Bobrovskio g. 11, Vilniuje, esančiame žemės sklype pastatytas viešbučių paskirties pastatas pavirto daugiabučiu, pažeidžiant toje vietoje galiojančius užstatymo tankumo ir intensyvumo reikalavimus gyvenamųjų namų statybai. Atlikus atskirų patalpų paskirties pakeitimą, buvo pakeista ir viso pastato paskirtis. Iš negyvenamojo, viešbučių paskirties, pastato, į gyvenamąjį.“, – sakė VTPSI Vilniaus teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamento direktorė Lina Staškevičienė.

Inspekcija vykdydama statybos valstybinės priežiūros funkciją, 2016 m. gruodžio 22 d. atliko patikrinimą dėl savivaldybės išduoto pritarimo statinio projektui, kuris suteikė teisę atlikti viešbučio, negyvenamosios paskirties pastato – svečių namų J. Bobrovskio g. 11, Vilniuje, paskirties pakeitimą į gyvenamąjį, trijų ir daugiau butų – daugiabutį pastatą, atliekant paprastojo remonto darbus pagal projektuotojo UAB ,,Projektų biuras“ parengtą statinio projektą.

Savivaldybės administracija teismo posėdyje tikino, kad pastato užstatymo tankis ir užstatymo intensyvumo rodikliai išdavus pritarimą nepakito ir yra tokie patys kaip ir prieš pakeičiant patalpų paskirtį. Anot Savivaldybės administracijos, pritarimo metu pastato užstatomas plotas ir patalpų plotas nesikeičia - keičiasi tik patalpų paskirtis, t.y. iš negyvenamosios į gyvenamąją, kas anot Savivaldybės administracijos, atitinka šiuo metu teritorijai galiojantį detalųjį planą ir juo numatytą teritorijos naudojimo būdą.

Patikrinimo metu Inspekcija, susipažinusi su pateiktais dokumentais ir projektu, nustatė, jog pagal koreguotą detalųjį planą teritorijos naudojimo tipas – gyvenamoji teritorija, o žemės naudojimo paskirtis – daugiabučių gyvenamųjų pastatų ir bendrabučių teritorija, leistinas pastatų aukštis – 8,5 m, užstatymo tankis – 40 proc., užstatymo intensyvumas – 0,4. Šie rodikliai rengiant techninį statybos projektą ir išduodant pritarimą negalėjo būti pažeisti, t. y. turėjo atitikti nustatytus dydžius arba būti mažesni, bet pagal projektinę dokumentaciją ir VĮ Registrų centro duomenis žemės sklype pastatyto statinio, adresu J. Bobrovskio g. 11, Vilniuje, užstatymo tankumas sudaro 40,9 proc., o žemės sklypo intensyvumas – 0,65. Remiantis pateiktais duomenimis, pritarimas išduotas pažeidžiant koreguoto detaliojo plano sprendinius. Savivaldybės administracija, patikrinusi statinio projektą ir jam pritarusi, netinkamai vykdė teisės aktuose nustatytas funkcijas.

2017 m. gruodžio 6 d. teismas nusprendė tenkinti Inspekcijos prašymą, panaikinti Vilniaus miesto savivaldybės administracijos rašytinį pritarimą statinio projektui. Taip pat panaikinti UAB „Pilaitės kotedžai“ ir UAB „Exvero“ deklaracijas apie statybos užbaigimą, paskirties pakeitimą, pakeistos paskirties patalpų teisinę registraciją Nekilnojamojo turto registre.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)