Nuotraukoje viršuje – „Prudential Tower“ pastatas Bostone. Šio 52 aukštų pastato stogas yra 228 metrų aukštyje. Gražus, tačiau kartu ir paprastas dangoraižis buvo užbaigtas 1964 metais. Jame įrengtos biurų patalpos, restoranas, apžvalgos aikštelė. Žinoma, su pačiais aukščiausiais pasaulio dangoraižiais „Prudential Tower“ lygintis negali, tačiau ir šiais laikais statomis tokio aukščio pastatai.

Nuotraukoje apačioje – „River Point“ Čikagoje, užbaigtas 2017 metais. Šio dangoraižio stogas yra 223 metrų aukštyje, tačiau ir šis pastatas turi 52 aukštus. Tiesa, tai yra visiškai kitokios architektūros objektas, turintis daugiau stiklo, modernesnę formą, prabangiau įrengtas patalpas. Jis taip pat yra šiek tiek mažesnis – naudingas plotas siekia beveik 93 tūkstančius kvadratinių metrų, kai „Prudential Tower“ gali pasigirti daugiau nei 111 tūkstančių kvadratinių metrų. Turint omenyje šiuolaikines technologijas, būtų galima nuspėti, kad „River Point“ buvo pastatytas žymiai greičiau už „Prudential Tower“, bet ar tai tiesa?

Visiškai ne – abu dangoraižiai pastatyti per 4 metus. Ir tokių pavyzdžių yra labai daug – šiuolaikiniai pastatai statomi arba lėčiau, arba panašiu greičiu kaip ir prieš 50-60 metų. Tai nereiškia, kad technologijos per tą laiką nepatobulėjo. Greičiau jau atvirkščiai – jei ne technologinė pažanga, šiais laikais dangoraižiai būtų statomi gerokai lėčiau.

Tai nulėmė keli veiksniai. Visų pirma, patys miestai tuomet nebuvo taip apstatyti, todėl statant naujus dangoraižius nereikėjo taip jaudintis dėl šalia stovinčių daugiaaukščių. Tuo pačiu ir biurokratijos koridoriais tais laikais nebuvo tokie painūs – reikalavimų naujiems dangoraižiams buvo mažiau, todėl reikalingi dokumentai buvo sutvarkomi greičiau. Galiausiai, sugriežtėjo saugumo reikalavimai, tenka samdyti aukštesnę kvalifikaciją turinčius darbuotojus, todėl dažnai statybų kaštus bandoma padalinti optimaliame laikotarpyje.

Nereikėtų nuvertinti ir pasikeitusios architektūros. Anksčiau dangoraižis traukdavo dėmesį jau vien dėl to, kad buvo aukštas. Šiais laikais dangoraižių yra labai daug, todėl jie stengiasi išsiskirti savo architektūra (ir ją turi patvirtinti miesto planuotojai), kuri dažnai pasižymi sudėtingesne konstrukcija. Ypatinga išvaizda nėra tik architekto įgeidis – išskirtiniai pastatai pritraukia daugiau įmonių, kurios nori įsikurti naujose patalpose. Reikalavimai pastatų saugumui taip pat sugriežtėjo, o ir šiuolaikinės technologijos verčia daugiau dėmesio skirti infrastruktūrai. Taigi, tokio pat dydžio pastatas šiandien reikalauja daugiau darbo. Rezultatas – statybos, kurios yra ne ką greitesnės nei prieš 50-60 metų.