Tad peržvelkime kambarį po kambario jūsų namuose ir kiekviename aptiksime itin nešvarių vietelių.

Virtuvė

Virtuvė yra vienas judriausių kambarių daugelyje namų, taigi ir pats nešvariausias. Taip yra dėl to, kad šioje patalpoje yra visi elementai, skatinantys bakterijų augimą: karštis, drėgmė ir maistas. Čia tvarkoma žalia mėsa, neplauti vaisiai ir daržovės, be to susirenka mikrobai nuo visų piniginių ir kuprinių, taigi, nenuostabu, kad virtuvėje galima aptikti net tokių kenksmingų bakterijų kaip E. Coli.

Didžiausią nerimą kelia tokios virtuvės vietos kaip:

kriauklės;
stalviršiai;
spintelių rankenėlės;
šaldytuvas;
smulkūs prietaisai ir virtuvės įrankiai.

Vonios kambarys

Deja, po kiekvieno pasinaudojimo vonios kambariu čia lieka bakterijų. Siekiant užtikrinti visų koliforminių bakterijų kontrolę, būtina atkreipti ypatingą dėmesį į šviesos jungiklius, durų rankenas ir maišytuvo rankenas. Kad visa tai būtų galima kasdien lengvai nuvalyti, turėkite po ranka vienkartinių dezinfekuojančių servetėlių.

Bent kartą per savaitę vonios rankšluosčius ir kilimėlius privalu išskalbti karštame vandenyje, taip pat jie po kiekvieno naudojimo turi būti visiškai išdžiovinami. Rankoms skirti rankšluosčiai turi būti keičiami kelis kartus per savaitę.

Vonios kambarys

Vonios kambario kriaukles dezinfekuojančiomis servetėlėmis reikia valyti kiekvieną dieną, o dantų šepetėlių laikiklius ir puodelius – kartą per savaitę.

Valant akivaizdžiai nešvarias vonios zonas, dušo duris ir klozetą, taip pat nepamirškite dezinfekuojančiomis priemonėmis nuvalyti plokščius paviršius, tokius kaip sienos šalia klozeto.

Svetainė

Nesvarbu, šeima renkasi svetainėje ar žaidimų kambaryje, visada tokioje patalpoje slepiasi nešvarumai ir bakterijos. Pagalvokite, kiek kartų visi liečiame nuotolinio valdymo pultelius, klaviatūras, ausines ir mobiliuosius telefonus. Ar visada prieš tai darydami visi šeimos nariai nusiplauna rankas?

Visos šios klaviatūros ir žaidimų valdikliai elektronikai valyti tinkančiomis dezinfekuojančiomis servetėlėmis turi būti valomi kiekvieną dieną. Jeigu kažkas persišaldė ar pasigavo virusą, tokius daiktus reikia valyti po kiekvieno panaudojimo. Taip pat nepamirškite šviestuvų jungiklių ir durų rankenų.

Kita bakterijų ir alergenų veisimosi vieta – baldų apmušalai. Medžiaga susiduria su čiauduliais, neplautomis rankomis, naminių augintinių pleiskanomis ir plaukais, žemėmis nuo kojų ir batų. Ant tokio paviršiaus daugelis bakterijų gali išgyventi kelias dienas.

Tad mažiausiai kartą per savaitę baldų apmušalus nuvalykite rankiniu siurbliu arba su specialiu antgaliu, pritvirtintu prie įprasto siurblio žarnos. Taip pat būtinai išvalykite po pagalvėlėmis ir tarp jų, kur gali kauptis naminių gyvūnų plaukai. Tada atgaivinkite baldų apmušalus aromatizuotu arba bekvapiu dezinfekuojančiu purškalu.

Jeigu kažkas jūsų namuose serga virusine liga arba turi pabertą odą, baldų apmušalus užklokite užklotais, kuriuos galima prireikus išskalbti.

Miegamasis

Miegamajame, toje gražioje ramybės oazėje, taip pat galima aptikti grybelių, bakterijų ir tūkstančius erkių bei vabzdžių. Dauguma šių pavojų, tiesą sakant, tyko jūsų lovoje.

Lovos naudojamos miegui, seksui, bendravimui, valgymui, darbui ir viskam, kas būna tarpe tarp viso to. Jeigu paklodės, antklodės ir lovos užtiesalai nėra dažnai skalbiami, šiose vietose kaupiasi nešvarumai, kurie gali sukelti:

odos sudirgimą, egzemą ir bėrimus;
grybelinės ir bakterines infekcijas;
alergijas ir kvėpavimo sutrikimus.

Jeigu norite visam tam užkirsti kelią, patalynės užvalkalus turite keisti ir gerai išskalbti bent kartą per savaitę. Tyrimais įrodyta, kad po savaitės lovos pataluose yra daugiau bakterijų nei ant vonios kambario durų rankenos.

Pagalvės ir čiužiniai turi būti aptraukti nuimamais, skalbiamais ir alergijoms atspariais užvalkalais, nes tik taip apsisaugosite nuo dulkių erkių, kurios maitinasi mūsų odos ląstelėmis.

Tvarkymas

Nešvarios vietos, kurias pražiūrime

Dabar atkreipkime dėmesį į kelis itin purvinus daiktus, kurių švara privalu nedelsiant pasirūpinti:

Naminių gyvūnėlių žaislai ir maisto indeliai

Jūsų augintiniai verti švarių maisto ir vandens indelių. Juos kasdien reiktų išplauti indaplovėje ar rankomis su karštu muiluotu vandeniu, tada išskalauti ir leisti visiškai išdžiūti. Tik taip užkirsite kelią pavojingoms bakterijoms. Naminių gyvūnėlių žaisluose gali veistis koliforminės bakterijos, pelėsiai ir mielės. Kietus žaislus reiktų nuplauti karštu muiluotu vandeniu (bent kartą per savaitę), o minkštus žaislus galima plauti rankomis arba skalbimo mašina, naudojant karštą vandenį ir dezinfekuojančią priemonę.

Raktai, piniginės ir rankinės

Daiktai, kuriuos liečiame kiekvieną dieną, kaupia bakterijas ir mikrobus. Todėl turite rasti laiko raktų karuliams, piniginėms ir rankinėms nuvalyti. Paprastai daugiausia mikrobų susikaupia ant rankinių. Jos dedamos ant grindų, tada ant prekystalių, paskui ant stalų namuose. Stenkitės medžiaginių ir odinių rankinių nedėti ant grindų ir reguliariai jas valykite, taip pat ir jų vidų!

Kuprinės ir sportiniai krepšiai

Be kuprinių savo gyvenimo neįsivaizduoja nei vaikai, nei suaugusieji. Nesvarbu, nešatės stovyklavimui reikiamus daiktus, treniruotės aprangą ar knygas, kuprinės ir sportiniai krepšiai turi būti valomi ir dezinfekuojami.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)