Jungtinės Karalystės nekilnojamojo turto (NT) ekspertai gerai žino, kad tradicinis angliškas būstas iš tikrųjų nėra didelis ir prabangesniuose kvartaluose tai virsta rimta problema, nes plėstis nėra kur, o statyti į viršų griežtai draudžia miesto architektūriniai ribojimai. Bet būdų, kaip praplėsti būstą, vis dėl to yra.

„Londone namai sustatyti eilėmis, ir nėra kitos galimybės plėstis, kaip tik kasti rūsius. Kastis gilyn yra pigiau, nes galiausiai tai kainuos apie 5000 eurų už kv. metrą, o parduodant bus galima uždirbti 10 tūkst. už metrą“, – skaičiuoja nekilnojamojo turto agentė iš Prancūzijos Segolen Chambon.

Praplėsti Londono apartamentus dvigubai – viliojantis dalykas, todėl dabar Jungtinės Karalystės sostinėje vykdoma vis daugiau originalių statybų, arba tiksliau tariant – kasybų.

Architektė Emillie Mauran, statanti Londone du rūsius, sako, kad tai labai sudėtingas ir įtemptas darbas.

Nekilnojamojo turto agentūrų duomenimis, vien centrinėje Londono dalyje jau yra daugiau kaip puspenkto tūkstančio namų, turinčių naujai įrengtus prabangius rūsius. Deja, ne visi jie įrengti gavus reikiamus leidimus, todėl mieste daugėja skundų ir eškinių dėl triukšmo po žeme, įtrūkusių pamatų ir net įgriuvų, kurių pridarė neprofesionalūs statybininkai.

Išsamiau – Sauliaus Masalsko pasakojime.